Világhálós képregénykultusz

[hvg] Nyomtatott kiadvány lett az internetes képregényből: a fekete humorú “abszurdkáit és brutálkáit” 2005 májusa óta napirajz.hu címen publikáló Merényi Dániel gyűjteményes albuma a napokban jelenik meg.

Az utóbbi években önálló vizuális irányzattá cseperedett internetes műfajt webképregénynek (webcomic) nevezi a tömegkultúrával foglalkozó szakirodalom. A svájci Rodolphe Töppfer által 1830-ban kitalált, keretes képmezőkre bontott, a szatirikus rajzok és a buborékba írt szövegek egyenrangúságán alapuló – Goethe által is elismeréssel emlegetett – történetek nyomán létrejött műfaj online verziójának egyik különlegessége, hogy összetartó virtuális közösségeket teremt.

A blogokhoz (világhálós naplókhoz) hasonlóan folytatásokban közzétett, képernyőre szabott képregények rajongói a valós életben is létező klubokat alapítanak, leveleikkel, fórumbejegyzéseikkel befolyásolják az alkotókat. Sőt, mint az amerikai Comic Genesis, Drunk Duck, illetve buzzComix című portálok példája is mutatja, “a kemény magok gazdasági vállalkozásként működő, netes szolgáltatásokkal is foglalkozó céget is gründolnak kedvenc képregényük köré” – vázolta az új műfaj fejlődését a HVG-nek Kelly Cooper, a Comixpedia című internetes szaklap szerkesztője. Szerinte a legújabb trend, hogy az akár napi százezer olvasót is szórakoztató világhálós sztárok alkotásai előbb-utóbb a Gutenberg-galaxist is meghódítják.