Képregény Info 2006/1

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének hírei…

Boldog Új Évet Kíván a Magyar Képregénykiadók Szövetsége!

December vége óta napi képregényeket közlünk a www.kepregeny.info közös kiadói honlapon. Minden nap egy új csík látható különbözõ sorozatokból a Fõoldalon, a Képregények menüben pedig az egyes sorozatok ismeretõje és a legutóbbi képsorok is megtekinthetõk. Jelenleg az alábbi sorozatok érhetõk el:

– Tomster hihetetlen kalandjai (írja és rajzolja: Pásztor Tamás).
– Kalyber Joe (írja és rajzolja: Pilcz Roland).
– Hé, Dodó! (írja és rajzolja: Marabu).
– Andy Capp (írta és rajzolta: Reg Smythe).
– Pszichopark – Liberty Meadows (írja és rajzolja: Frank Cho).
– Isteni Színjáték (írja és rajzolja: Damien Glez).

Tomster és Kalyber Joe eredeti történetek, amelyeket alkotóik külön a honlap számára készítenek. Marabu képregényei Dilidodó címen jelentek meg a Kretén humormagazinban. Az Andy Capp, a Pszichopark és az Isteni Színjáték a Fekete-Fehér Képregényantológiában jelenik meg folyamatosan, és a Bulls Press engedélyével közölhetjük a honlapunkon is.

Friss megjelenések

Pókember: Sikoly (ADOC-Semic, 96 oldal, színes, 695 forint).
Az eredetileg az Amazing Spider-Man 390.-393. számában megjelent, ma már klasszikusnak számító történetben Sikoly (Shriek) és Dögvész (Carrion) ellen veszi fel a harcot Pókember. A sztorit az a J. M. DeMatteis írta, akirõl közismert, hogy nem szokványos módon kezeli a szuperhõsöket, hanem igyekszik megtalálni a szereplõk lélektani mozgatóit is. A rajzoló a most futó Csodálatos Pókembert is jegyzõ Mark Bagley. Kapható az újságárusoknál.

Disznóól (Titkos Fiók, 90 oldal, színes, 3500 forint). Írta és rajzolta Ptiluc.
A Titkos Fiók elsõ képregényalbuma. Bonaparte Napóleon és Victor Hugo tanyasi disznók bõrében reinkarnálódnak, és elgondolkodnak, hogy mivel érdemelhették ki ezt. Hugo számára felfoghatatlan, hogy hol késik Emile Zola, a néhai császár pedig vitába kavarodik az újonnan érkezõ Ferenc Ferdinánddal és Leninnel. Befut Bonnot és hírhedt bandája, a kékszakállú Landru, Isadora Duncan? és még mindig csak a huszadik oldalon tartunk. Szellemes lecke világtörténelembõl fiataloknak és felnõtteknek. Részletek megtekinthetõk a kiadó honlapján: www.titkosfiok.hu.

Közelgõ események

2006. január 8.
Január 8-án vasárnap rendezik J. R. R. Tolkien 114. születésnapi ünnepségét a Millenárison, az Átjáró Napok rendezvénysorozat keretében, a Millenáris Teátrumában (1024 Budapest, Fény utca 2-4). Az eseményen megvásárolható az MKA kiadványa, a Pinkhell, amelynek az egyik képregénye Gáspár Tamás Gyûrûk Ura paródiája.

2006. január 22.
Átjáró Találkozások a Millenárison. A magyarországi sci-fi és fantasy kiadók és írók napján részt vesznek olyan képregénykiadók is, amelyeknek a kínálatában szerepelnek sci-fi témájú képregények is.

2006. január 31.
A Nyitott Könyvmûhely Art Comix képregénypályázat beadási határideje. Részletek az Art Comix honlapján olvashatók: www.artcomix.hu.

2006. március 5.
2. Magyar Képregényfesztivál a Millenárison.

Várható megjelenések

Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában (Möbius Print, szakkönyv). A Szuperhõsök Magyarországon szerzõjének új könyve a képregény magyarországi történetének legizgalmasabb idõszakát, az 1939 és 1989 közötti éveket mutatja be. Megjelenik januárban. Már most megrendelhetõ a mobiusz.printKUKACaxelero.hu e-mail címen.

Fekete-Fehér Képregényantológia 4 (Míves Céh Kiadó, 100 oldal, fekete-fehér). A Vad Nyugat munkacímet viselõ kötetben egy újabb, az elõzõhöz szorosan kapcsolódó történetben láthatjuk viszont Blueberryt és társait. A további tartalomból: Sin City, Beton, Sivatagi bor, Szemünk fénye, Fõzõcske, Alkotói válság, Turistaszezon. Megjelenik februárban.

Roham 2. Benne 15 oldalon folytatódik a Bürökraták címû képregény. Megjelenik februárban.

Sin City 2: Ölni tudnál érte (Fumax, 208 oldal, fekete-fehér). Írta és rajzolta: Frank Miller. Megjelenik március elején.

Gugi Sándor: Képregények (Míves Céh Kiadó-Karton/KKK, fekete-fehér). A Fekete-Fehér Képregénymúzeum második kötete. Megjelenik korlátozott példányszámban, elõrendelésre a 2. Magyar Képregényfesztivál alkalmából.

Egyéb hírek

Képregénykiállítás: 2005. december 12.-2006. január 6. Kondor Béla Közösségi Ház, Városháza Galéria. Budapest XVIII., Üllõi út 400.”A magyar képregény mesterei avagy a kilencedik mûvészet kapujában”. Megtekinthetõ hétfõn 8 és 18, keddtõl péntekig 8 és 16 óra között. A kiállításon Kiss Ferenc képregénygyûjtõ anyaga és a Magyar Képregény Akadémia mûvészeinek a munkái láthatók.

Képregénypályázat általános iskolásoknak és középiskolásoknak
Az Educatio Kht. pályázatot hirdet kötelezõ irodalmak feldolgozására képregényben. Három korcsoportban lehet indulni: 6-10 évesek, 10-14 évesek, 14-18 évesek. A beküldési határidõ: 2006. április 30.
Részletes információk: www.sulinet.hu/tart/cikk/Rbh/0/28597/1

Idegenellenes mangák
Cikk két botrányt kavaró japán képregényrõl a www.kepregeny.info/hirek.php oldalon…