Vasember: Az öt rémálom (NMK #15)

Cím: Vasember: Az öt rémálom (NMK #15)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Matt Fraction, Salvador Larroca, Frank D’armata, Stephane Peru
Kiadó: Hachette
Ár: 2890 Ft
Formátum: kötet
Terjedelem: 190 oldal
Megjelenés: 2018.07.19.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás:

Tony Stark legnagyobb ellensége, a mániákus hadúr, Obadiah Stane meghalt, amikor el akarta pusztítani a hős örökségét. Most Obadiah fia, Ezekiel lépett színre, aki megesküdött, hogy megbosszulja apja halálát. Míg az apja egy kezdetleges „Fegyverkufár” páncéllal próbálta legyőzni Vasembert, Ezekiel manipulatív módon szert tett egy modernebb Vasember-páncélra. Mivel épp olyan könyörtelen, de tízszer okosabb, mint az apja volt, az ifjabbik Stane lett Tony Stark legnagyobb rémálma.

A gyűjtemény a The Invincible Iron Man (5. széria) 1-7. számát tartalmazza.

A szerkesztő előszava:

Vasember a Marvel egyik legrégebbi hőse és a Bosszú Angyalainak alapító tagja, így a népszerűsége garantált az olvasók körében. Ennek ellenére mégis a 2008-as mozifilmig kellett várni, hogy a páncélos hős felemelkedjen a Pókemberhez vagy Hulkhoz fogható képregényes világhírességek sorába.
A komoly marketinggel támogatott film az egekbe repítette Tony Stark ismertségét, a Marvel pedig érezte, hogy ezáltal megnő a kereslet a képregényei iránt, ezért egy új alkotógárdával – Matt Fraction íróval és a közönségkedvenc spanyol rajzolóval, Salvador Laroccával – újraindították az Invincible Iron Man sorozatot.
A páros nem kis kihívással nézett szembe: egy olyan megragadó, akciódús sztorival kellett előállniuk, ami azonnal fogyasztható volt azoknak, akik a filmből ismerték meg Vasembert – ugyanakkor elég mélyenszántó és hagyománytisztelő maradt ahhoz, hogy megfeleljen a veterán olvasóknak.
Másoknak talán ez túl nagy falat lett volna, Fraction és Larroca viszont akadály nélkül vette a feladatot. Fogták a film könnyed hangulatát és Robert Downey Jr. szuperlaza Tony Stark-alakítását, majd egy lehengerlő Vasembert alkottak belőle, akinek eme csúcstechnológiájú, kémthrillerszerű kalandja könnyedén beállhat a legkiválóbb történeteinek sorába.
Lapozzunk hát, hogy lássuk, miként akadályozza meg Tony Stark a legrosszabb rémálmai valóra válását…

Előzmények:

Egy új fegyver éles próbabevetése során a milliárdos fegyvertervező Tony Stark terroristák rabságába esett.
Rabtartói egy új fegyvert követeltek tőle, ő azonban egy hevenyészett csatapáncélt épített helyette, amivel aztán sikerült megszöknie. Miután hazatért Amerikába, megfogadta, hogy a vagyonát és befolyását onnantól a világ jobbá tételére fordítja. Egy áttervezett, kecsesebb páncélöltözetben, a legyőzhetetlen Vasemberként állt az igazság szolgálatába, miközben a cégét is átalakította – így született meg az egykori fegyvergyár helyén a humanitárius célokra összpontosító Stark International.
Jó pár éve a vállalatával együtt kis híján az egykoron az apjával, vagyis Howard Starkkal üzletelő Obadiah Stane áldozatává esett, aki a machinációval teljesen lezüllesztette és alkoholizmusba kergette Tonyt, majd miután az többé nem állt az útjában, erővel felvásárolta a Stark International többségi részesedését, és átvette az irányítást a cég felett.
Tony nagy nehézségek árán felépült a függőségéből és visszaszerezte a vállalatát, mire a bosszúszomjas Stane magára öltött egy átalakított Vasember-páncélt (a „Fegyverkufárt”) és Stark életére tört. Vasembernek egy hosszas, fárasztó küzdelem végén sikerült semlegesítenie a Fegyverkufárt, ám Obadiah ekkor a páncél maradék energiájával az öngyilkosságba menekült ahelyett, hogy szembenézzen a vereségével.
Az elmúlt időszakban Vasember még tovább fejlődött az egy kifinomult nanotechnológiának köszönhetően. A Tony páncélja alatt második bőrrétegként szolgáló Extremis lehetővé teszi a számára, hogy egyenesen az idegrendszerére kapcsolja Vasembert, amitől jobban uralja az öltözéket, mint valaha.
Mellette egy új állásra is szert tett a Stark International vezetése és a hősködés mellett: a Szuperhumán Regisztrációs Törvény nyomán kirobbant szuperhős-polgárháborút követően Tonyt nevezték ki a nemzetközi békefenntartó szervezet, a SHIELD élére.

Előzetes: