Marvel filmek: Penge 2

Ha a Pengének szerepe volt az új hullám elindításában, a Penge 2 az első folytatás volt a szuperhősök világában, amely minden téren felülmúlta az előző részt. Hogy mi változott? Sok minden, de a legfontosabb: a rendezői székben Guillermo del Toro ül.

Így kell ezt csinálni. Így kell vámpírvadász filmet adni a világnak Wesley Snipes-szal. Míg az első résszel kapcsolatban vegyesek az érzéseim, a második csont nélkül egy szerethető szórakoztató film. A legfőbb ok talán az, hogy nem veszi magát komolyan, mégsem válik komolytalanná. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a rendezői székben Guillermo del Toro ül, akinek kizárólag képregényes vonulaton a Hellboy filmeket köszönhetjük, míg elődje, Stephen Norrington a Szövetséget tette le az asztalra, hogy utána majdnem ki is vonuljon a szakmából.

blade2-1

Nem Norringtont akarom bántani, csupán arra szeretnék rávilágítani, hogy del Toro jobb rendező, aki magabiztosabban tartja a gyeplőt. Nem csoda, mert már tapasztaltabb és elismertebb rendező volt 2002-ben, így nem görcsölt, csupán szemmel láthatóan jól érezte magát.

Del Toro ugyanis nagy rajongója a szörnyetegeknek, így a vámpíroknak is. Ez manapság különösen aktuális, gondoljunk csak a hasonló témát feldolgozó A kór c. sorozatra, amely mögött szintén del Toro áll, és ami egy Chuck Hogannel közösen írt regényből készült. Emlékszem, még a könyv kapcsán készült interjú során del Toro nem kevés műveltséget tanúsított a vámpírokat illetően.

A vámpírok ugyanis jóval sokszínűbbek, mint az a populáris kultúrában elterjedt róluk Bram Stoker teremtményének hála. Stoker a – többek között Vámbéry Ármintól hallott – mítoszokból és legendákból egy saját szörnyeteget gyúrt, meghagyva azokat a jellemzőket, amik működnek egy regényben. A középkori vámpírok között akadtak például olyanok, melyeknek az aktus után többszörösére dagadt a fejük a beszívott vértől, mint egy kullancsnak, és ezt a viktoriánus éra olvasói inkább röhejesnek találták volna, semmint félelmetesnek. Stoker tehát maga is eljátszadozott a rendelkezésére álló alapanyaggal, és ugyanezt teszi del Toro.

A Penge 2 hagyományos vérszívóinak ugyanis nem csak a címszereplő miatt fő a feje, hanem egy új alfaj, a Kaszások miatt is, akik elsősorban más vámpírokat szemelnek ki áldozatuknak. A Kaszások immúnisak a fokhagymára és az ezüstre, Nosferatu és egy sáska szerelemgyermekének tűnnek, ráadásul az alfa példányt, Nomakot (Luke Goss) a hagyományos vámpírok iránt érzett gyűlölet hajtja. Így az egyszeri vérszívók az ellenségem ellensége alapon pedig kényszerszövetséget ajánlanak fel Pengének.

blade2-2

Akit hogyan máshogy láthatnánk először viszont, minthogy egy csapat halálra rémült vámpírt kerget lelkesen? Penge nem sokat változott – lett egy Pindur Pandúr-rajongó szárnysegédje, de róla később –, ám valahogy del Torónál mégis emberibb, ahogy a vámpírok is. Még akkor is, ha hősünk látványosabban emberfeletti erők birtokában van, mint az első részben.

blade2-3

Az emberi kapcsolatai továbbra is két főre korlátozódnak: a már említett segítőtársra, valamint Whistlerre, aki mégsem halt meg az első részben, csak átalakult. Természetesen Whistler – a mentor – és Scud – a szárnysegéd – nem bíznak meg egymásban, így Pengének tényleg más sem hiányzik, minthogy a nyakába varrjanak még kényszerszövetségesnek egy ellene kiképezett vámpírosztagot. Akik között megtalálható Ron Perlman is, lévén egy del Toro filmről beszélünk. Hihetetlen, de úgy tűnik, hogy az öreget inkább – Amerika szempontjából – külföldi rendezők, így del Toro, Annaud vagy Jeunet alkalmazzák szívesen. Talán azért, mert Hollywooddal szemben náluk nem kötelező Tom Cruise-nak lenni egy szerephez.

blade2-4

Az effektek és a harcok a helyén vannak, szerencsére a véralvadásgátlót hanyagolták, így egy tisztességes párviadal nem ér kurtán-furcsán véget, ráadásul az egészet átitatja del Toro lelkesedése.

Egy jó szórakozáshoz sokszor pedig ez is elég.

Stan-Lee-Rating-Base-4