Amerika Kapitány és Sólyom: Agybomba (NMK #111)

Cím: Amerika Kapitány és Sólyom: Agybomba (NMK #111)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k):
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2022.03.24.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

1975-ben járunk. Miközben Amerika fennállása kétszázadik évfordulóját készül megünnepelni, titkos erők szövetkeznek, hogy káoszba taszítsák az Egyesült Államokat.
Amerika Kapitánynak és Sólyomnak együtt kell megtalálniuk a módját, hogy leleplezzék az összeesküvőket, mielőtt azok bevethetnék legnagyobb fegyverüket.
De vajon a két hős megtalálja és megállítja a gonosztevőket, mielőtt az Agybomba ereje elpusztítja Amerikát?

A gyűjtemény a Captain America and the Falcon 193-200. számait tartalmazza.

Előszó:

1975-ben Stan Lee hihetetlen bejelentést tett a Mighty Marvel Comic Conon: Jack Kirby visszatér a Marvelhez! Amikor Jack besétált a csarnokba, hogy csatlakozzon a színpadon régi kollégájához, a közönség tapsviharban és örömujjongásban tört ki. Kétségkívül ez volt az évtized képregényes híre.
Kirby teljesen szabad kezet kapott a munkájában. Egyrészt olyan vadonatúj karaktereket és sorozatokat kreált, mint az Örökkévalók vagy a Devil Dinosaur, másrészt átvette a Fekete Párduc és az Amerika Kapitány írását és rajzolását. Visszatért tehát ahhoz a karakterhez, akit bő 30 évvel azelőtt teremtett Joe Simonnal. Jó korszaka volt ez Amerika Kapitánynak. Az azt megelőző pár évben
Steve Englehart új életet lehelt a sorozatba a Titkos Birodalom és a Nomád című sztorikkal, miközben új olvasók egész hadát nyerte meg a karakternek. Egyben erre az évre esett Amerika megalapításának kétszázadik évfordulója is, és a Marvel tudta, hogy az országról elnevezett patrióta szupersztárjuknak különleges módon kell megünnepelnie ezt a jubileumot, ami véletlenül épp egybeesett a sorozat 200. számával.
Mint mindig, Kirby kirobbanó erővel kezdi a történetet: Kapi és Sólyom az alattomos Agybombát próbálják megállítani, egy fegyvert, ami egy egész országot képes tomboló pszichopaták csőcselékévé változtatni. E gigászi koncepció jól kiemeli Kirby erősségeit. A bomba maga egy hideg acélburokba zárt óriási, pulzáló agy, ami ördögi pszichikus energiák kiküldésével idézi elő a tömeges káoszt. Színtiszta Kirby-ötlet, vagyis épp olyan zseniális, mint amilyen eszement, mégis rémisztő fenyegetésként jelenik meg, anélkül, hogy paródiába fordulna. Az akció nem meglepő módon dinamikus, tele van dühödt, villámsebességgel zajló csatákkal. Őszintén szólva bármit mondhatnék, mert nincsenek szavak, amik méltók lehetnének ezekhez az oldalakhoz, elvégre a Marvelhez visszatérő és újra Amerika Kapitányt rajzoló Kirbyről beszélünk. De azt úgyis tudjátok, hogy a végeredmény csakis fantasztikus lehet, semmi szükség az én szövegelésemre.
Szóval csak lapozzatok, és merüljetek el Jack „a Király” Kirby összetéveszthetetlen zsenialitásában.

Előzetes: