Ultimate News #48

[maniac] 2000-ben a Marvel elindított egy szerény kis Ultimate Spider-Man címû, akkor még mininek induló sorozatot. És ez bizony sikeres lett. Nagyon. 2001-ben máris követte az Ultimate X-Men, majd a The Ultimates, végül 2003-ban jött az Ultimate Fantastic Four, és hipp-hopp: máris azon kaptuk magunkat, hogy van egy vadonatúj Marvel-univerzumunk, az Újvilág. Azóta már túl vagyunk egy Ultimate Galactus-trilógián, az Ultimate Spider-Man 100. számán, elkezdõdött az Ultimate Power… és persze a legjobb mind közül: hetente érkezik az Ultimate News, mindannyiunk kedvenc újvilági hírösszefoglalója! Különleges kiadás ez a mostani, ugyanis egyenesen a múlt heti San Diegó-i képregényfesztiválról jelentkezem, ahol csak úgy özönlöttek az Ultimate Univerzumról szóló hírek. Úgy tûnik, a Marvel betartja az ígéretét, és a 2008-as év tényleg az Újvilág éve lesz. És hogy mit is jelent ez pontosan? Nosza, kezdjetek olvasni, és mindent megtudtuk!
Ja, de elõtte itt a figyelmeztetés is: SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELÕRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTÕL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELÕSSÉGET! No.

RIPORT EGY AMERIKAI KÉPREGÉNYFESZTIVÁLRÓL

Na lássuk akkor! Egy pillanatra hunyjuk le a szemünket… ööö, inkább csak az egyiket, hogy tudjunk olvasni közben. Szóval hunyjuk le az egyik szemünket, és képzeljük magunkat Amerikába, San Diegóba, a múlt heti képregényfesztiválra. Szombat délelõtt 10:45 van. A színpadon az Ultimate Marvel legfontosabb személyiségei: Joe Quesada, Jeph Loeb, Brian Michael Bendis és David Finch. Rajongók százai körülöttük. És… ekkor kezdetét veszi a bejelentések sora, melyeket majd az olvasók kérdései követnek. Kezdõdjék hát a San Diegó-i Újvilági Hírözön!!!

A bejelentések kicsit késve kezdõdtek ugyan, de ezt nem bánta senki. Jeph Loeb viccesen meg is jegyezte: „Nem is Ultimate lenne, ha nem csúszna a kezdés!” Na igen, ez találó.

Az elsõ cím: Ultimate Spider-Man. Rengeteg hír terjengett mostanában errõl a sorozatról, és a legutóbbi, októberi elõzetesek során láthattunk egy borítót is, amelyen a Pókember mellett álló nõi figura kiléte sok-sok találgatásra adott okot. Nos, Bendis megerõsítette, hogy õ bizony Kitty Pryde, akit most kicsit más oldaláról is megismerhetünk. A S.H.I.E.L.D.-nek fog dolgozni õ is, és még egy hatalmas fegyvert is kap, amint azt a borítón is látni. A bosszúszomjas Norman Osborn kézre kerítésében fog segédkezni, és nemcsak új külsõvel, de új belsõvel is felruházza õt Bendis. Hát ezt talán mondjuk nem kéne csinálni a kedvenc karakteremmel, Bendis apó… Emlékeztetõül ez a bizonyos borító:

A szót ezután Jeph Loebnek adták át: „Az Ultimate Power utolsó három számával, jelentem, elkészültem, és a befejezéstõl mindenkinek garantáltan leesik majd az álla! A 9. számban olyan események történnek majd, amelyek sokáig éreztetik majd a hatásukat mind az Újvilágban, mind a Legfõbb Légió világában.”

A következõ téma a várva várt The Ultimates 3 volt, amelynek végre elkészült az elsõ borítója. A rajzoló, Joe Madureira mindent beleadott, és szerintem nagyon királyságosra sikeredett. Mivel elég nagy, ezért szét kellett darabolnom, de azért így is élvezhetõ. A tervek szerint két borítóval jön majd ki az 1. szám valamikor decemberben (tehát áprilisban…): az egyiken a Különítmény régi-új tagjai, a másikon pedig az ellenfeleik láthatóak majd.

