Talmi hatalmi harc: Korra legendája 3.

Az Avatár-univerzumban azt szerettem, hogy a karakterek mindig is képesek voltak néhány szóval, egy-egy gesztussal élő, lélegző személyekké válni, akik jóval többek az általuk betöltött szerepnél. Ez igaz volt hősökre, ellenfelekre, mellékkarakterekre. Ez nem merült ki annyiban, hogy a hős lehetett felelőtlen vagy a rosszfiú felelősségteljes, hanem egy mellékszereplő lehetett úgy kicsinyes, majd viselhette a kapott pofont csendes méltósággal, hogy az nem mondott ellent a felépített karakterének.

Ez az, amit a Korra legendájának harmadik kötete továbbra is megőrzött magában, és ez jelenti a szívét-lelkét. Ez az organikusság, ami megtalálható a világában, ami szépen fejlődik a maga útján. Nem ér véget a történet azzal, hogy a Sötét Úr letaszíttatik a trónjáról, vagy hogy két hadban álló fél között helyre áll a béke. Olykor az apró magvak azok, amik gyökeret vetnek, szárba szökkennek és virágot hajtanak, hogy meghatározzák az elkövetkező éveket. Éppen, mint valóságukban.

Lehet, hogy a három kötetben nem történik egy egész évadra való cselekmény, inkább csak – nem meglepő módon – három epizódnyi, de az, amiért a két sorozatot szerettük, még mindig megtalálható benne. Pedig a történet tényleg nyúlfarknyinak tűnik, annyira, hogy a harmadik kötet után az egyszeri cikkíró szíve szerint kijátszaná a „nem könnyű a kritikus dolga” kártyát, hiszen mégis csak egy rajzfilmsorozatot folytató történet lezáró részéről beszélünk, ami egy epizódnyi.

És éppen ezért helyhiány miatt az ügyeletes gonosztevő sem olyan maradandó, mint a négy évad négy főgonosza. Egy pitiáner bűnöző, akit a bosszúvágy hajt. Ezzel persze szembe lehet állítani a korábbi ellenfelekkel, akiket mind egy nagyobb eszme motivált, vagy legalábbis mögéjük bújtak. De három kötetbe bizony őszintén, csuklóból, beleszuszakolt és ráerőltetett fordulat nélkül ennyi fért.

Nem baj, ez még tényleg belefér, különösen, hogy értően, érzékkel használja a meglévő karaktereket és kapcsolatukat – és mindig is éppen ebben rejlett ennek az univerzumnak a varázsa, hogy az embereket mindig is az egymáshoz való viszonyuk határozza meg. Lehet, hogy Mako és Bolin külön-külön ritka idegesítő karakterek tudnak lenni, testvérekként együtt viszont mindig garantáltan, erőlködés nélkül szívmelengetőek. Ugyanez igaz Korra és Asami párosára, akiknek kapcsolatát őszintén, kedvesen, hitelesen ábrázolja a képregény, mismásolás vagy agitálás nélkül. Ahogy ez a megállapítás áll a legutolsó karakterre. Nincsenek skatulyák, és nincs olyan, hogy a narratíva rátelepszik egy szereplő megítélésére.

Ezért érdemes visszatérni mindig az Avatár világára. Persze, ha azon tűnődsz, hogy megvegyed a harmadik kötetet, akkor bizonyára olvastad az előző kettőt, végignézted a sorozatot az elődjével együtt – és ezeket tudod magad is.

Pusztai Dániel

Cím: Korra legendája #3: Hatalmi harc (3. rész)
Szerző(k): Michael Dante DiMartino, Irene Koh
Kiadó: Szukits
Ár: 3990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 80 oldal
Megjelenés: 2020.12.01.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu
Bevásárlólista: LoadingVAN MÉG MÉG MIT OLVASNI: