Szuperhősök robotok ellen

Jövőre jön ki az új X-men film, aminek egyik legfőbb vonzereje az, hogy végre láthatjuk a mutánsvadász Őrrobotokat. Egy évre rá pedig vetítik a mozikban a Bosszúállók második részét, amiben a főgonosz Ultron lesz, egy öntudatra ébredt, gyilkos hajlamú android. Ez pedig, tekintve, hogy az elmúlt másfél évtized szuperhősfilm dömpingjében húsvér ellenfeleket kaptunk, olyasmi, ami előtt nem mehetünk el szó nélkül.

Ennek már csak az is ad némi pikantériát, hogy az X-men és a Bosszúállók már korábban is összeakasztották a bajszot, mégpedig Higanyszál esetén. Úgy tűnik, a két csapat nem hazudtolja meg magát, és a filmes világban is folytatják rivalizálásukat.

Persze, most sokan joggal vághatják a fejemhez, hogy kukacoskodok, elvégre a képregények is tele vannak robot-ellenségekkel. De nem kell igazából filmes közegben sem messzire mennünk, elvégre a harmadik Superman film főgonosza is egy öntudatra ébredt számítógép volt. Igen ám, csak annak idén van harminc éve, másrészt azt méltán akarják sokan elfeledni. Ha azonban az ezredforduló után mozikba került rengeteg szuperhős-adaptációt nézzük, akkor ott nyomát sem találjuk hasonló ellenfeleknek. Egyedül talán a Vasember 2 harci robotjait tekinthetjük határesetnek, de az ő szerepük meglehetősen elhanyagolható volt.

A bemutatásra kerülő két szuperhősfilmben az Őrök és Ultron annyira meghatározók, hogy marketinges szerepük is van – az előbbiekre koncentrál az X-men: Az eljövendő múlt napjai virális oldala, míg a második neve ott szerepel a következő Bosszúállók alcímében. Apropó, alcím – mindkét adaptáció egy olyan történettől kölcsönzi alcímét, amelyekben a szereplők kénytelenek voltak utazni az időben, hogy megakadályozzák a jövőt, amiben a robotok uralják a Földet. Csak míg az X-men film gárdája valóban azt a történetet adaptálja vászonra, addig a Bosszúállók csak a címet tartották meg, minden más ment a kukába.

Bevallom, amikor a Comic Conról kiszivárgott a következő Bosszúállók koncepciója, lelkesedés helyett inkább kicsit értetlenül álltam az egész előtt. Nem túl korai? Egy éve lehetett már tudni, hogy másfél évtized után végre szerepet kapnak az Őrök az egyik X-men adaptációban. Akiket ugyan már a második filmbe terveztek belerakni, és amelyek közül egyik egy rövid cameó erejéig szerepelt a harmadik részben, ténylegesen azonban csak Az eljövendő múlt napjaiban kerülnek bemutatásra. Erre megtudni, hogy az egy évre rákövetkező Bosszúállókban újra robotokat kapunk, kicsit úgy tűnik, mintha a Marvel-Disney sem akarná hagyni magát.

Eleddig ugyanis semmi nem utalt Ultronra, pedig már túl vagyunk az első Bosszúállók utáni Marvel-filmen, ami ráadásul a Vasember 3. Ellenben az űrbéli részleget már beizzították, nem sokára kapni fogunk A galaxis őreit, ráadásul a Bosszúállók végén magával Thanosszal is találkozhattunk. Természetesen nem várom el, hogy rögtön lőjék el a következő nagy összejövetelben, Whedon is nyilatkozta, hogy Thanost későbbre tartogatja. Csak az űrbéli frontot már elkezdték nyomatni, A galaxis őrei az egyetlen új név a következő Bosszúállók film előtt. Ultron meg sehol, ráadásul a film, ami felvezethette volna, már lecsengett a mozikban.