Na itt álljunk is meg egy pillanatra, és ejtsünk pár szót a képekrõl. Az elsõ három ábrázolja ugye a Különítmény új tagjait. Itt van Thor, egy ismeretlen szõke csaj, a Fekete Párduc (aki nem meglepõ, hiszen már láttunk róla elõzetes képet), Pókember, Vasember, Amerika Kapitány, egy ismeretlen szõke fazon, az Óriás, a Skarlát Boszorkány, Darázs, Rozsomák, valamint Higanyszál. És a gonoszok? Haspók, Többszörös Ember, Rejtély, Magneto, Kardfogú, egy ismeretlen nõ (talán Vihar???), valamint Venom (akit szintén láttunk már egy elõzetes képen). Namármost. Az tökjó, hogy ennyi új karakter belép a sorozatba. Az viszont nekem nem tetszik, hogy a legtöbb régi szereplõ újvilági kinézetét lecserélték a klasszikusra… Amerika Kapitány, a Skarlát Boszorkány, Vasember, Venom, de még Thor pörölye is szinte teljesen olyanok lettek, mint eredeti változataik. Hm. Azért ez nagy kár szerintem. A másik: a gonoszok a Mutáns Testvériség és Venom lesznek? Hát csóró Különítménynek már saját gonoszai sem lehetnek? Pókembertõl és az X-Mentõl kell kölcsönözni õket? És végül: HOL VAN HULK???

Jól van, pajtások, haladjunk. Következõ napirendi pont: Ultimate Origins – Brian Michael Bendis, Jackson Guice és Simone Bianchi minisorozata. Itt egyelõre semmi új hír, csak új képek a rajzolóktól. Ezeket csodáljátok most áhítattal:

A szemfüles rajongóknak bizonyára feltûnt, hogy az elsõ három kép az Ultimate Marvel Team-Up 3. számából lett átültetve. Na igen, nem meglepõ, hiszen azt már mondta Bendis korábban is, hogy az a kiadvány fontos szerepet játszik majd a miniben, és ugyanazzal a jelenettel nyit majd az Ultimate Origins, amivel annak idején ez a szám zárt. Bruce Banner ott mondta elõször, hogy minden kapcsolatban van mindennel… Hamarosan kiderül, mit is értett ez alatt. Bendis szerint egyébként ez a mini lesz „a vég kezdete” az Újvilágban… Húúúúú, nagyon misztikus!!!!

Ezt követõen Loeb szólt pár szót úgy általánosságban az Újvilágról. Elmondta, hogy mostanában a Marvel fenekestül felforgatta a klasszikus univerzumot, úgyhogy épp ideje volt valami hasonlót csinálni az Ultimate Univerzumban is. „Most végre bevetjük az újvilági csatahajókat, megcélozzuk velük az eredeti Marvel-univerzumot, és megmutatjuk, mire képesek az Ultimate-kiadványok! Az Újvilág újra régi fényében fog ragyogni!” Úgy legyen. Ámen.

Hogy mindent tökéletesen megértsünk a készülõdõ eseményekbõl, Loeb azt ajánlotta, hogy mindenképpen olvassuk majd el az Ultimate Power utolsó három számát, aztán az Ultimate Origins címû minit, majd a The Ultimates új köteteit. Ez utóbbiak egyébként nem lesznek olyan hosszúak, mint az elsõ két kötet, maximum 5-6 számból állnak majd. Mint tudjuk, a 3. kötetet Joe Madureira, a 4.-et pedig Ed McGuinness rajzolja majd. Sajnos egyikük sem arról híres, hogy mindig tartanák a határidõket…

