SÓLYOM: Beröppen a Sólyom (MLH027)

Cím: SÓLYOM: Beröppen a Sólyom (MLH027)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Stan Lee, Gene Colan, Joe Sinnott, Jim Owsley, Paul Smith, Mark Bright, Vince Colletta, Mike Gustovich, Chris Scheele, Stephen Mellor
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2022.09.03.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

Sólyom volt az első a Marvel Comics lapjaiban bemutatkozó afrikai-amerikai hősök sorában. A Harlem utcáin nevelkedett egykori bűnöző egy véletlen találkozásnak köszönhetően Amerika Kapitány társa lett, hogy aztán a Föld egyik legnagyobb hősévé váljon.
Ismerd meg az ikonikussá vált történetet, amiben a szárnyas bosszúangyal először tűnt fel a Marvel univerzumában, majd olvasd el a 80-as években kiadott, kritikusok által is sokat dicsért minisorozatát, és meglátod, Sólyomnak joggal van bérelt helye a Marvel legnagyobb hősei közt.
A KÖTET TARTALMA: CAPTAIN AMERICA 117-119. és THE FALCON 1-4.

Ed Hammond, Marvel szerkesztő (Panini UK) előszava:

A Marvel Univerzum a kezdettől fogva tükrözni kívánta a valóságot, reflektálni próbált kora nagy társadalmi és politikai ügyeire. Az 1960-as évek Amerikájában márpedig kevés fontosabb ügy volt a polgárjogi mozgalomnál. A Marvel szerkesztőségében mindenki teljesen egyértelműnek vette, hogy a szegregáció és a rasszizmus morálisan visszataszító dolog, a kérdés csak az volt, hogyan tudnának egy ilyen érzékeny és fontos témát megjeleníteni bimbózó univerzumukban.
Végül 1966-ban írtak történelmet, amikor a Fantasztikus Négyes 52-ben bemutatták az első fekete szuperhőst, Fekete Párducot. Bár hamarosan debütáltak más fekete karakterek is, mint például a Hírharsona főszerkesztője, Robbie Robertson, 1969-ig kellett várni, hogy felbukkanjon az első afrikai-amerikai szuperhős is – Sam Wilson, vagyis Sólyom.
Sam az Amerika Kapitány 117-ben mutatkozott be, és a sorozat rendszeres mellékszereplőjévé vált, ahogy Kapi lassan kiképezte hősnek. Idővel Sam szerepe és képességei kibővültek. Vörösszárnnyal való telepatikus kapcsolatát minden madárra kiterjesztették, és a Fekete Párductól kapott wakandai szárnyaknak köszönhetően ő maga is képessé vált a repülésre.
A 70-es évek közepén a karakter lényegét rázta meg az a drámai reveláció, hogy a Sólyom története egy Vörös Koponya által kreált hazugság, aminek célja, hogy a gonosztevő alvó ügynökként használhassa Wilsont Kapi ellen. Mint kiderült, az igazi Sam Wilson egy sokkal kevésbé magasztos figura: egy gettógengszter maffiakapcsolatokkal.
E sokkot követően a legendás Jack Kirby továbbgondolta a karaktert. Bár a sorozat már a 134. szám óta Captain America and the Falcon címen futott, Sólyom Kirby regnálása alatt vált csak igazán segédből teljes jogú hőssé. Gondoskodott róla, hogy a két karakter egyenrangú legyen, igazi fegyvertársak és közeli barátok, akik közt nincs semmilyen alá-fölérendeltségi viszony.
Második történetünkben, Jim Owsley 1983-as, Sólyom című minisorozatában a címszereplő már teljesen önálló hősként jelenik meg. Ekkorra Sam Wilson egy hasonlóan nemes tevékenységgel egészítette ki
szuperhősi ténykedését: szociális munkásként dolgozott New York egyik legrosszabb hírű környékén. Érdemes megjegyezni, hogy a Paul Smith lenyűgöző rajzaival megjelenő első számot pár évvel korábban írták, és egy ideig kézről kézre járt a Marvel irodájában, gazdát keresve magának. Eredetileg a Marvel Fanfare-ban jelent volna meg egyrészes történetként, de végül az a szerencsés döntés született, hogy legyen egy négyrészes sorozat első száma.
Fekete Párduccal és Luke Cage-dzsel együtt Sólyom a Marvel első fekete karaktereinek triumvirátusába tartozik. A barátai iránt rendíthetetlenül hű, múltbeli bűneiért vezeklő Sam Wilson valóban a Marvel egyik legnagyobb hősévé vált.

Előzetes oldalak a „THE FALCON” 1. számából:

A kötetben felsorolt, magyarul is megjelent ajánlott olvasmányok:

  • Amerika Kapitány és Sólyom: Titkos Birodalom (NMK 73.)
  • Amerika Kapitány és Sólyom: Agybomba (NMK 111.)
  • Polgárháború (NMK 40.)