Utalások egy-egy réges-régen látott történetre / Star Wars – A Felkelés Kora: Hősök és Gonosztevők

A Felkelés Kora: Hősök és a Felkelés Kora: Gonosztevők a Star Wars-képregénysorozat emlékkönyv-jellegű kiadványai. Hasonlóan a franchise a Ellenállás Kora Hőseihez és Gonosztevőihez, ez is rövid „történetek mögötti történeteket” mesél a filmes univerzum legendás alakjairól. Aki nem ismeri mélyebben George Lucas és társai álomvilágát, az is jól szórakozhat, de azért emlékkönyv-jellegű, mert a rajongók élvezhetik igazán az egy-egy pillanatra vagy pár percre megjelenő, mégis játékfiguraként, képregény vagy animációs szereplőként legendává nőtt mellékszereplőkre való ráismerést.

Azért is olyan jó a Star Wars – ahogy ezt a kötetek szöveges részleteiben, cikkekben, emlékezésekben, tiszteletadásokban említik, mert a különféle lények, robotok, mindenféle színű, szagú és formájú létformák mind egyediséget és instant egyéniséget nyertek. Designerek, maszkmesterek, bábosok, mérnökök közös munkája nyomán szívünkbe lopták magukat, komoly hátteret, szenvedéstörténetet, egész történelmet sugall minden egyes szereplő.

Ez egy „káhákter” – mondaná a raccsoló ripacs egy századeleji pesti kabaréjelenetben valakiről. Ez egy forma – mondaná egy mai fiatal. Karakterek, formák voltak – és a mai napig azok. Talán valamilyen időtlenség is belengte a jelenséget, hiszen meddig él egy robot? Hány évszázadot élhet egy zöld manó, és mennyit egy féregszerű hájpaci vagy egy csápos fejű intelligens izé? Csak az emberi élet hosszát tudjuk, ehhez mérhetnénk sejtéseinket a milliónyi fajról.

Greg Pak író kötetenként öt-öt történetet írt. Leia, Han Solo, Luke, Lando, Porkins és Briggs pilóta és Yoda szerepelnek az egyikben, Tarkin, Darth Vader, Jabba, Boba Fett, IG-88 (a Mandaloraiban látotthoz hasonló fejvadászrobot).

Pak rutinosan eligazodik a Marvel vagy a DC szuperhősei világában, sőt egy-két kimagasló művel is hozzájárult a kánonhoz, ezúttal nehezebb feladata volt, mint Hulknak a Skaar bolygón. Rövidet mindig nehezebb írni, azt mondják, újságcikkek közül a glossza a legnehezebb, képregények közül talán az ütős strip.

Ezek az antológiába vett füzetnyi, húszoldalas kép-kisnovellák inkább szilánkok a Star Wars világából. Szerencsére nem az egyre gyakoribb ipari-tömeg-gyártott érzetű olvasmányok. Mivel előre sejtjük, kinek milyen jellemvonását domborítja majd ki az író, Leia vagányságát, rátermettségét, Csubi szívjóságát és Han cinizmusát, Lando zsiványságát, Tarkin szenvtelenségét, Darth Vader bosszúszomját, ésatöbbi, nagy meglepetés nem érhet, sablonokat dob fel ötleteivel az író és a sokszínű, minden füzetben szép munkát alkotó rajzoló- és színezőcsapat.

Hogy dobja fel őket? A „történet a történet mögött”-hozzáállás ez esetben azt jelenti, hogy olyan mellékszereplőket és helyszíneket, megelőző vagy utó-időpontokat vetít elénk, amelyek mélyen kapcsolódnak fontosabb, a filmen látott eseményekhez. És érződik rajta, hogy szereti a szereplőit és érződik, hogy ő is rajongó. Szerintem képregényben legjobban most Charles Soule (és Giuseppe Camuncoli) fogja meg a témákat, de ez a sorozat Grek Paktól feljött a második helyre.

Egy példa, Leia történetében a Jabba palotájában viselt fejvadász-öltözet, az egykori Bouss ruhája az egyik „főszereplő”, tehát a horizontba beleér egy másik esemény, Han Solo kiszabadítása és Jabba halála. Minden történet ilyen, utalás egy réges-régen látott történetre.

A minden fejezetet kiegészítő szöveges emlékezések újságcikkekből, emlékekből, interjúkból állnak össze, érdekességeket tartalmaznak egészen az Egy új reménytől a kilencedik részen át a Mandalóriaiig. Például, hogy Jabba félmillió dollárba került. A Leiáról szóló rész különösen érzelmes, jól sikerült.

Borítókkal, variánsokkal, vázlatokkal kiegészítve ezek az „emlékező” kiadványok alkalmasak sok nézegetésre, többszöri olvasásra, ajándékba. Sokkal jobban néznek ki, mint Tarkin moff vagy Leia digitálisan.

Lénárd László

Cím: Star Wars – A Felkelés kora: Gonosztevők
Szerző(k): Greg Pak
Kiadó: Szukits
Ár: 4990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 124 oldal
Megjelenés: 2020.04.08.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu