Képregény Info 2005/4

Alábbiakban olvashatod a Magyar Képregénykiadók Szövetsége által összeállított képregényes hírek, rendezvények, megjelenések listáját…

Kiemelt információ

A mai naptól kezdve egyelõre próbaüzemmódban képregényeket közlünk a www.kepregeny.info közös kiadói honlapon. Minden nap egy új csík lesz látható különbözõ sorozatokból a Fõoldalon, majd a Képregények menüben az egyes sorozatok ismeretõje és a legutóbbi képsorok is megtekinthetõk lesznek. Elsõként Tomster hihetetlen kalandjai (írja és rajzolja: Pásztor Tamás) és Kalyber Joe (írja és rajzolja. Pilcz Roland) jelennek meg itt.

Ugyancsak a honlappal kapcsolatos hír, hogy megosztottuk a Hírek rovatot: ezentúl a Fõoldalon a szövetség tagjaival és kiadványaival foglalkozó híreket közöljük, míg a Hírek menüpont alatt egyéb, a képregények világával kapcsolatos információk jelennek meg. Az elsõ cikkek ebben a szekcióban: a Marvel Comics decemberi kínálatának az összefoglalója és a luzerni Fumetto fesztivál pályázatkiírásának a magyar fordítása.

Friss megjelenések

Pókember: Sikoly (ADOC-Semic, 96 oldal, színes, 695 forint).
Megjelent az ADOC-Semic kiadó gondozásában az idei második Pókember-különszám. Az eredetileg az Amazing Spider-Man 390.-393. számában megjelent, ma már klasszikusnak számító történetben Sikoly
(Shriek) és Dögvész (Carrion) ellen veszi fel a harcot Pókember. A sztorit az a J. M. DeMatteis írta, akirõl közismert, hogy nem szokványos módon kezeli a szuperhõsöket, hanem igyekszik megtalálni a szereplõk lélektani mozgatóit is. A rajzoló a most futó Csodálatos Pókembert is jegyzõ Mark Bagley.
Kapható az újságárusoknál.

Disznóól (Titkos Fiók, 90 oldal, színes, 3500 forint). Írta és rajzolta Ptiluc.
A Titkos Fiók elsõ képregényalbuma. Bonaparte Napóleon és Victor Hugo tanyasi disznók bõrében reinkarnálódnak, és elgondolkodnak, hogy mivel érdemelhették ki ezt. Hugo számára felfoghatatlan, hogy hol késik Emile Zola, a néhai császár pedig vitába kavarodik az újonnan érkezõ Ferenc Ferdinánddal és Leninnel. Befut Bonnot és hírhedt bandája, a kékszakállú Landru, Isadora Duncan és még mindig csak a
huszadik oldalon tartunk. Szellemes lecke világtörténelembõl fiataloknak és felnõtteknek. Részletek
megtekinthetõk a kiadó honlapján: www.titkosfiok.hu.

Digedagék keleti kalandja (Ratius kiadó, színes, 5300 forint).
Az összesen 46 kötetbõl álló sorozat elsõ könyve. Hannes Hegen 1955 és 1975 között havonta rajzolta ezeket a történeteket, amelyeken csak egy része jelent meg magyarul a hetvenes évek elején. A kemény borítóval készülõ könyvekbõl csak 300 példány készül, amelyeket kizárólag a kiadónál lehet megvásárolni
illetve megrendelni (utóbbi esetben 440 forint a postaköltség). A kiadó honlapja: www.abrafaxe.org.

Közelgõ események

Art Comix képregénypályázat beadási határideje: január 31.
A Nyitott Könyvmûhely Art Comix sorozatához pályázatot hirdet eredeti képregények készítésére. A téma szabadon választott, a pályamñvek beérkezési határideje 2006. január 31. A zsñri tagjait a Nyitott Könyvmûhely, a Pesti Est és a Magyar Képregénykiadók Szövetsége delegálja. Részletek az Art Comix honlapján olvashatók: www.artcomix.hu.

2006. március 5.
2. Magyar Képregényfesztivál a Millenárison. Részleteket folyamatosan közlünk hírlevelünkben és a honlapunkon.

Várható megjelenések

Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában (Möbius Print, szakkönyv).
A Szuperhõsök Magyarországon szerzõjének új könyve a képregény magyarországi történetének legizgalmasabb idõszakát, az 1939 és 1989 közötti éveket mutatja be. Megjelenik 2006. januárban. Már most megrendelhetõ a mobiusz.printKUKACaxelero.hu e-mail címen.

Fekete-Fehér Képregényantológia 4 (Míves Céh Kiadó, 100 oldal, fekete-fehér).
A Vad Nyugat munkacímet viselõ kötetben egy újabb, az elõzõhöz szorosan kapcsolódó történetben láthatjuk viszont Blueberryt és társait. A további tartalomból: Sin City, Beton, Sivatagi bor, Szemünk fénye, Fõzõcske, Alkotói válság, Turistaszezon. Megjelenik februárban.

Roham 2.
Benne 15 oldalon folytatódik a Bürökraták címñ képregény. Megjelenik februárban.

Egyéb hírek

Képregénykiállítás: 2005. december 12.-2006. január 6. Kondor Béla Közösségi Ház, Városháza Galéria. Budapest XVIII., Üllõi út 400.”A magyar képregény mesterei avagy a kilencedik mñvészet kapujában”. Megtekinthetõ hétfõn 8 és 18, keddtõl péntekig 8 és 16 óra között. A kiállításon Kiss Ferenc képregénygyûjtõ anyaga és a Magyar Képregény Akadémia mñvészeinek a munkái láthatók.

Megjelent a Galaktika januári, 190. száma, benne Kiss Ferenc A magyar sci-fi képregény történetének harmadik része gazdagon illusztrálva, valamint Horváth Gábor, Lichtenstein Merlin és Vass Richárd Vasárnapi szafari címû képregényének elsõ része, mely a Galaktika képregénypályázatának elsõ helyezettje lett. A pályázat zsûrijének tagja volt a Galaktika szerkesztõségén kívül Fazekas Attila képregényrajzoló, Láng István, a Kretén fõszerkesztõje és Bayer Antal, a Fekete-Fehér Képregényantológia fõszerkesztõje.

Képregénypályázat általános iskolásoknak és középiskolásoknak
Az Educatio Kht. pályázatot hirdet kötelezõ irodalmak feldolgozására képregényben.
Három korcsoportban lehet indulni: 6-10 évesek, 10-14 évesek, 14-18 évesek.
A beküldési határidõ: 2006. április 30.
Részletes információk a Sulineten

Képregény Info 2005/4

Alábbiakban olvashatod a Magyar Képregénykiadók Szövetsége által összeállított képregényes hírek, rendezvények, megjelenések listáját.
(tovább…)