Kizárt, hogy a Thorban vagy A galaxis őreiben találkozhatnánk vele, és valószínűtlen, hogy az új Amerika Kapitányban foglalkoznának vele. Márpedig az előző Bosszúállók film erénye az volt, hogy már a korábbi filmekben bemutatták a fő játékosokat, köztük Lokit is. Megkaptuk már máshol a motivációikat, így erre a nagyfilmben nem kellett sort keríteni. Ennek megfelelően adta volna magát, hogy ha az előző filmben hőseink egy idegen inváziót vertek vissza, akkor a másodikban az új filmek gonoszai álljanak össze, Thanos támogatásával, aki egy kicsit több szerepet kap, hogy aztán a harmadik részre őt is megismerjük.

Ultron

És most szándékosan hanyagolom kicsit a képregényes hátteret. Igen, mind az Őrök, mind Ultron hosszú történelemre tekinthetnek vissza. De ez cseppet sem érdekli a moziba járó közönséget, akik annyit fognak látni, hogy itt is robot, ott is robot. Erre a jelenségre talán legjobb példaként lehet felhozni az első Bosszúállókat, és a rá egy évre moziba került Acélembert.

A Bosszúállók egyik újdonsága ugyanis az volt, hogy nem kispályázott, és premier plánban rombolta le New Yorkot. A korábbi szuperhősfilmek azelőtt igencsak finomkodtak: ugyan a hősök és gonoszok összecsapásánál keletkezett némi kár, ám voltaképpen kis tétekben játszottak, és egy utcát vagy egy félreeső erőművet romboltak le. Semmi olyasmi, amihez foghatóval ne találkozhatnánk napi szinten a világhálón. Áldozatokról alig lehetett beszélni, és végeredményben egy kisiklott vonat vagy egy építkezésen, esetleg elhagyott börtön területén történő bunyó nem számít olyan megrázónak.

Ehhez hasonlót láthattunk volna már korábban – ha Bryan Singer nem hagyja ott az X-ment a Superman visszatérért, akkor tanúi lehettünk volna, hogy a Főnix felhőkarcolókat dönt romba hatalmával. Azonban erre nem került sor, így a Bosszúállókban ez újdonságnak számított, holott már több mint tíz évvel korábban, a The Authority-ben is egész városokat tettek földdel egyenlővé. Az Acélember esetében azonban már sokan csak fáradtan legyintettek, hogy megint a régi.

Lehet persze érvelni, hogy ezt a két hasonló koncepciót lehet két teljesen különböző irányba vinni. Elvégre az Őröket egy ellenség hozta létre, Ultront egy hős. Ultron egy öntudatra ébredt gép, ezzel szemben az Őröknek nincs személyiségük, ők képviselik az arctalan tömeget, mely el akarja fojtani az egyént – melyet az egyedi képességekkel bíró mutánsok jelentenek. De sok a hasonlóság is. Elvégre mindkét fajta robotot bizonyos csoportok védelmére hoztak létre, csakhogy alkotójuk ellen forduljanak, és elszabadulva minél több emberrel végezzenek.

Ettől függetlenül sok múlik az alkotókon, és sokan bíznak is Whedonban – akadnak azonban olyanok is, akik kevésbé. Akárhogy is, újdonság faktor szempontjából egyelőre az X-men áll nyerésre. Miért is? Egyrészt, mert hamarabb jön ki, így először benne láthatunk emberfeletti képességekkel bíró emberek és robotok harcát. Másrészt az Eljövendő múlt napjai rendelkezik egy másik újdonsági faktorral is, ez pedig, hogy ebben láthatjuk először együtt – és talán utoljára – a trilógia és Az elsők szereplőgárdáját. A Bosszúállók csapatát már láttuk együtt, és láttuk őket arctalan horda ellen, aminek Ultron gépei is ígérkeznek.

Aztán persze a puding próbája az evés. De egyelőre örülnék más menünek.