T.S. Elivott – Vasember: Palackba zárt démon

Vannak azok a történetek, amik mindig előkerülnek, amikor egy-egy karakter szóba kerül. Ezek azok a megkerülhetetlen klasszikusok, amik meghatározzák, fel- vagy újraépítik az adott hőst. Olyan darabok ezek, amik kiállták az idők próbáját, és méltán foglalják el helyüket a karakterspecifikus “kötelező olvasmányok” listáján. Az egyik legszebb példa erre mondjuk a Fenegyerek: Újjászületés.
A “Palackba zárt démon” is egy ilyen történet, ezt már mindenki tudja, aki valaha elolvasott egy ilyen listát, vagy betévedt képregényes fórumokra. Drámai sorokban ecsetelik egymásnak olvasók Tony alkoholizmusát, hogy elveszíti mindenét, hősi pályafutásának mélypontját és csodálatos felemelkedését. Talán érezhető, hogy most jön az a “DE”, amivel igazából nem kívánom jól elverni ezen a sztorin a port. Viszont az a négy évtized közel sem bánt kíméletesen a történettel.

Igazából különösebb gond nincs vele: remek hetvenes évek végi akciót kapunk, a Marvel házi stílust akkoriban tökéletesen szállító ifjabb Romitának a rajzaival tálalva. Most előkaphatnánk az örökzöld csontot, hogy „bezzeg itt még tudott rajzolni”, de ezt megrágcsálhatjuk újra és újra a komment szekciókban minden JRJR illusztrálta kötet alatt, szóval hagyjuk is. Szép, élvezetes, tűpontosan követi a direktívának meghatározott vonalakat, könnyen szerethető, igazi “retro feelinget” hoz. A kor szerelmesei elégedetten lapozhatják végig.

“Akkor mi is a problémám ezzel a történettel?” – tehetik fel a kérdést jogosan azok, akik mire idáig jutottak, ökölbe szorított talppal fogalmazzák a kommentet, kidomborítva ízlésem ficamát. Hiszen minden benne van ebben a kötetben, ami csak kellhet: látványos akciók, feszültség, egy frappáns “összefoglaló füzet”, na meg a címadó drámai történet, ahova az egyébként remek öregiskolás akció kifut. Pont itt van a probléma. Lehet, hogy 1979-ben ez remekül működött, de napjainkban az alkoholizmus ilyen ábrázolásán önkéntelenül is elmosolyodik az ember. Tony nagyjából egy kicsit menőbb Jockey Ewingként átpiázgat pár napot, és egy csapásra tönkre is megy körülötte minden. Különösen furcsa, hogy az ok-okozat mintha nem egészen stimmelne: hiszen előbb fut zátonyra a magán, üzleti és szuperhősi élete, minthogy rendesen nekiállna keményen inni. Az italba menekülés ominózus füzethez érve aztán okozat helyett okká válik, majd amilyen gyorsan alkoholistává vált, olyan gyorsan ki is gyógyul ebből. Mindezt kettő, sőt, javarészt másfél füzetben sikerül lerendezni. Negyven éve persze ez még kellően drámai volt, vitathatatlan, hogy az akkori közönség – és még a pár évvel későbbiek – ezt pont úgy élték meg, mint ahogy a fátyolos tekintettel nosztalgiázó listaszerkesztők. Minden szempontból sajnálatos, hogy ez manapság kevés.

A kötet élvezeti értékéből azonban nem von le, ha annak olvassuk, ami mára maradt belőle: egy remek Vasember kaland, tele akcióval és bolond ellenfelekkel. Ha az elemi drámaisága mára meg is kopott, végső soron ez mégis csak egy darabka képregénytörténelem, aminek érdemes helyet csinálni a polcon.

Kóbor Róbert

Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 27. kötet 
Vasember: Palackba zárt démon 
Szerzők: David Michelinie, Bob Layton, John Romita Jr., Carmine Infantino, Bob Layton, Ben Sean, Carl Gafford, Bob Sharen
Megjelenés: 2019. január