Szembenézve a halandósággal – Istenország

Talán nem is csoda, hogy Valofax, minden kardok leghatalmasabbika éppen Texasban zuhan le hullócsillagként, irtó orkánt verve, egy démont üldözve. Hiszen az az állam olyan embereknek ad otthont, mint Emmett Quinlan, akinek akkora a szíve, hogy ha teste is követné a mértékét, egy lépéssel rögtön Missouriban teremne. Ám Quinlannek a vállán akkora teher nyugszik, hogy még Atlas is négyrét görnyedne alatta: Alzheimere miatt már saját családját sem ismeri meg, és a legapróbb dolgok is hihetetlen dühkitörést váltanak ki belőle.

Azonban Valofax-szal a kezében újra ép és egészséges lesz megint, aki képes példás apa és nagyapa lenni a maga kicsit mogorva módján. Nagy kár, hogy arra a kardra az isteneknek is fáj a foga, még ha ezért egy félistenné vált nyikhaj kis halandó kezéből is kell kicsavarniuk. Nagy kár, főleg nekik, hiszen egy tősgyökeres texasi férfiról beszélünk, de Emmettnek is, aki szeretné bepótolni mindazt, amit betegsége miatt elmulasztott.

Van valami szép abban, hogy a kötet a nemrég elhunyt Cormac McCarthy-től vett idézettel nyit, megadva a hangulatot, hiszen ez a történet mégis azon a távoli földön játszódik, ahol az ember többnyire csak a port nyeli, a Naptól pedig izzad szüntelen, ám mégis mindig elegendő nyála marad, hogy jókorát köpjön, ha nem tetszik neki a képed. Mert ugyan sokan hasonlították az Amerikai istenek és a Déli rohadékok szerelemgyermekének, de itt nincsenek nagy titkok és bűnök, mindössze emberek, meg az őket mardosó nagy szomorúság és a megbánás az elmulasztott dolgok miatt. Ez valahol igaz az istenekre is, akik nem Gaiman hihetetlen lexikális tudásából termettek a képregény hasábjain, hanem mintha Jack Kirby hihetetlen képzeletéből pattantak volna elő. Lám, Kirbynél egy pöröly tett valakit istenné, itt egy penge teszi.

Nem mintha ne lenne egyértelmű, kiken alapulnak a kardra vadászó halhatatlanok, könnyű felismerni bennük Árészt, Hádészt vagy Zeuszt. Érdekes módon egy istennővel sem találkozunk, ahogy a minimális szereplőgárdában a női nemet mindössze Emmett menye, Jane, és unokája, Deena képviseli, mint a kislányát védő anya és az ártatlan gyermek. Itt a férfiak azok, akik jókora sebeket szakítanak a világon a hatalmas egójukkal, és ezt még Roy, Emmett szelídebb fia sem ellensúlyozza. Nem mintha ennek ellenére a férfiak ne lennének esendőek vagy éppen a maguk módján nemesek. A történet nem is elsősorban a hatalmi harcokról szól, hanem az elmúlástól való félelemről és hogy miként nézünk szembe a minket ért veszteséggel.

Ezt a karcosságot pedig nem csak Geoff Shaw rajzai és Jason Wordie színei idézik meg, hanem a narrátor is, aki mintha csak meghívott volna minket, hogy töltsük az esténket a verandáján a legjobb bourbont kortyolgatva, amíg fel nem jönnek a szentjánosbogarak, miközben kicsit szárazan, kicsit szomorkásan, de teljes átéléssel mesél az élet nagy dolgairól, hogy öröm hallgatni. Itt a nagyot mondások is beleférnek, amelyek nem hazugságok, ellenkezőleg, az alapvető igazságot emelik csak ki. Ha egy összecsapást egész Texas hallja, akkor az bizony úgy van, kétség se fér hozzá, még ha nem is a fülükkel, hanem a szívükkel teszik. És itt kell megdicsérnem a fordítást, ami nagyon jól visszaadja ezt a fajta szikárságot.

Vannak kisebb hibák, így a kötet vége mintha túlságosan is átmenne akcióba, mielőtt egy huszárvágással vissza nem térne a mondanivalójához, de ez szőrszálhasogatás. A mondanivaló mellett pedig működnek az apróságok, mint például hogy milyen regények is virítanak a macsó apjához képest kockább Roy polcán, vagy hogy a nagyapját bálványozó Deena egy idő után mindenhová fakarddal jár. Donny Cates elmondása szerint akkor pattant ki a fejéből a történet, amikor a 2010-es évek közepén heveny hasnyálmirigy-gyulladással diagnosztizálták, és kénytelen volt szembenézni a halandóságával.

Az Istenország ennek megfelelően nem csak arról szól, hogy mikor miként kell küzdenünk, hanem hogy mikor kell megbékélnünk. Ami talán olykor varázskard nélkül is működik.

Pusztai Dániel

Cím: Istenország
Szerző(k): Donny Cates, Geoff Shaw
Kiadó: Fumax
Ár: 7995 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 168 oldal
Megjelenés: 2023.05.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: fumax.hu