Ultimate News #60

A gyűrűket addig forgatom, amíg azt nem látom: Ultimate News! Immár 60. alkalommal jelentkezem a legfrissebb újvilági hírekkel, pajtások, és mivel ez egy ilyen szép, kerek szám, ezért úgy illik, hogy ennek tiszteletére extra érdekes képeket és infókat hozzak nektek. Azt hiszem, ezt sikerült is abszolválnom: hatalmas hírözön vár rátok a The Ultimates 3. kötetéről, bemutatom nektek a csapat legfontosabb tagjait, és még pár képet is kaptok az 1. és 2. számból! Plusz: interjú, előzetesek, adatlap, valamint az Újvilág: X-Men 26. számának bemutatása! Máris heves izgalmi állapotba kerültetek, mi? No akkor olvasásra fel!

Az első szekció, mint mindig, most is persze a figyelmeztetésé: SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET! Ennyi.

INTERJÚ – BRIAN MICHAEL BENDIS

Visszajáró vendég már ebben a rovatban az öreg Bendis apó, de legalább ezen a héten valami olyan témáról lesz szó, ami eddig még ilyen formában nem volt. Egyetlen általa kreált karakter lesz most a beszélgetés központja: a Zöld Manó. Az erősen Hulk-szerű szörnyeteg sokak nemtetszését kiváltotta, de tény, hogy még többek tetszését is. Mivel most ismét ő tört borsot Pókember orra alá az Ultimate Spider-Man számaiban, ezért Bendis úgy döntött, megérdemel Norman egy teljes riportot. Nosza!

Amikor még csak olvastad, és nem írtad Pókember kalandjait, milyennek láttad Norman Osbornt?
Ó igen, a 60-as évek… Számomra Norman Osborn elsősorban az az ember volt, aki megölte Gwen Stacyt. Ő okozta a legtöbb fájdalmat Peter Parker életében. Még azt is megtudta, hogy Pókember és Peter egy és ugyanazon személy. Norman tehát mindig is komoly fenyegetést jelentett. Teljesen őrült, és ezért nagyon nehéz kiszámítani, mire készül éppen. Egy ilyen ember ellen egyszerűen nem lehet logikusan megtervezni az ellencsapást. Ez volt számomra Norman, és azt hiszem, ebben hasonlít az én Normanemre. Erősen kötődik Peterhez, abból a szempontból, hogy ő jelképez számára mindent, amit el akar pusztítani.

Én egy kicsit úgy érzem, hogy az olyan kisebb veszélyt jelentő gonoszok mellett, mint Kraven vagy a Keselyű, Norman fenyegetése még inkább érezhető.
Pontosan. És a legjobban az állandó átváltozásait szeretem benne. Eleinte még beszélni sem tudott rendesen, aztán szép lassan átváltozott Peter leggonoszabb, legőrültebb és legzseniálisabb ellenfelévé. Félelmetes, nem? Így akartam ugyanazt az ijesztő karaktert visszahozni, mint amilyen az eredeti Zöld Manó.

Kinek az ötlete volt, hogy Norman és Peter átváltozása gyakorlatilag egyszerre, párhuzamosan történjen meg?
Nem emlékszem pontosan, de sokan jó ötletnek tartották, azt tudom. Így utólag is fantasztikus húzásnak tartom, hogy a Zöld Manó és Pókember egyszerre, egymással párhuzamosan „születtek meg”. Gyakorlatilag ugyanezt láthatjuk az első Pókember-mozifilmben is, és ott is remekül sikerült. Emlékszem, volt egy olyan ötlet is, hogy Norman OZ-vegyszert ad a suli teljes focicsapatának, és mindenki Manóvá változik, akiket aztán Pókembernek le kell győznie, de szerencsére ezt végül elvetettük.

