Színes szuperhősködés – Paletta

Ki ne akart volna gyerekkorában szuperképességekre szert tenni? Mondjuk, teszem azt, az összesre? És ki ne akart volna ezzel eldicsekedni legközelebbi barátai előtt, hasznos lenni szülei szemében, és beinteni a hatalom és rend képviselőinek? Ebben a tekintetben Jennifer Muro, Thomas Krajewski és Gretel Lusky képregénye a nagybetűs Vágykielégítés (angolszász kereszteltségében: wish fulfilment), de annyira, hogy hőse, Ashley Rayburn egy jóindulatú, vadóc leányzó, aki börtöntöltelék apja miatt kerül állami gondozásba, hogy onnan vegye magához egy fiatal házaspár.

Nem Disney, így erről énekelni nem fognak benne, ellenben az írópáros le sem tagadhatná, hogy egy sereg rajzfilmben dolgoztak már, szuperhősösön és Cartoon Network-sorozatokon egyaránt, mert azoknak megfelelően céltudatosan, csöppet sem túlbonyolítva mesélik el történetüket. Ahol már az első laptól kezdve magával ránt a könnyed hangulat, még ha azért komolyabb dolgokról is szól a kötet, mint család, hovatartozás, helykeresés, persze nem dosztojevszkiji mélységekben és magasságokban, hanem ahogy azt a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló meséktől elvárható. Mintha a Pindur Pandúrokat – és egy sereg társát – keverték volna el a DC világával.

Ennek megfelelően a főhős Ashley is kicsit archetipikus, mint Dexter (a tudós, nem az a másik) vagy a Gravity Falls testvérpárja. Tele szívvel, lélekkel, életörömmel és egy adag esetlenséggel, hát persze, hogy a félfüllel elcsípett kötelezően félreérthető szöveget is a lelkére veszi. Mert hát akkor is nagyon akar bizonyítani, amikor teljes meggyőződéssel vallja, hogy ő aztán sosem. Egy nagyon szerethető karakter akkor is, ha azért nem olyan autentikus és összetett, mint Kamala Khan.

És természetesen ki mással is kerülne először összetűzésbe, mint a hadsereggel, hiszen ha létezik a tekintélyelvűség megtestesülése, amivel egy tinilány összecsaphat, akkor az néhány magasrangú tiszt meg az ő kedvenc katonája, akiknél garantáltan rossz kezekben lenne az adott találmány. Nem igazán emlékezetes gonoszok, ugyanakkor szépen, gördülékenyen viszik előre a történetet, és nincs bennük semmi erőltetettség, mint abban a viccben, hogy kik laknak a vödör alján?

Festék.

Na, tessék. Ezek ellenére azonban a Paletta egy maximálisan szerethető, lendületes szuperhőstörténet, ahol Lusky rajzai is a legjobb értelemben idézik egy szombat délelőtti rajzfilm hangulatát. Ahol a hősnek hatalmas szíve van, meg persze a vállán a világ minden súlya, mert hát csak egy helyét és családját kereső kamaszlány. De azért szerencsére egy olyan univerzumban él, ahol technicolor színekben megfestett naplementébe lovagolhatnak el a hősök.

Nem is ecsetelném hát tovább. Bátran ajánlom gyerekeknek, vagy gyereklelkű felnőtteknek, vagy gyerekes szülőknek. A célközönség palettája meglehetősen széles.

Pusztai Dániel

Cím: Paletta
Szerző(k): Jennifer Muro, Thomas Krajewski, Gretel Lusky
Kiadó: Gabó
Ár: 4990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 152 oldal
Megjelenés: 2024.05.12.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: a kiadó honlapján...