Ultimate Universe News #35

Ma bizony nem kedd van. Mi folyik itt, kérem szépen? Hát már az Ultimate Universe News is cserben hagy minket, barátaim? Nem, nem, szó sincs róla, egyszerűen csak kicsit késve hozom nektek a 35. kiadást, ennyi. Sajnálom, tényleg, de hát közbejött ez meg az, és így alakult. De hé! Engesztelésül ez az összefoglaló jóval tartalmasabb és hosszabb lett, mint a szokott mennyiség, úgyhogy ne dühöngjetek, olvasóim! Már a tartalmat is csak rövid címszavakban tudom felsorolni, hogy ne legyen túl hosszú. ULTIMATE SPIDER-MAN: egy új megjelenés (9. szám), annak elemzése, valamint egy előzetes (12. szám). ULTIMATE AVENGERS: egy új megjelenés (6. szám), annak elemzése, valamint egy előzetes (2. kötet, 1. szám) és egy Leinil Francis Yu-interjú vázlatképekkel. NEW ULTIMATES: egy Jeph Loeb-interjú előzetes oldalakkal, valamint egy szöveges előzetes (2. szám). MINISOROZATOK: egy Brian Michael Bendis-interjú az Ultimate Mystery-ről. Azta! Szép mennyiség, nemde?

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

ÚJ MEGJELENÉS

„Sometimes I feel I’ve got to
Run away, I’ve got to
Get away
From the pain that you drive into the heart of me…”

Khm, elnézést, de a frissen megjelent 9. számban induló új sztori, a Tainted Love címe eszembe juttatta az azonos című klasszikus slágert… Ugye mindenki ismeri? (Bónusz kérdés: ki volt a szám EREDETI előadója?) No, de vissza a képregényhez, amelybe visszatért rajzolóként David Lafuente, szereplőként pedig a sokak által (általam legalábbis biztosan) kedvelt Póknő! Mostanság az Ultimate Enemy oldalain láthattuk őt, de ott magányosan harcol a gonosz idegenekkel, még itt rögtön találkozik Fáklyával, és kínos pillanatok várnak rá… De erről többet nem is írok itt, majd csak lejjebb!

ULTIMATE SPIDER-MAN #9
Fejezetcím: Tainted Love (1. rész)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente
Borító: David Lafuente

A Póknő visszatér! És ki nem találjátok, kivel fog smacizni ebben a számban! Bizony, jól olvastátok! Egy olyan Pókember-sztorira vágytok, amilyenhez hasonlót, még soha, de soha nem láthattatok sehol sem? Itt és most garantáltan megkapjátok! Ha pedig még ez sem lenne elég, Kitty Pryde élete is veszélybe kerül, amikor az amerikai kormány emberei a Midtown Gimnáziumba mennek, hogy begyűjtsék őt…

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

Egy újabb olyan fejezet ez, amelyben nincs konkrétan gonosztevő egy sem (csak a Bombázók, de ők inkább komikus mellékszereplők most is), és nem is az akcióra koncentrál a szám, hanem a fiatalok életére, mindennapjaira és drámai helyzetekre. Megszokott dolog ez már ebben a sorozatban, és Bendis hozza a szokásos formáját: egy átlagos hajvágást vagy egy bizarr románcot is be tud úgy mutatni, hogy mindenkinek érdekes, izgalmas, esetenként vicces legyen. Peter mellett most Johnny, Jessica és Kitty kapják a fontosabb szerepeket, és végre láthatjuk a mutánsellenes törvény negatív hatásait is, úgyhogy nem lehetett panaszom. És szerintem még Lafuente is határozott fejlődést mutat – Pókember rajzolásában mindenképp, de nekem a Póknője is tetszett.

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

Elemzés? Figyelmeztetés? Hohó, hiszen akkor most Maniac papa mélyreható vizsgálata következik a számról a szereplők és események felsorolásával! És biztos jó lesz, hiszen Maniac papa én vagyok, és magamban csak megbízom már, nem?

Bombázók: Kezd egy olyan sanda gyanúm lenni, hogy a Bombshells nevű anya-lánya bűnözőpáros fogja átvenni a komikus gonosztevők szerepét a Rengetőtől… Legalábbis eddig nagyon úgy tűnik. Míg legutóbb Pókember verte bucira a képüket, addig most a Póknő és Fáklya akadályozzák meg őket egy „ügyesen” (robbantsunk és lopjunk) kitervelt rablásban. Hogy hogyan léptek meg a hatóságoktól, azt nem tudni, de a lényeg, hogy a csata után ismét rendőrkézre kerülnek. Mindketten rengeteget káromkodnak, és nem túl eszesek, úgyhogy biztos sokszor fogunk még jókat mulatni rajtuk. Túl sokat egyébként most sem tudunk meg róluk, szóval tényleg csak jelentéktelen mellékszereplők egyelőre.
Új kapcsolataik: Jessica Drew / Póknő – ellenség, Johnny Storm / Fáklya – ellenség
Jelenlegi státuszuk: Börtönben vannak (ismét)

Jessica Drew / Póknő: Ó, Jessica, Jessica, nem könnyű az életed… Ugyan szuperhősként jól teljesít ez a… „kishölgy”, de a magánélete totál káosz. Persze milyen is lehetne, ha egyszer egy lánytestbe zárt fiú, vagy egy fiú emlékeivel és érzéseivel rendelkező lány, vagy mi is ő pontosan… Az biztos, hogy szerelmi élete így nemigen lehet – pedig Johnny Storm nagyon rá van indulva. Mégis hogy viszonyuljon Peter legjobb barátjához, miközben Ő MAGA is Peter valamilyen formában, így Johnny bizonyos szempontból az ő legjobb barátja is?! Atyaég, szegény Jessica… Vajon tényleg csókolóztak ők ketten, ahogy később Johnny állítja, vagy csak a fiú színezte ki kicsit találkozásuk sztoriját? Remélem, az utóbbi, mert ez… Pfuj. Erre a kapcsolatra tényleg illik a Tainted Love kifejezés, és ha a teljes történetnek ez a címe, akkor nyilván középpontba kerül majd még többször is a Johnny-Jessica viszony…
Új kapcsolatai: Bombázók (Bombshells) – ellenségek, Johnny Storm / Fáklya – zavaros viszony

Johnny Storm / Fáklya: Johnny csak úgy repes az örömtől, amikor már nemcsak a teste, hanem a szíve is lángra lobban – Jessica Drew, a Póknő iránt! Aki egy klón. Peter Parker klónja. És egy lánytestbe zárt fiú. Ugh, jól beválasztottál, Johnny! Persze szőke, illetve fekete hajú hősszerelmesünk mit sem tud Jessica valódi kilétéről, és ártatlanul környékezi meg a lányt a Bombázók legyűrése után, majd mindent vidáman elmesél otthon Peternek és a többieknek. Aztán nem érti, hogy Peter mitől akad ki… Azért valahol sajnálom Johnnyt. Peter vagy Jessica igazán elmondhatnák neki, mi a pálya, nem? Hát, talán majd később rájön az igazságra. De szerintem nem csókolóztak ők ketten, csak Johnny vetített a haverjai előtt.
Új kapcsolatai: Bombázók (Bombshells) – ellenségek, Jessica Drew / Póknő – szerelmes belé

Peter Parker / Pókember: Ugyan a kezdő oldalakon nem szerepel főhősünk, de a középpontban azért még mindig ő áll, és mindhárom történetszál kapcsolódik hozzá. Ott van kezdésnek Johnny és Jessica ügye, amitől persze érthetően totál kiakad, amikor hall róla Johnnytól, de szerintem ezen a ponton el kellett volna mondania barátjának, ki is Jessica, ha már ő nem tette meg… Ehelyett felmegy benne a pumpa, és elmegy egy kicsit szuperhősködni, hogy lehűtse magát – nem sok sikerrel. Vajon tényleg csókolózott a klónja a legjobb barátjával? Brrr, belegondolni is bizarr… Ehhez képest az már tényleg semmiség, hogy két volt barátnője (Mary Jane és Kitty) összefog jelenlegi barátnőjével (Gwen), hogy megszabaduljanak Peter azon részétől, amit a legkevésbé szeretnek benne (a hajától). Az iskola lányvécéjében esnek neki a lányok, de sajnos nem úgy, ahogy sok fiú szeretné, hanem ollóval és fésűvel. Itt kell egyébként gratulálnom a Bendis-Lafuente párosnak, hogy milyen ötletesen oldották meg az eddigi számok „gömbfejű” Pókemberének ügyét: azért nézett ki eddig így a feje maszkban, mert olyan baromi hosszú volt már Peter haja! HA! A valóságban persze nyilván Lafuente váltott stílust a negatív kritikák miatt, de szép, hogy még egy kis történetet is kerekítettek hozzá. És Peter haja végre rövid! Hurrá! No, a morbid szerelmi szál és a hajvágás után azonban a szám végén érkezik a legkomolyabb történetszál: Peterék órájára beront az igazgató pár kormányügynökkel, hogy a mutánstörvény értelmében elszállítsák Kitty Pryde-ot – minden osztálytársa szeme láttára! Peter ezt persze nem akarja annyiban hagyni, és rákiált Kittyre, hogy meneküljön… ezzel pedig vége a fejezetnek! Aúcs. Vajon hogy érnek majd össze a különféle szálak? Egyáltalán összeérnek majd? Mi lesz a kapcsolat a Póknő és Fáklya viszonya, valamint Kitty elhurcolása között?

Gwen Stacy: Meg kell mondanom, hiába vagyok elkötelezett Kitty-rajongó, azért még nekem is el kell ismernem, hogy a vadóc öltözködésű és kinézetű Gwen a legdögösebb Peter baráti köréből. Nem kéne őt elveszítenie Peternek, ha már Kittyt ostoba módon dobta, de hát úgyis csak idő kérdése, hogy összejöjjön ismét MJ-vel, szóval mindegy. Ebben a számban két emlékezetes pillanata is volt a kisasszonynak, ami nagyon időszerű volt már, mert mostanság nem sok szerepet kapott. Először is, MJ-vel és Kittyvel a lányvécében egy gyors hajvágásra kényszerítették Petert, és így végre megszabadult főhősünk hatalmas loboncától, ami még az első sorozat legelső száma óta nőtt, nőtt és nőtt. Halleluja! Aztán a Parker-házban nevettem rajta egy nagyot, mikor is Peter próbálta kitalálni, melyik közös, dögös ismerősüket smárolta le Johnny. A Fekete Macska, Silver Sable, Elektra… A felsorolástól kissé bepöccen Gwen, és lekever egy nagyot barátjának. Hehe. Hát igen, volt pár szépség Pókember múltjában, az hétszentség… Jó lenne viszontlátni közülük párat.
Új kapcsolatai: Tandy – ellenséges viszony

Kitty Pryde / Vörös csuklyás alak: És végre, ismét a kedvenc szereplőmről írhatok! Az mondjuk szomorú, hogy vele történnek a legrosszabb dolgok ebben a számban, de valahogy majd csak kimászik a kemény kis Kitty a grízből… De ne szaladjunk ennyire előre: Kitty sem veszi fel vörös csuklyás álruháját ebben a fejezetben, hanem átlagos tanulóként tengeti mindennapjait, és persze ő is besegít Peter loboncának megnyírásában. Titkon nyilván még élvezi is, hogy egy kicsit „kínozhatja” volt barátját. Aztán a szám vége felé jönnek a gondok… A kormány emberei jelennek meg egy tanóra kellős közepén, hogy a mutánstörvény értelmében elvigyék Kittyt! A lány először kiakad, de aztán előtör agresszívebb énje, és úgy dönt, ő bizony nem mozdul. Aztán felgyorsulnak az események, az ügynökök fegyvert rántanak, Peter pedig rákiált Kittyre, hogy meneküljön, amíg nem késő… Ha valami gonoszság történik a kiskedvencemmel, nagyon pipa leszek, ebben biztosak lehettek!
Új kapcsolatai: Tandy – ellenséges viszony

Mary Jane Watson: MJ, aki végül úgyis visszakapja majd Petert, ezúttal csupán a fodrász szerepét tölti be a sztoriban. Jó tudni, hogy nemcsak tudósító és gyorséttermi kiszolgáló, de még fodrász is a kisasszony. Két tettestársa, Gwen és Kitty segítségével elkapják Petert a lányvécében, és MJ hipp-hopp lenyírja hősünk jókora hajzatát. Ezzel le is zárult az újvilági Pókember vagy tíz évig tartó hosszú hajú korszaka! Komolyan, így még idősebbnek is tűnik ez a Parker gyerek, és persze a feje sem lesz többé lufifej a maszkban. Jól csináltátok, lányok!
Új kapcsolatai: Tandy – ellenséges viszony

Tandy: No, azért az sem teljesen igaz, amit fentebb írtam, hogy nincs ebben a számban gonosztevő… csak nem szupergonosz, hanem „csak” egy szemét kiscsaj a suliban. Peterék egyik osztálytársa, Tandy lép színre ebben a számban (nyilván Tandy Bowen lesz az, vagyis a klasszikus univerzum Kardja, akinek a neve már többször elhangzott, és különben is, ott lóg a nyakában egy kard alakú nyakék), és rögtön negatív szereplővé válik. A lányvécében nyit hőseinkre, amint a lányok épp Peter haját nyirbálják, és kiakad egy fiú jelenlétén. Aztán jön egy kis szóváltás, és Tandy végül beszól Kittynek pár rasszista, mutánsellenes dolgot… Aú. Ezek után nem meglepő, ha ő élvezi a legjobban a fejezet végén az ügynökök megjelenését, és gonosz vigyorral az arcán figyeli, ahogy el akarják vinni Kittyt. Lehet… hogy ő tett valamiféle feljelentést Kitty ellen? Micsoda egy kis mocsok! Sehol sincs a klasszikus Kardhoz képest, mi?
Teljes neve: Egyelőre ismeretlen
Személyazonossága: Nincs titkos énje
Foglalkozása: Diák
Állampolgársága: Ismeretlen, valószínűleg amerikai
Születési helye: Ismeretlen
Ismert hozzátartozói: Nincsenek
Kapcsolatai: Kitty Pryde / Vörös csuklyás alak – ellenséges viszony, Gwen Stacy – ellenséges viszony, Mary Jane Watson – ellenséges viszony
Csoporthoz tartozása: Nincs
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Középiskolai tanulmányait végzi
Szeme színe: Kék
Haja színe: Szőke
Első megjelenése: Ultimate Spider-Man #9 (2010)

May Parker: May néni most is mindent kitörő örömmel fogad, akármi is történjék. Igencsak optimista és pozitív életszemléletű lett az öreg hölgy, de nyilván kell is ennyi, hogy feldolgozhassa a sok tragédiát. Örömének tárgya most éppen Peter új frizurája, mert már őt is zavarta unokaöccse hosszú haja. És így végre látja rendesen az arcát is. Én is csak hasonló jókat tudnék mondani az új séróról, szóval teljesen egyet kell értenem May nénivel. De arra még mindig kíváncsi lennék, miből tart el ennyi gyereket, és hogy férnek el a házban kényelmesen… Mindenesetre jó ilyen vidámnak látni az öreglányt. Tényleg, mit is dolgozik, hogy ennyi pénze és szabadideje van? Mert azt én is csinálnám!

Bobby Drake / Jégember: Bobby most megint csak kispadról figyeli az eseményeket, nem sok vizet zavar a sztoriban. Van pár humoros beszólása Peter új hajáról és Johnny új „barátnőjéről”, de igazából ennyi. Még csak Jégemberré sem változik át, úgyhogy ha akciózást akartok tőle látni, akkor az Ultimate Enemy 3. számát olvasgassátok inkább. De hé, újból viseli a fekete fejkendőt, amit még az X-Menben töltött ideje alatt hordott szinte állandóan Jégemberként! Szuper. Vajon ő mit szól majd Kitty elhurcolásának ügyéhez? Rá is hasonló sors várna, ha kiderülne, hogy mutáns? Segít majd régi csapattársának és volt barátnőjének? BOBBY!!! CSINÁLJ MÁR VALAMIT!!!

Kong Harlan: A punkos-emós stílusra váltott Kong is szerepel pár képkockán ebben a számban, de annyira nincs jelentősége, hogy sokat nem is tudok írni róla. Persze neki sincs ínyére, hogy Kittyt el akarják hurcolni a kormányügynökök, de nagyon nem tesz semmit volt barátnőjéért. Nem mintha bármit tehetne. Egyébként mintha Flash Thompsont is láttam volna, de róla már tényleg nem csinálok külön szöveget. És hogy lehet, hogy mindenki UGYANABBA az osztályba jár ebben a suliban – még az idősebb Johnny is, meg Tandy is, meg mindenki! Egy suli, rendben – de egy osztály is?! Atyaég.

Záróra! De persze csak egyelőre, hiszen nagyon izgulok, mi lesz majd a kis Kittyvel… A 10. számban folytatjuk!

ELŐZETES

Fura dolgok ezek. Múlt héten még úgy volt, júliusban nem jelenik meg új Ultimate Spider-Man egy kis csúszás miatt, de ezen a héten már ott virít a Marvel honlapján a nyár második hónapjára időzített 12. szám… Hát, oké, ha végül meggondolták magukat, az nekünk csak jó, igaz? Máris mutatom az előzetest borítóval:

ULTIMATE SPIDER-MAN #12
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente
Borító: David Lafuente
Várható megjelenés: 2010. július 14.

Jól sejtitek! Az ott a borítón nem Peter Parker!! Sokkal inkább Peter legszörnyűbb rémálma. Valaki átvette a helyét a világban, és pont úgy néz ki, mint ő, mindenben teljesen megegyeznek, és most… nos, rossz dolgokat tesz! El sem fogjátok hinni, milyen káoszt okoz ebben a számban! A két szupersztár, BRIAN MICHAEL BENDIS (Siege, Avengers) és DAVID LAFUENTE (X-Men, Patsy Walker) bemutatják, hogyan száll szembe Peter élete eddigi legnagyobb fenyegetésével!

Ti is Kaméleon-szagot éreztek? Hmmm, érdekes, érdekes!

Oldalak: 1 2 3 4