Első Szegedi Képregényfesztivál

Utolsó oldalakon frissítve sajtóösszeállítással és fotókkal!
A számos képregényes gyökérrel rendelkező városban sokadik nekifutásra végre megrendezik az első képregényfesztivált. A rendezvény otthont ad Dargay Attila emlékkiállításának is. A részletes sajtóanyagot és programot a folytatásban olvashatjátok.

[toc]

Fő adatok


Időpont: 2009. november 14. (szombat)
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér) – 10:00-18:30; Grand Café mozi és kávézó (Szeged, Deák Ferenc u.) – 18:30-22:00

Ismertető


Képregényes berkekben közismert tényként kezelik, hogy Budapesten kívül hazánkban Szegeden a legerősebb a képregényes jelenlét. Kétségtelen, hogy sok neves alkotó indította innen képregényes pályafutását és több kezdeményezés fűződik a városhoz. Ehhez képest képregényfesztivállal még nem mert előállni. Egészen eddig.

A Somogyi-könyvtár vállalkozott rá, hogy életre hívja az Első Szegedi Képregényfesztivált. Tekintve, hogy a szervezésbe bevonták a helyi képregényes szakmát, így a rendezvény céljai is többrétűek: egyfelől a könyvtár szeretné, ha egy újabb szubkultúra, korosztály tagjai barátkoznának meg az intézménnyel, a másik oldalról pedig a képregényes szcéna szeretné bizonyítani életerejét.

Az eseménysorozat fontos eleme a közelmúltban elhunyt Dargay Attila emlékkiállítás. Az elsősorban rajzfilmes oldaláról ismert alkotó az 1970-’80-as években számos kiváló képregényt készített, melyeknek köszönhetően a képregényes szakma Dargay Attilát a hazai képregénytörténet egyik fontos alkotójaként tartja számon. A kiállítás ez utóbbi oldaláról mutatja be a művészt. A tárlaton láthatóak lesznek ismertebb munkák, ritkaságok és eredeti grafikák is.

A rendezvényhez társként kapcsolódik a Grand Café kávézó és mozi, ahol képregényből adaptált japán rajzfilmet vetítenek, illetve a vendégek, látogatók kávéházi hangulatban beszélgethetnek.

A szervezők határozott szándéka, hogy az Első Szegedi Képregényfesztivállal hagyományt teremtsenek.

A programok között szép számmal akadnak előadások, melyek összességében átfogják a legfőbb nemzetközi irányzatokat és a hazai képregény múltját és jelenét. Meghívott vendégként érkezik városunkba Kiss Ferenc és Kertész Sándor, a hazai képregények legnagyobb ismerői, Bayer Antal, a képregénykiadók szövetségének frissen leköszönt elnöke, számos kiadvány fordítója és szerkesztője. Hazai színekben tart előadást, bemutatót Pilcz Roland a Kalyber Joe írója, rajzolója, Váradi Gábor, Dunai Tamás, az SZTE óraadói, Szabó Zoltán Ádám, a kepregeny.net portál szerkesztője és a Panel képregény szaklap főszerkesztője. Több helyi és távolról érkező magyar képregényalkotó is ellátogat a fesztiválra. A képregénykiadók közül személyesen képviselteti magát a Fumax (Sin City, Dampyr, illetve számos manga és Marvel képregény kiadója), a Pesti könyv (Lucky Luke) és a Képregény Nagyker, amely lefedi a teljes hazai kínálatot. A kiadók és vendégek mind akciós áron kínálják kínálatukat, ami azért is figyelemreméltó, mert a hazai könyvterjesztési rendszernek köszönhetően a képregényeknek csak kis része jut el akár nagyobb városokba is. Az idelátogatók így a kínálat átböngészésével valós képet alkothatnak erről a műfajról, illetve művészeti ágról, megbizonyosodhatnak arról, mennyire színes és sokrétű ez a világ, mennyire változatos a műfaji spektruma.

A szervezők ügyeltek arra, hogy mind a megrögzött fanatikusok, mind a kívülálló érdeklődők megtalálják számításukat.

Oldalak: 1 2 3 4