És hogy mi követi majd mindezt? Nos, Loeb már ezt is elárulta: 2008 májusában indul a jövõ évi nagy Ultimate-crossover sztori, az Ultimatum, melyet szintén õ ír majd! A rajzoló várhatóan David Finch lesz, és a történet hat részen át fog tartani az Ultimate X-Men és az Ultimate Fantastic Four számaiban. Most pár bekezdésen át errõl beszél nekünk Loeb:

„Az Ultimatum – és tudom, hogy ezt ezerszer hallottátok már – örökre megváltoztatja majd az Újvilágot! De tényleg. Örökre! Ha nem így lesz, személyesen keresek fel minden rajongót, és bocsánatot kérek tõlük. Várhatóan az Ultimate X-Men 94-96., valamint az Ultimate Fantastic Four 54-56. számaiban olvashatjátok majd ezt a történetet. Szükségesnek éreztünk egy ilyen nagyszabású sztorit megalkotni, hogy az Ultimate-kiadványokat újra felzárkóztassuk a klasszikus sorozatok mellé. És higgyétek el, az Ultimatum valami olyasmi lesz, amit az eredeti univerzumban soha nem lehetne megcsinálni, csak itt, az Újvilágban!”

„Az Újvilágban bármi megtörténhet, és pont ez teszi olyan izgalmassá és érdekessé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Ultimate Spider-Man óriási sikere hét éve: kaptunk egy új Peter Parkert, aki újra gimnazista volt, Gwen Stacy újra élt… Mindenki kíváncsi volt rá, és joggal! Aztán jött a következõ nagy durranás, Mark Millar és Bryan Hitch munkája, a The Ultimates, amely még a New Avengers új irányzata elõtt hozott valami teljesen újat a Marvel-képregények világába. Most sajnos ott tartunk, hogy elég sok Ultimate-történet régi, klasszikus sztorik feldolgozása csupán, semmi több. Ezt kívánjuk megváltoztatni a közeljövõben. Újra eredeti, egyéni ízt akarunk adni az Újvilágnak. Újra meghalhat bárki, de úgy, hogy halott is marad. Új csapatok bukkannak fel, régiek feloszlanak örökre… Tényleg bármi megtörténhet!”

„Az Ultimatum gyakorlatilag már az Ultimate Power utolsó három számában kezdetét veszi. Nem azt mondom, hogy az elsõ hat szám Bendistõl és J. Michael Straczynskitõl felesleges a történet szempontjából, de igazán a 7., 8. és 9. szám kapcsolódik szorosan az Ultimatum eseményeihez. Aztán jön majd az Ultimate Origins, amely szintén rengeteg fontos információt fog tartalmazni. A rajongók elõbb megtudhatják, hogy kezdõdött minden, aztán az Ultimatum során megtudják, hogy ér véget…”

„Az Ultimate Origins után következik logikai sorrendben majd a The Ultimates 3. kötete, és aztán végre jöhet az Ultimatum, amelyben az X-Men és a Fantasztikus Négyes lesznek a központi szereplõk. És hogy mi következik majd mindez után? Az még nagyon a jövõ zenéje…”

„Persze azért a többi sorozatban is érezhetõek lesznek majd az Ultimatum hatásai: Bendis is beleépíti a maga módján az Ultimate Spider-Man cselekményébe, én pedig a The Ultimates következõ köteteibe – bár én azokat inkább szeretném majd különálló történetekként kezelni. Majd meglátjuk.”

„És hogy miért is töltök ennyi idõt a Marvelnél, különösen az Ultimate-vonalnál? Mert remekül érzem magam! Mostanában eléggé lekötöttek a Heroes (Hõsök) munkálatai, és szerettem volna újra képregényekkel is foglalkozni. A mai napig rengeteg képregényt olvasok – imádom õket! És most a Marvel kiváló sorozatokat adott nekem: Fallen Son, Onslaught Reborn, Wolverine, hogy csak párat említsek. És jövõre jön az igazi nagy durranás, az Ultimatum! Úgy éreztük, jobb, ha már most bejelentjük, és felkészítjük a rajongókat, hogy tudják, mit és mikor kell elolvasniuk, hogy addigra képben legyenek. Szóval kezdõdhet a visszaszámlálás, és ne feledjétek: Bármi Megtörténhet!!!”

Messze van még, de én már most kíváncsian várom, mit alkot majd Loeb! Egy elõzetes, fekete-fehér rajzot David Finch-tõl azért már most megnézhettek, pajtások. Íme:

Most pedig vissza a fesztivál híreihez. A bejelentések ezzel véget értek, és következtek a rajongók kérdései. A továbbiakban ezekbõl szemezgetünk, pajtások.

Mikor lesz kész az Ultimate Wolverine vs. Hulk és az Ultimate Iron Man 2?
Quesada: „Az Ultimate Wolverine vs. Hulk várhatóan az elkövetkezõ nyolc hónapban elkészül, és az Ultimate Iron Man 2 is alakul már.”

Deadpool visszatér még a közeljövõben?
Bendis: „Annak ellenére, hogy nem sokan kedvelték, igen, visszatér még.”

Honnan jött az az ötlet, hogy Rozsomák és Pókember cseréljenek testet egy korábbi Ultimate Spider-Man-sztoriban?
Bendis: „Elõször poénnak szántam, nem akartam megírni, de aztán a fiam meggyõzött, hogy rakjam be. Egy komolytalan, laza történetnek szántam, semmi többnek.”
Loeb: „Az Ultimatum is errõl szól majd. Mindenki testet cserél mindenkivel.”

Elkészül majd idõben Joe Madureira a The Ultimates 3 rajzaival?
Loeb: „Bízunk benne. Mindenképpen õt szerettük volna megnyerni a 3. kötethez, és nagyon örülünk, hogy sikerült. De állandó csúszások nélkül nem is lenne igazán Ultimate-kiadvány, nem?”

Milyen szerepe lesz majd Thornak a The Ultimates 3. kötetében?
Loeb: „Nagyon fontos szerepe lesz. Az elsõ borítón láthattok egy szõke hölgyeményt is karddal… Gondolom, sokan sejtik, ki õ. Például õ is kapcsolatban áll majd Thorral és az újvilági Asgarddal.”

Kitty Pryde nem kaphatna saját minisorozatot?
Bendis: „Nem szükséges: rengeteget fog szerepelni az Ultimate Spider-Man oldalain. Õ lesz a sorozat egyik központi figurája. De jön majd más mutáns is vendégségbe: az Ultimate Spider-Man and his Ultimate Friends címû sztori során szerepel majd nálunk Jégember és Magneto is. Igen, Magneto is. Pont akkor, amikor felbukkan majd egy új szereplõ, Tûzcsillag… Aki talán a Mutáns Testvériség egyik tagjának a lánya…”

Apokalipszis?
Loeb: „Két címet ajánlok a figyelmedbe: Ultimate Origins és Ultimatum. Keményebb dolgok lesznek bennük, mint egy Age of Apocalypse…”

Miért változott meg pár szereplõ ruhája?
Loeb: „Mindnek van oka. Vegyük például a Skarlát Boszorkányt: az édesanyja miatt lesz a ruhája olyan, amilyen. Róla majd több is kiderül a The Ultimates 3. kötetében…”

Honnan jött az ötlet, hogy Peter Parker és Kitty Pryde jöjjenek össze?
Bendis: „Kitty mindig is a kedvenc karakterem volt, és szerettem volna valamilyen módon behozni a sorozatba. Ez volt a leglogikusabb lépés.”

Mi lesz Hulkkal?
Loeb: „Ajánlom figyelmedbe az Ultimate Power utolsó három számát!”
Bendis: „És persze az Ultimate Origins címû minit!”

A Fenegyerek nem kaphatna saját sorozatot?
Bendis: „Egyelõre nem, de többször felbukkan majd az Ultimate Spider-Man és az Ultimate Origins oldalain.”

Hány részes lesz az Ultimate Origins?
Bendis: „Hat vagy hét.”

Visszatérnek majd az Embertelenek és Namor?
Loeb: „Igen. Különösen Namor kap majd nagy szerepet.”

Na és Mahr Vehl?
Loeb: „Igen, õ is.”

…és ezekkel a szavakkal zárult a San Diegó-i Ultimate Marvel-hírözön. Remélem, mindenki talált benne kedvére valót, és most mindannyian tûkön ülve várjátok, hogy az említett kiadványok megjelenjenek. Bizony, ez a nehéz, pajtások: várni, várni, várni… Elmondhatjuk, hogy sûrû év lesz a 2008-as, igaz-e?

ULTIMATE FANTASTIC FOUR

Képregényfesztivál ide vagy oda, azért a legfrissebb amerikai Ultimate-kiadványra vessünk egy pillantást, én azt mondom. Ez jelen esetben az Ultimate Fantastic Four 44. száma, amelyben folytatódik az Ezüst Utazó története. Csillogó hõsünk gyakorlatilag megállíthatatlan, és ha ez nem lenne elég, immár csatlakozik hozzá mestere, Pszichó is, aki pár perc alatt az összes körülötte lévõ embert a szolgájává teszi… Yikes!!!

Ultimate Fantastic Four #44 – Silver Surfer, 3. rész
Írta: Mike Carey
Ceruzarajz és borító: Pasqual Ferry

Az Ezüst Utazó megérkezett a Földre, és immár senki sem állíthatja meg. Pedig õ még csak a hírnöke egy még nála is hatalmasabb erõnek… az Univerzum egyik legveszélyesebb lényének, Pszichónak!

MINISOROZATOK

Ultimate Wolverine

És akkor most jöjjön a feketeleves… Mint kiderült, mégsem Michael Turner fogja rajzolni ezt a minit, sõt, megerõsítették, hogy az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán elkészül-e valaha. Az író, Jeph Loeb és Turner terveit ugyanis keresztezték azok a változások, amelyek hamarosan az X-Mennel történnek majd az Ultimate X-Men oldalain. Mondjuk nem értem, hogy lehet ez, ha egyszer úgy volt, hogy az Ultimate Wolverine Rozsomák múltját mutatta volna be… Na mindegy. A lényeg, hogy ez a mini most lekerült a Marvel terveinek listájáról. Ez van, srácok.

ADATLAP

Egy ilyen extrán különleges és különlegesen extra összefoglalót is, mint a mostani, csakis egy adatlappal lehet lezárni, úgy érzem. Ennek fényében hoztam el nektek Árnyék adatait, hogy végre róla is megtudhassatok egyet s mást. Voilá:

Árnyék

Igazi neve: Kurt Wagner
Egyéb nevei: X-3
Kiléte: A hatóságok által ismert
Foglalkozása: Kalandor, diák, korábban az X-Fegyver ügynöke
Állampolgársága: Német
Születési hely: Németország
Ismert rokonai: Nincsenek
Mely csoport tagja: X-Men, korábban X-Fegyver
Legfelsõbb iskolai végzettsége: Középiskolai szintû tanulmányait végzi
Elsõ megjelenés Amerikában: Ultimate X-Men #7 (2001)
Elsõ megjelenés Magyarországon: Újvilág: X-Men #7 (2006)

