Tucatnyi rajzfilmet, mangát és képregényt tiltottak be Kínában

(mti) Kifogásolható tartalmuk miatt tucatnyi kiadványt tiltottak be és számos nagy internetcéget bírságoltak meg a kínai hatóságok az internetes tartalmak megtisztítására hirdetett átfogó kampány részeként.

A kulturális minisztérium közlése szerint az erőszakos elemeket, terrorelemeket, pornográfiát, illetve a fiatalokra káros hatású kiadványokat vettek le a polcokról, örök időkre kitiltva ezeket a kínai piacról.

A szigorításnak a kínai fiatalok körében hatalmas sikernek örvendő képregények, mangák és rajzfilmek is áldozatul estek, mindenekelőtt Japánból származó alkotások. Köztük van a világszerte 45 millió példánnyal világsikernek számító, emberevő óriásokat középpontba állító Csapás a Titánokra*, vagy a képzeletbeli terrortámadás utáni Japánban játszódó A terror visszhangja** című mű. A minisztérium idén már második körben tett közzé feketelistát ebben a kategóriában, áprilisban több mint hatvan ilyen kiadványt tiltottak be.

attack-on-titan-promo

A kifogásolható tartalom miatt a hatóságok a hét elején 29 kínai internetes műsorszolgáltatót is megbüntettek, köztük az ország legnagyobbjait, mint például a naponta százmilliók által látogatott Baidu, Tencent vagy Sohu. A képregényekhez hasonlóan ezek is elsősorban fiatalokra károsan ható tartalmaik miatt kénytelenek büntetést fizetni.

A kínai hatóságok harmadik éve harcolnak az internet megtisztításáért. Tavaly a kampány során összesen egymilliárd károsnak mondott internetes bejegyzést töröltek, 2200 honlap működését függesztették fel, továbbá a kínai blogok, mikroblogok és más közösségi médiaplatformok 20 milliónál is több felhasználói fiókját zárták be a szabályokkal szembemenő tartalmak miatt.

—————-

*A Shingeki no Kyojin (Attack on Titan) című nagy sikerű japán képregénysorozatról van szó. 2009-ben indult, azóta az egész világot meghódította, Japánban 16 kötete jelent meg eddig. Készült belőle már rajzfilm-adaptáció is, az élőszereplős filmet pedig a közeljövőben mutatják be a szigetországban. A történet – ami valóban dúskál korhatáros jelenetekben – az emberiség elkeseredett küzdelmét mutatja be az őket fenyegető, óriási titánokkal.
**A Zankyō no Teroru (Terror in Resonance) című rajzfilmsorozatra utal, ami két nehéz sorsú fiatalról, illetve az ő rendszer elleni merényleteikről szól. A rendező Watanabe Shin’ichirō (Cowboy Bebop) volt.

A Kínában betiltott mangák listáját az ANN is közölte.