Tél volt, hó esett és jöttek az ügynökök – A Tél Katonája

Kevesen voltak olyan hosszú ideig halottak a Marvel univerzumban, mint Bucky Barnes. Miközben a legtöbben forgóajtón át közlekednek a túlvilágra, gyakorlatilag csak elvonulnak egy kicsit pihengetni, néha alig pár hónapra, Bucky több mint negyven évig stabilan halott volt. Halála is csak egy röpke visszaemlékezésben került elő, de még csak nem is kapott egy szép búcsújelenetet Kirbytől, panelen kívül elintézték, hiszen az volt a lényeg, hogy Amerika Kapitány él és ereje teljében került elő. Stan nem rajongott a kis kabalák… izé… segédekért.

2005-ben aztán jött Ed Brubaker és a remek Amerika Kapitány sorozata, amiben színre lép a vérprofi fémkarú orosz ügynök, a Tél Katonája. Nem sokszor kapott azóta sem senki ilyen tökös belépőt, mert hát milyen gyakran történik meg, hogy egy névtelen csóka csak úgy beszambázik és kicsinál egy olyan szeretve utált rohadékot, mint a Vörös Koponya? A retcon erejével feltámasztott Bucky mindenesetre sokkal figyelemreméltóbb új kezdetet kapott, mint halált. Szerencsére ez a sztori magyarul is kijött a fekete sor negyedik és hetedik köteteiben, és most csak egy füzetet ismétlünk, a hatodikat. Itt legalább Epting megrajzolhatta azt a rakétás jelenetet robbanásig, ha már feltámaszthatta. Érdemes megfigyelni, hogy még egy futó történet kiragadott részként is milyen szép íve van a füzetnek.

A fő műsorszámért ugrunk az időben, kapásból kétféleképpen. Egyszer azért, mert Remender minije, az Erőltetett menet 2014-ben jelent meg, és ez alatt a közel tíz év alatt Bucky szépen beilleszkedett a világba, volt Bosszúálló, S.H.I.E.L.D. ügynök és még Amerika Kapitány is. Másrészt mert Remender ezekkel nem törődve kihasználta a retcon nyitotta lehetőséget, és visszaugrott inkább 1966-ba, egy jó kis hidegháborús kémkalandra. Ekkoriban még a gyorsan kiolvasztható mirelit gyilkológép szerepét töltötte be, ezért kicsit talán problémás is lenne egy igazi hősies szerepben látni. Ilyenkor még mindig ott van a jól bevethető antihős képlet, miszerint a gonosz rohadék még gonoszabb rohadékokat nyír ki, így végül jót cselekszik. Ez a megoldás amilyen kézenfekvő, annyira elhasznált már, szerencsére itt sokkal többről van szó. Kapásból roppant ötletes, hogy nem a címszereplőt követjük végig a sztoriban. Az első füzet egy igazi szuperkütyüs, laza kémfilmes S.H.I.E.L.D. akcióval indít, ahol megismerjük a főszereplőnket, a Shen nevű ügynököt. Furyval éppen tudósokat mentenek ki a Hydra karmaiból, ekkor megérkezik a harmadik fél képviseletében Bucky, és a gondosan kitervelt akció egy könyörtelen hajtóvadászatba torkollik. Shen a két ex-náci tudóssal kénytelen átkelni egy országon, ahol majdnem mindenki a Hydra besúgója, több osztagnyi Hydra ügynökkel és a megállíthatatlan szovjet gyilkológéppel a sarkában.

A történet legerősebb eleme egyértelműen a nem főhős címszereplőnek az ábrázolása. A Tél Katonája a történet nagy részében olyan, mint egy természeti erő, vagy a slasherek néma szörnyetegei. Gyakorlatilag megállíthatatlan, célpontjai ha kis egérutat nyernek is, a következő sarkon túl már úja a nyomukban van. Az is roppant hangulatos, hogy javarészt meg sem szólal a harmadik füzetig, ez még inkább erősíti a terminátoros jellegét. A többiek első osztályú kémponyva szereplők: a Hydra ágyútöltelékei profin elhullanak, és van elektromos benga meg agytrükkös cingár szuperügynökük is. A tudósok hihetetlen tehetséggel hátráltatják a saját megmentésüket. Shen egy Bondba oltott Napoleon Solo. Iszonyat profi trükk ez Remendertől, hogy ezekkel a könnyed elemekkel ellensúlyozza a menekülés és bujkálás feszültségét és a hullahegyeket. Aztán ez a könnyedség egyetlen intéssel szertefoszlik, átadja a helyét a keserű és mocskosul cinikus lezárásnak.

Roland Boschi képi világa könnyen gördülő, dinamikus, rajzfilmes, de van valami nyers és durva a stilizálásában. A sztori sodrásához igazodva váltogat a rendezetten panelezett nyugalmi helyzet és a totálisan széttört és szabadon szétdobált, látványos akciójeleneteket kiszolgáló eklektikus oldalak között. Az egész végeredménye egy nagyon filmes, nagyon folyékony élmény. Ehhez mondjuk kifejezetten nem árt kedvelni ezt a stílust.

Ha csak egy klasszikus szuperhősös történetet kerestek a Tél Katonájával a főszerepben, akkor ez nem az a kötet. Ez annál sokkal jobb.

kóbor

Cím: A TÉL KATONÁJA: Kizökkent idő / Erőltetett menet (MLH006)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Ed Brubaker, Steve Epting, Frank D’armata, Rick Remender, Roland Boschi, Chris Chuckry, Matt Wilson, Lee Bermejo
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 240 oldal
Megjelenés: 2021.11.13.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu