Különös varázslók, furcsa tudósok – Doktor Strange: A furcsák útja

Jaj, de nehéz olyanról írni, amit nem ismerünk!

Amikor Dr. Strange eredetét kerestem, a karakter fizikai megjelenésének gyökerét, a kilencszázhúszas évek népszerű amerikai rádióműsor-mágusa, Chandu mellett Vincent Price-hoz vezetett a gyors nyomozás (három gombnyomás) – 1963-ban vetítették A hollót Roger Corman rendezésében. A szereposztás magáért beszél: Price, Boris Karloff, Hazel Court, Peter Lorre, a horror és a noir örökké ragyogó csillagai. Állítólag valahol valamikor Steve Ditko egyértelmű hatásként említette Dr. Strange kapcsán A hollóban megjelenő Dr. Erasmus Craven figuráját, ahogy Stan Lee Chandut, és ha megnézzük a beágyazott videót, a két varázsló kiválóan effektezett párbaját, Price ugyan kicsit idős (52), de egész karaktere „hozza” a mágikus művészetek nagymesterének, a Legfőbb Varázslónak alakját. A nagy műveltségű, sokoldalú Price szellemileg is méltó a Föld egyik legjobban képzettebb varázslójához.

1963 óta éppen 60 év telt el, rengeteg ektoplazma átfolyt a Hudson torkolatán, a képregény vászonra került, és a huszonegyedik század Vincent Price-ja, Benedict Cumbertbatch viseli a Lebegés köpenyét.

Bonyolult dolog ez a varázslat. A hétköznapi valóságban megjelenő bármelyik Marvel-mutáns varázsló lenne. Vihar a vihar varázslója, nyilván, X-prof az elme varázslója, de nekik nincs közük a varázslathoz a képregények lapjain. Ahogy Pókembernek vagy Hulknak sincsen. Ők épp a tudomány “áldozatai”. Ne bonyolítsam? Buldózer már mágikus erővel bír, mert varázstárgytól kapta az erejét, Cyttorak rubintkövétől. Hogy a papokat ne is említsük: sámán, jós, varázsló, boszorkány, (bűvész,) mágus, (mentalista, illuzionista) – mindegyik „foglalkozás” a hétköznapi valóság más értelmezését adja a hétköznapi valóságban lévők, a nem beavatottak számára. A Marvel más, itt Merlin egy a több ezer közül, akinek képessége van.

Sokkal több időt töltött az emberiség a hiedelmek, hitek és átélt emberen túli tapasztalatok világában, mint a természetfelettitől megfosztott tudományéban. Aleister Crowley még a huszadik század közepén is démonokat idézett, a tudomány és az okkult a szuperhős-képregények lapjain hétköznapi módon értelmezhetetlen masszává olvadtak össze, ez maga a mágikus gondolkodás, a végtelen fantázia, a lehetőségek földje, ki itt belépsz, hagyj fel bármi elképzeléssel. És még drogot se kell használnod hozzá.

2015-ben Jason Aaron és Chris Bachalo sok neves kihúzóval és színezővel egy megújult Dr. Strange képregényt kezdett el, ami, ahogy reklámoznánk, sztréndzsebb minden eddigi és ezutáni sztréndzsnél. Ahogy ez valahol természetes egy karakternél, akit Dr. Strange-nek hívnak.

Az új sorozatoknál megszokott karakterismertető, a pár oldalban letudott előtörténet után, hogy hogyan lett egy arrogáns sebészből a világ leghatalmasabb embere, aki Hulkot egy köhintéssel kitörölhetné a világból, csak épp nem teheti, mert a jóra esküdött fel, és arra, hogy nem hívja fel a figyelmet magára világpusztító köhintésekkel. Különben tudnák – ahogy mindig megtudják – a világ elpusztítására törekvők, hogy a Legfőbb Varázsló kicsoda, hol lakik, hol ebédel, kik a szerettei és mikor kell megtalálni egy pusztító harcra.

Jason Aaron megközelítése a tudományt és a mágiát ugyanazokon a lapokon, közös képeken vetíti elénk. Ahogy a többi hős érzékelését a kétezres években ha nem is újraértelmezték, de újradizájnolták, például, ahogy Fenegyerek vagy Sólyomszem érzékeli a harcot, Aaron is „újraképesíti” a doktor érzékelését. Világunk démonoktól hemzseg, vannak jó és rossz paraziták, ide illők és veszélyes idegenek, és Strange-nek szeme van arra, amit senki más nem lát rajta kívül. Az író a természetfölöttit, az emberi érzékelésen túli világot vetítteti elénk Bachalo szokás szerint veszett rajzaival, emellett ugyanígy a fizikai síkra húzza át a síkon túli világot, például a doktor különleges étkezési szokásainak bemutatásával vagy más, démoni eredetű testi nyavalyáinak taglalásával.

Dr. Strange kezdetben egy visszavonult körzeti orvos hatását kelti, a kalandos történet kibontakozása során műfaji elemekből gyúródik össze egy horror, sci-fi, noir, fantasy, akció massza. Természetesen egy csetlő-botló, majd határozottá váló, démonok által megszállt és démonoktól megszabadított, fiatal könyvtárosnő is nagy szerephez jut, ahogy Wong is. Jason Aaron az olvasó számára hétköznapivá teszi a mágiát, így művel képregényvarázslatot. Mágiátlanítja a mágiát, épp azt teszi vizuálisan, amit a képregény fő antagonistái, a vallási fanatikus mágiatagadók tesznek a műben. Hogy ebből mi sül ki, még nem tudjuk, de a Bubi Bolt kiadványában szereplő történet rengeteg rajongót hozott a címnek, és azonnal klasszikus lett, a “legjobb tíz Dr. Strange történet” állandó helyezettje.

Várjuk a folytatást.

Lénárd László

Cím: Doktor Strange: A furcsák útja
Szerző(k): Jason Aaron, Chris Bachalo
Kiadó: Bubi Bolt
Ár: 4500 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 124 oldal
Megjelenés: 2023.02
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: bubibolt.hu kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading