Requiem egy Pókemberért

Tisztelt Szerkesztők!

Néhány szót szeretnék írni a most megjelent Újvilág: Pókember, Pókember halála című kötet kapcsán.

Kevés szuperhős halálát sajnáltam ennyire. Nem túl erős kezdőmondat. Talán a “kevés szuperhőst sirattam meg ennyire” kifejezőbb lenne, de nem siratok szuperhősöket. Most (akkor, 2011-ben) mégis – a hír, hogy megölik az újvilági Peter Parkert, olvasása közben gombóc lett a torkomban, frusztrált voltam, sajnálat és düh keveredett bennem.

Nem az én korosztályom Pókembere volt. Harmincöt éves lehettem már, amikor itthon megjelent az újvilági Pókember. Megvettem az első számot. Persze, hogy megvettem. Enyhe csalódás volt. Hogy ezek milyen fiatalok. A kilencvenes évek fiataljai. Olvassak dedósokról újabb szuperhős-szappanoperát? Aztán találkoztam egy tizenöt évvel fiatalabb képregényrajongóval, Andrissal, akit telibe talált a sorozat. És általa elkezdtem megérteni, miért olyan jó ez az eredeti után negyven évvel újra elmesélt történet.

Bár jómagam nem olvastam olyan hévvel, mint ő, Andris a közös kutyasétáltatások közben órákig tudta ecsetelni, hogy az írónak mit kellett volna emez és amaz helyett kitalálnia, hogy a rajzoló itt vagy ott mit ábrázolt királyul vagy épp rajzolt éppen el, hogy Petertől ez vagy az mennyire következetes vagy véletlen húzás volt, hogy Mary Jane mit érezhet, a Zöld Manó vagy Venom mennyire más és hogyan, mint a klasszikus Pókeberben (természetesen azt is ismerte), és én ezeket a képzeletet tágra nyitó alkalmakat nagyon szerettem, általuk pedig Pókember elevennek, létezőnek, hatónak tűnt.

Élőben idézte meg, hogy egy képregényolvasó fiatal mit érezhetett az Egyesült Államokban a kilencszázhatvanas években a Pókember-napi csíkok és a füzetek olvasása közben, hogyan foglalkoztatta egy-egy hasonló korosztályú szereplő jelleme, fejlődése, hogyan igézte meg a hétköznapivá változtatott, ámde emberen túli fantáziavilág. Ami nekik a The Amazing Spider-Man volt, a mai fiataloknak az Ultimate Spider-Man. Mindez egy magyarországi kisvárosban, immár nem Stan Lee és Steve Ditko, hanem Brian Michael Bendis és Mark Bagley átal.

Érdekes volt látni, hogyan közvetítette ez a Harry Potter-kinézetű, együttérzésre méltó új Peter Parker a nyolcvanas-kilencvenes évek nagy fiatalságának, hogy a nagy erő nagy felelősséggel jár.

Új idők jöttek. Kétezertízes évek. A Marvel-képregények olvasótáborának spektrumát jobban reprezentálandó, megölik az egyik legkedveltebb szuperhőst, még csak nem is egy felnőttet, hanem egy épp most élő, tizenhat éves kamaszt (Jason Todd halála válthatott ki hasonló érzelmeket, pedig azt maguk az olvasók szavazták meg). Hogy kicseréljék a fehér hőst egy latino-feketére. Akkor a “rendes”, 616-os Pókembert miért nem latinosítják? Miért az 1610-es, közkedvelt, rengeteget szenvedett Pókembert kell eltörölni?* Miért építettetek tíz éven, százhatvan számon keresztül ilyen alaposan egy szereplőt, miért hoztátok hozzánk ennyire közel, ha most az új idők szava miatt érzéketlenül, hitvány módon megölitek?

A The New York Times szerint Pókember eredeti lakóhelyén, az Ingram utca 20. szám alatt Forest Hills, Queens-ben a kétezertízes évekig – különös egybeesés – Parkerek laktak. Az utcában Osborne-k is éltek. Mára mindkét házban ázsiai család él – az élettel igazolva a lakosság, így a szereplők és az olvasók összetételének megváltozását.

Kevés szuperhős halálát sajnáltam ennyire. Hiába hozták vissza, sőt, adtak neki szinte örök életet, végleg megölték őt. Elvették az illúziót, hogy a fiktív hősökért is tűzbe menő rajongók számítanak, és nem az idő szava meg a pénz. Nem először, nem utoljára, de most nagyon…

Hiába nőtte ki magát azóta Miles Morales** a Marvel-univerzum egyik legfontosabb és legkedvelhetőbb karakterévé, van, aki számára soha nem tölti be “Harry Parker” hiányát.

Ég veled múltam egy része, ég veled, legkedvesebb Peter!

Lénárd Lacika

Megjegyzések:
* A 616 az első, “rendes” Pókember világa, míg az 1610 az Újvilág univerzum kódja.
** A 114. kötetnek Miles Morales lesz a főszereplője!

Cím: Újvilág: Pókember – Pókember halála (NMK #84)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Brian Michael Bendis, Mark Bagley, David Lafuente, Andy Lanning, Andrew Hennessy, Justin Ponsor
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2021.03.25.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading



VAN MÉG MÉG MIT OLVASNI: