Első Szegedi Képregényfesztivál

Részletes program

10:00-10:15 Megnyitó

10:15-11:00 Ismerkedés a kiadókkal
A Pesti Könyv Kiadót és Lucky Luke sorozatát bemutatja Simon István

11:00-12:00 Bemutatkozik Kalyber Joe, avagy az első akárhány év…
Pilcz Roland, Kalyber Joe alkotója bemutatja hősének közel másfél évtizedes pályafutását. Ezek után bepillantást nyújt a képregény készítésének rejtelmeibe is.
Előadó: Pilcz Roland

12:00-12:30 Szociopata fecskendő rock’n’roll
Bemutatkozik a Pszicho Dzsánki című szerzői képregény. A történet valahol játszódik és legfőképpen valamikor, az az egy biztos: jóval a Gombák után, melyek beragyogták és átformálták a Földet. Az emberek szétzilált soraikat már rendezték. A közlekedés egy része is helyre állt. Sőt, a kapcsolattartás hatékonyságát növelendő néhány rádióadó is beüzemelt, amelyek közösségi feladataik mellett szórakoztatják is a megmaradt népet…De sok még a teendő. A szervezettség nem az igazi. Ezt egy páran ki is szeretnék használni, és máris újra írnák a soványka kis történelmet…Tökéletes antihősünket, Pszicho Dzsánkit követve barangoljuk be eme sivár, de reménykedő tájakat. Az ő szemén keresztül pillanthatunk e világ lakóira és hétköznapjaira, vagyis Oravecz Gergely rajzaira és Mráz István történeteire.
Előadó: Mráz István

12:30-13:00 X-Embörök, egy paródia anatómiája
Az X-Embörök különleges paródiája a nagysikerű X-Men képregénynek. Nem egyszerűen az eredeti mű kifigurázása és jellegzetes elemeinek eltúlzása, hanem az eredeti koncepció áthelyezése egy radikálisan más társadalomba, kulturális és történelmi háttérbe. Ez az előadás bepillantást nyújt az alkotómunka legkorábbi fázisába, amikor az alkotók felkutatják és összeegyeztetik a látszólag nagyon távoli elemeket, ötleteket, és meglepő párhuzamok felállításával tartanak görbe tükröt mindkét világ számára.
Előadó: Rozgonyi Zalán

13:00-13:30 A képregény második nyilvánossága
Szabó Zoltán Ádám szerkesztő mutatja be a hazai képregényes közösség két fontos sajtóforrását, az online kepregeny.net-et és a nyomtatott Panelt.
Előadó: Szabó Zoltán Ádám

13:30-14:30 Oroszlánszagú Richárdtól a kevély Csacsiig : képregényes annotációk Dargay Attila munkássága nyomán
Az előadásban szó lesz a Tábortüzes, Pajtásos kezdetekről, valamint a Pajtásbeli Kajláról.
Említésre kerülnek a stílusficamok (A coquillardok kincse) és a telitalálatok (Hasek: Svejk, Arthur Miller: A Világ teremtése). Megtudhatjuk hogyan inspirálta a Vuk képregény sikere a rajzfilm elkészítésére a Mestert, illetve merre jelentek meg a szocialista táboron belül és kívül a művei.
Előadó: Kiss Ferenc

14:30-15:30 Grund comix : a magyar képregény és a közönsége
Miközben a képregényt kifejezetten a tömegkultúra részének tekintettük, a mára néhány ezer főre apadt fogyasztói létszám miatt már inkább rétegkultúrának számít. A képregény magyarországi történetét áttekintve kiderül, milyen okok vezettek a jelenlegi helyzethez, milyen volt korábbi megítélése, kik, mikor, miért rajzoltak, és adtak ki képregényt. A kritikákat is megfogalmazó előadás rámutat a magyar képregény térhódítását leginkább gátló tényezőkre.
Előadó: Kertész Sándor

15:30-16:00 Az amerikai comics zászlóvivője – Marvel-képregények Magyarországon
A Marvel Comics az Egyesült Államok legnagyobb és legsikeresebb képregényeket kiadó vállalata. Hőseik, mint a Pókember, az X-men, Vasember, Hulk és társaik hazánkban is népszerűek. Az előadáson megismerhetjük a kiadó rövid történetét, legfontosabb figuráit és
a Marvel egyes kiadványainak hazai történetét felbukkanásuktól kezdve egészen napjainkig.
Előadó: Dunai Tamás

16:00-16:30 Kockás után gömbölyű – francia képregények magyar kiadásban 1990 óta
A rendszerváltás előtt szinte csak a Francia Kommunista Párt lapcsoportjához tartozó Vaillant és Pif képregényújságokban megjelenő címeket ismerhették meg a vasfüggönyön innen. Ezeknek egy része magyarul is megjelent a Kockás magazinban. 1990 után, aztán ha lassan is, de kigömbölyödött a kép, és ma már a világ legkiterjedtebb képregény kultúrájának valamennyi irányzatából kapunk ízelítőt: humorosat és komolyabbat, gyerekeknek és érettebbeknek szólót
egyaránt.
Előadó: Bayer Antal

16:30-17:00 Manga Hungária
A manga alapfogalmainak és kezdeteinek tisztázása után a 4 nagy célcsoport szerinti felosztást vesszük sorra (shounen, shoujo, seinen, josei), különös figyelmet szentelve azon alkotóknak és műveiknek, melyek már magyar nyelven is elérhetőek. (Naruto, Berserk, NANA, stb.)
Előadó: Márki Szabolcs

17:00-17:30 A bárkától a kriptamesékig
Az előadás az ötvenes évek, vagyis az amerikai horrorképregény fénykorának bemutatására összpontosít, az EC Kiadó történetén keresztül. A második világháború utáni időszakban a nagy fenyegetettség elmúltával a kiadók új utakat kerestek, s megszületett a modernkori, realisztikus horror ábrázolása, mely nagy tömegek igényeit készült kielégíteni. E korszak tündöklése és bukása, majd átalakulása fog megjelenni a hallgatóság előtt.
Előadó: Tóth László

17:30-18:00 Mickey Mouse kontra Hitler – propaganda képregények a második világháborúban
Az előadás bemutatja az amerikai, második világháborús propaganda képregények rövid történetét, a háború megjelenését a képregényekben, az amerikai képregénykiadás hadi-krónika jellegűvé válását. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan jelenhetett meg a háború a korabeli képregényolvasó lelki szemei előtt, hogyan és miért született meg Amerika Kapitány, miért hordott német egyenruhát Donald kacsa, és vajon az ellenséges tengelyhatalmak próbálkoztak-e hasonló fórumokkal.
Előadók: Váradi Gábor, Szabó Gergő

A rendezvényhez a Grand Café moziban anime vetítéssel kapcsolódik. Az animációs film címét a napokban közöljük.

Dargay Attila képregényes munkásságát bemutató

kiállítás

a rendezvényen, illetve az azt követő egy héten tekinthető meg a könyvtár aulájában. A kiállításon eredeti oldalak, ritkaságszámba menő folyóiratokban közölt képregények láthatóak.

Oldalak: 1 2 3 4