Mik a legfontosabb különbségek a klasszikus és az újvilági Norman között?
Azt hiszem, az újvilági Norman kapcsolata Peterrel sokkal jobban ki lett hangsúlyozva, mint a klasszikusé: a pók, ami megcsípte Petert, Norman pókja volt. Norman tehát Pókembert a gyermekének tekinti, és ezt több alkalommal el is mondja. Peter ezzel szemben csak egy véletlen balesetnek tekinti Pókember létrejöttét. Aztán persze Normannek nem sikerül ugyanúgy megismételnie a kísérletet saját magán, és ezért úgy dönt, ha nem lehet az övé Pókember ereje, akkor ne legyen senkié.

Hogyan hatott a sorozatra Norman és Peter kapcsolata?
Peter soha nem érzett semmi pozitív dolgot Normannel kapcsolatban. Semmit. És ahogy telik az idő, egyre jobban az agyára megy, hogy Norman nem hagyja békén. Nagyon kedveltem azt a régebbi számot, amikor az eseményeket Norman szemszögéből mutattuk. Ott nagyon jól kijött Norman kifacsarodott világképe. Az OZ tényleg durván elbánt vele.

A klasszikus Norman mely elemeit őrizted meg az újvilágiban?
Az érzéseit Peterrel kapcsolatban. És persze az őrült, de mégis zseniális elméjét. Ő nem egyszerűen egy dilinyós gonosz, hanem egy intelligens pszichopata, aki sohasem adja fel. Ha kell, még az életét is feláldozza, hogy elérje, amit akar.

Hogyan látod Harry Osborn szerepét ebben az egészben?
Harry és Peter nagyon jó barátok voltak, de Norman őrülete végül elszakította őket egymástól, sőt, kénytelenek voltak egymás ellen is fordulni. Peter bármit megtenne, hogy segítsen a barátján, de egyszerűen képtelen rá. Nem tudja megmenteni őt apjától, aki még őt is megmérgezi a vegyszerrel. Harry tehát egy igazi tragikus hős.

Az újvilági Harry és Peter sokkal régebb óta ismerik egymást, mint a klasszikus megfelelőik, akik csak a főiskolán találkoztak.
Igen, Harry és Peter már a középiskolában barátok lettek. A legjobb barátok. És ha nem jön közbe Norman átváltozása, örök barátok is lehettek volna.

Harry mindig megvédte Petert, de Peter nem tudta megvédeni Harryt…
És ez Peter életének egyik legnagyobb tragédiája. Segítene ő Harryn, de nem tud. A tragikus apa-fiú kapcsolat, aminek részese lesz, elkerülhetetlen szörnyűség felé vezet. Egyébként az apa és fia kapcsolat engem mindig is nagyon érdekelt, és örülök, hogy ezt ebben a sorozatban is sikerült bemutatnom több szemszögből is.

Mik voltak Norman céljai a sorozat elején, és mik a céljai most?
Erre a kérdésre majd az Ultimate Origins fog választ adni jövőre. Még az is kiderül majd, kivel beszélgetett telefonon Norman a legelső számban. Annyit ugye már tudunk, hogy Norman a saját szuperkatona-szérumán dolgozott, amely az Újvilág egyik legfontosabb eleme. Mindig mindenki egy új Amerika Kapitányt akar, de valahogy soha senkinek nem sikerül… Különösen Normannek nem, aki egy hatalmas szörnnyé változik, és mindenért Nick Furyt okolja. Soha nem saját magát. Ahhoz túl arrogáns. „Nick Fury a hibás, Peter a hibás, a fiam a hibás, de biztosan nem én!” Így gondolkodik.

