A TÉL KATONÁJA: Kizökkent idő / Erőltetett menet (MLH006)

Cím: A TÉL KATONÁJA: Kizökkent idő / Erőltetett menet (MLH006)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Ed Brubaker, Steve Epting, Frank D’armata, Rick Remender, Roland Boschi, Chris Chuckry, Matt Wilson, Lee Bermejo
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 240 oldal
Megjelenés: 2021.11.13.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

A képregények aranykorának egyik ikonikus hőse figyelemre méltó átalakuláson ment keresztül, így lett Bucky Barnesból a Tél katonája!
2005-ben Ed Brubaker visszahozta a régóta halottnak hitt ikont, Bucky Barnest, és az író egy könyörtelen orosz bérgyilkosként lehelt új életet a háborús hősbe. Rick Remender és Roland Boschi Erőltetett menet című, a legjobb kémsztorikat idéző, akciókban bővelkedő történetének hőse halálosabb, mint valaha.
Hajthatatlan, végzetes és irgalmatlan… semmi sem állíthatja meg a Tél katonáját.

A KÖTET TARTALMA: Captain America Vol. 5 #6 & Winter Soldier: The Bitter March #1-5

Ed Hammond, Marvel szerkesztő (Panini UK) előszava:

Minden változik, még a múlt is. Legalábbis a Marvel hihetetlen világában mindenképpen, hiszen az elmúlt 70 évben sok karakterük történetét igazították vagy írták át utólag.
Ezzel a retcon (retroactive continuity, vagyis visszaható folytonosság) nevű eszközzel sok alkotó él, hogy elsimítsa egy hős múltjának ellentmondásait, vagy felfrissítse bizonyos elemeit, melyek mai szemmel furcsának vagy régimódinak hatnak.
Bucky Barnes, Amerika Kapitány hűséges társa jó példa erre. A 40-es és 50-es években a fiatal segítők roppant népszerűségnek örvendtek, ám a modern társadalom kissé ferde szemmel néz arra, ha egy tinédzser fiú egy felnőtt férfi társaságában beutazza a megszállt Európát, hogy szupernácikkal harcoljon. Buckyt azonban így is sok rajongó megőrizte a szívében: Kapi elveszett életének és a második világháború ártatlanságának és egyszerűbb „jó a rossz ellen”-harcának szimbóluma ő. Bucky lényegében szentté és sérthetetlenné vált, múltjának megpiszkálása komoly tabunak számított. Az pedig szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy alkotó visszahozza őt a halálból. Ed Brubaker író mindezt kihívásnak fogta fel, és végül előállt a Marvel egyik legnépszerűbb modern hősével – a Tél Katonájával.
Brubaker és Steve Epting rajzoló 2005-ös sorozatának első pár számában az olvasók megismertek egy rég elfeledett titkos ügynököt, akit újra aktiváltak, hogy kiiktasson néhány rendkívüli jelentőségű célpontot – köztük Kapi régi nemezisét, Vörös Koponyát. Csak félárnyékban lehetett látni itt-ott, mégis kezdettől nyilvánvaló volt, hogy az ismeretlen ügynököt összefűzi valami Amerika Kapitánnyal – ahogy a 6. számban ez be is bizonyosodott. Mint látni fogod, a reveláció mindenkit sokkolt, viszont Kapi ennek hatására addig üldözte a Tél Katonáját, amíg a Kozmikus Kockával végül helyre tudta állítani elveszett emlékezetét.
A Tél Katonája/Bucky azóta a hősök útját járja a Marvel Univerzumban, és igyekszik megváltást nyerni a múltjában, előző életében elkövetett bűneiért. Egy időben Amerika Kapitány szerepét is átvette Steve-től, amikor a Vörös Koponya elvileg meggyilkolta a patrióta hőst. E kötet fősztorijában azonban visszautazunk azokba az időkbe, amikor Bucky még a Tél Katonájaként, szovjet kémgazdái irányítása alatt tevékenykedetett. Rick Remender és Roland Boschi Erőltetett menet című története gyönyörűen kivitelezett kémkaland, amiben láthatjuk a Tél Katonája mindkét oldalát: az egész Nyugaton rettegett, szinte misztikus, megállíthatatlan ügynököt és a felszín alatt mélyen megbúvó hőst, aki időnként még mindig kiszabadul a kontroll alól. A sztorira egyértelműen nagy hatást gyakorolt James Bond és Az U.N.C.L.E. embere (nem beszélve Jim Steranko klasszikus Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. ügynöke című sorozatáról): okosan megvalósított hidegháborús szuperhősködés, ami jóval
nagyobb érzelmi gyomrossal szolgál, mint arra számítanál.
A Tél Katonája története ugyan tele van tragédiával és szenvedéssel, a jövője azonban reményteli. A világ legnagyszerűbb hőseivel harcol vállvetve a megváltás reményében, hogy vezekelhessen a múltban elkövetett tetteiért.

Előzetes oldalak:

A kötetben szereplő, magyarul is megjelent ajánlott olvasmányok:

  • Amerika Kapitány: A Tél Katonája – NMK 7.
A kötet kezdő története, a Captain America Vol. 5 #6 füzet változatlanul megtalálható a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény 4. kötetében is.