Képregénykultusz

A Rákosi-érában nem írhatott, maradt a rajz. A Pesti Izében erotikus Basa-karikatúrái korbácsoltak kedélyeket, utóbb, fénykorában öt újságnak dolgozott egyszerre. „Kétkezes volt. Ha elfáradt az egyik, folytatta a másikkal. Néha azzal szórakoztatta barátait, hogy egyszerre két kézzel rajzolt. Reggeltől estig dolgozott, napi egy oldal volt a penzuma. Csak annyit mondott neki a forgatókönyvíró: a barokk korban játszódik a történet, a képkockán legyen egy lovas. Ismerte minden kor stílusát, ruházatát.” Illusztrált műszaki kiadványt, készített rajzkészséget fejlesztő könyvet Mesélő ceruza címmel. Szeretőjének Verlaine-kötetet díszített erotikus alakokkal; szakításuk után felesége vállán sírta ki magát. Korcsmárost, nem úgy, mint Zórádot, kevéssé izgatta, hogy a művészvilág lenézi őt és a műfajt. Noha a „mi falunk lesz az első” jellegű téeszpropagandákat ő sem kedvelte, szerette munkáját. Élvezte a nem várt sikert, amely a Rejtő-alakok révén a mai napig töretlen.

Unokája 2002-ben alapított kiadója jelenteti meg a felfrissített műveket. Nyugat-Európában több százezres, Amerikában milliós az olvasótábor, idehaza három-négyezer fős a piac. Számukra készül évente 100-120, könyv formátumú képregény, havonta 8-10 füzet, amelyekből csupán tucatnyi magyar termék. „Amit az olvasók nem ismernek rajzfilmből vagy a moziból, azt nem veszik. Milliós reklámkampány kellene, és reális fizetés a grafikusoknak, különben lehetetlen felfuttatni a magyar képregényt.”

A nagy terjesztők sokáig nem is akartak képregényekkel foglalkozni. Bayer Antal szerint aki gyerekként nem tanulta meg a képregény dekódolási mechanizmusát, később nehezen sajátítja el. „Ugyanúgy érteni kell, mint filmben a vágást, a szépirodalomban a hasonlatot. Más a narrációs technika: egy-egy kocka a valóságban soha nem létező állapotot mutat, sűríti az időt. Sajnos tartja magát a szemlélet, miszerint a képregény leszoktat az olvasásról, a gyerekek könyvek helyett a képregényeket bújják. Ha így lenne, milliárdosok lennénk – mondja Bayer. – És Rolls-Royce-szal furikáznánk a városban.”

Vagy magával a 14 karátos autóval.

Oldalak: 1 2 3