Honnan jött az óriási szörny ötlete?
Na igen. Nem akartuk, hogy az Újvilág is eltűnjön a süllyesztőben, mint a Marvel sok, korábbi alternatív univerzuma, ezért valami nagyot, valami váratlant akartunk írni. Letisztáztuk, hogy a klasszikus Marvel-univerzum alapjai a nukleáris paranoiából fejlődtek ki. Minden hős nukleáris sugárzást kap, radioaktivitás éri, atombombák robbannak… Nukleáris paranoia. Ám a mai generációt ez a téma már nemigen érdekli. A nukleáris paranoiát felváltotta a genetikai paranoia. Innentől meg már egyszerű volt: radioaktív pók helyett legyen genetikailag módosított pók, és a szuperkatonák is genetikailag legyenek módosítva! Tehát akkor legyen a Zöld Manó is egy genetikai mutáció! Mutassuk be, milyen lehetett volna Amerika Kapitány, ha rosszul sikerül a szuperkatona-szérum. Összekevertük tehát a Zöld Manót és Hulkot, és máris megszületett a genetikailag mutálódott Manó! És akkor persze Peter is felteheti magának a kérdést: „Vajon az én genetikai változásom is idáig fog fajulni egy napon?” Norman tehát Peter, Amerika Kapitány és az egész Újvilág genetikai rémálma. Ilyenné válhatsz, ha genetikai átalakításnak veted alá magadat.

És valóban, manapság egy ilyen szörnyeteg tényleg félelmetesebb, mint egy maszkos gonosztevő.
Félreértés ne essék, a maszkos Manó is lehet nagyon félelmetes! De mi valami mást akartunk, valami újszerűt. Egy maszkot bármikor le lehet húzni, de egy szörnyből visszaváltozni emberré… az már macerásabb.

Milyen terveid voltak Normannel a sorozat elején?
Két fő történet vonul végig az egész sorozaton, és ezeknek az ötlete már az elején kialakult bennem: a Zöld Manó és a Vezér. Mindketten más-más módon akarják pokollá tenni Peter életét, és mindkettejükkel más-más módszerekkel kell elbánnia Pókembernek. A nemrég véget ért Vezér-vonal tanulsága az volt, hogy az élet bizony nem igazságos, és a gazdagok bármit megtehetnek. Most pedig a végéhez közeledik a Manó-vonal is. Próbáltam az én Normanemet teljesen egyedinek bemutatni, hogy ne hasonlítson se a klasszikushoz, se a mozifilmben szereplőhöz, és a máshol felbukkanókhoz.

És Harry hogy illik ebbe a vonalba?
Na igen, Harry is egy érdekes karakter. Ő feladta, nem érdekli már semmi. Teljesen depressziós, és ez érthető is. Már nem térhet vissza csak úgy a suliba, mintha mi sem történt volna. Úgy érzi, vége az életének, és már azt is látja, hogy az apja sosem szerette őt, sőt, direkt tönkretette.

Tehát a Death of a Goblin lesz az utolsó Manó-sztori?
Igen, ez a finálé, és azok, akik már a legelső számtól követik az eseményeket, nem fognak csalódni a befejezésben! Ez a vég. Az abszolút vég. Ez a jó az Újvilágban: ha valaki meghal, akkor nem kell őt visszahoznunk hat hónap múlva, és tényleg meghalhat.

Milyen hatással lesz mindez Peterre?
Hát nem fog könnyes szemmel a naplementébe tekinteni, és megszólalni, hogy „Ma férfi lettem!”, de ez a történet és még pár későbbi eléggé meg fogják majd változtatni a világképét. A következő sztoriban viszont pihenhet egy kicsit, azt egy lazább egy átvezető történetnek szántam. De utána… Hű, utána fel kell kötnie a gatyáját, mert egy NAGYON durva sztori veszi majd kezdetét! A címe: War of the Symbiotes!!! Az a történet igazi mérföldkő lesz, és szerepet kap majd benne Eddie Brock és Gwen-Vérontó is. Az események pedig arra kényszerítik majd Petert, hogy felnőttként viselkedjen, és komoly döntéseket hozzon. Hehe, és aztán levágjuk a karjait, és robotkarokat kap!

Köszönjük az interjút, Brian!

Oldalak: 1 2 3 4