Története: A német mutánst, Kurt Wagnert már gyerekkorában elrabolta az X-Fegyver nevû titkos, amerikai kormányszervezet. Brutális kiképzésen kellett átesnie, míg végül az egyik legjobb ügynökük lett. Angolul nem beszélt, ezért elzárva tartották mindenkitõl, amíg hozzá hasonló módon fogságba nem estek az X-Men nevû csapat ifjú mutánsai is. Az egyik fiatal lány közülük, Csodalány, telepatikusan kapcsolatot teremtett Árnyékkal, és a gondolatok útján kommunikált vele, így Kurt végre nem érezte magát annyira magányosnak. Amikor a fogságban tartott mutánsok sikeres megszöktek egy másik csoport, a Mutáns Testvériség segítségével, az X-Fegyver vezetõje, Wraith ezredes egy helikopterrel próbált menekülni. Az X-Men egyik tagja, Vihar megpróbálta megölni õt felszállás közben, de Árnyék az utolsó pillanatban kiteleportálta az ezredest a robbanó jármûbõl, mondván, hogy már így is túl sokan haltak meg. Wraith azonban nem volt hálás, sõt: kis híján megölte Árnyékot, ám az utolsó pillanatban megjelent egy osztaggal Nick Fury, a kormány egyik embere, és végzett az ezredessel.

Árnyék visszatért Németországba, és megtanult angolul – fõleg amerikai tévéfilmekbõl. Amikor a mutáns terrorista, Magneto globális támadással fenyegette meg az emberiséget, az X-Men tagjai szökevényekké váltak, mivel korábban azt állították, megölték Magnetót. A kormány emberei felkeresték és fogságba ejtették az X-Men összes korábbi szövetségesét, beleértve Árnyékot is. Az X-Faktor táborba szállították, ahol a hozzá hasonló gyanús egyéneket tartották fogva. Magneto Testvérisége kiszabadította a tábor összes mutánsát, és így Árnyék immár szabadon segédkezhetett a mutáns terrorista által indított támadás megfékezésében.

Magassága: 172 cm
Súlya: 66 kg
Szeme színe: Sárga
Haja színe: Kék
Megkülönböztetõ jegyei: A teste teljes felületét kék szõrzet borítja. Mindkét kezén és lábán három-három ujj található, valamint rendelkezik egy erõs, kapaszkodásra alkalmas farokkal. Gyakran olyan, mintha a testében aranyló tûz égne, amely a szemén, az orrlyukán és a száján keresztül tör elõ; ilyenkor a lehelete is olyan, mint valamilyen aranyló pára.
Képességei és felszerelése: Árnyék képes 3 km távolságba teleportálni, és másokat is tud így szállítani, sõt akár egy egész autót is magával vihet. Ahhoz, hogy a teleportálás biztosan sikeres legyen, látnia kell a helyet, ahová el akar jutni. Könnyedén tud falon mászni, hála különleges végtagjainak és farkának, valamint a ténynek, hogy kiváló akrobata. Harci kiképzésben is részt vett, így egyaránt ért kardokhoz és lõfegyverekhez is.
Intelligencia: 2/7 (Átlagos)
Erõ: 2/7 (Átlagos; a saját testsúlyát képes felemelni)
Gyorsaság: 3/7 (Emberfeletti; maximális sebesség: 1120 km/óra)
Állóképesség: 2/7 (Átlagos)
Energiakivetítés: 1/7 (Nincs)
Harci tapasztalat: 3/7 (Edzett)

Remélem, ti is legalább annyira élveztétek ezt a rendhagyó összefoglalót, mint én magam a megírása közben. Azt hiszem, most jól el lesztek látva hírekkel az elkövetkezõ két hétre. Igen, két hétre. Sajnálom, pajtások, de a jövõ héten és utána rettentõ elfoglalt leszek. Éjjel 1-2 körül fogok hazaérni, és így nyilvánvalóan nem fogok tudni News-t írni nektek. Vegyétek úgy, hogy ismét vakációra megyek, és, ha jól számolom, augusztus 15-16. környékén találkozunk újra. Vagyis két hét múlva talán szerdán vagy csütörtökön már lesz újabb hírcsokor nektek, de nem garantálom. Meglátjuk. Mindenesetre mindez ne vegye el a kedveteket attól, hogy sok szépet és jót írjatok az Ultimate Marvel 3.0 fórumba, ahogy azt mindig is teszitek. Most pedig távozom, pajtások – sziasztok!