Pókember újra akcióban

Az alábbi cikk a PC Guru 2011/4 számában jelent meg.
E cikk eredeti megjelenése óta köztudottan csődbe ment a Semic kiadó és így félbeszakadt a sorozat is. Ezzel kapcsolatban érdemes kapcsolódó cikkünket elolvasni:
A Csodálatos Pókember – Múlt, jelen és jövő

1989 óta lehet hazánkban az újságárusoknál Pókember képregényt vásárolni, és az elmúlt huszonkét évben jó pár változást és változatot megért sokunk kedvenc hálószövője. Legutóbb épp 2011 februárjában indult újra a sorozat, mi pedig most átvesszük, hogy mi is történt, és hogy mi várható a megújult Csodálatos Pókember oldalain.

Majdnem tizenkét éve, 1989 má­jusában jelent meg hazánkban A Csodálatos Pókember első száma, és ez a sorozat több mint tíz éven át, mintegy 127 számon keresztül szórakoztatta a közkedvelt hálószövőért rajongó képregényolvasókat. Aztán 1999 decemberére az eladott példányszám olyan alacsony szintre csökkent, hogy a képregény kiadója kénytelen volt megszüntetni Pókember kalandjainak a megjelentetését. Az áldatlan állapot szerencsére nem tartott sokáig, ugyanis másfél évvel később, 2001 májusában ismét elindult a Csodálatos Pókember, újfent egyes sorszámmal, a nagy különbség „csupán” az volt az 1999-ben megszűnt sorozathoz képest, hogy ez a képregény már nem a The Amazing Spider-Man történeteiből csemegézett, hanem egy akkoriban igencsak új és meglehetősen sikeres széria, az Ultimate Spider-Man történeteit jelentette meg. Ez a sorozat nemcsak a magyar olvasóknak volt újrakezdés, de magának Pókembernek is, hiszen az Ultimate Spider-Man egy alternatív, modernebb univerzumba helyezte a falmászó hőst, és abszolút a kezdetektől mesélte el a tinédzser szuperhős történetét. Pókcsípés, képességek megszerzése, ruhavarrás, az első ellenfelek, csetlés-botlás és így tovább.

Versenyhelyzet

Ez a képregény kezdetben kéthavonta került az újságárusokhoz, aztán 2005-ben megjelent egy rivális a lappiacon, az olasz Panini kiadó A Hihetetlen Pókember című kiadványa (három másik Marvel képregénnyel – Rozsomák, Újvilági X-Men, Újvilági Fantasztikus Négyes – egyetemben), minek hatására a Csodálatos Pókember is (az új „ellenfélhez” hasonlóan) havilap lett. A Hihetetlen Pókember az első Csodálatos Pókember sorozathoz hasonlóan a The Amazing Spider-Man történeteit hozta el az olvasóknak, ám nem ért meg annyi számot, mint „nagy elődje”, ugyanis a 27. szám megjelenését követően, 2008 januárjában a Panini kiadó (az elvárások alatti eladások okán) megszüntette ezt a képregényt (is). Innentől a Csodálatos Pókember maradt az egyetlen hálószövős havilap, de nem az egyetlen magyarul megjelenő Pókember képregény, ugyanis 2007 decemberében a Kingpin is beállt a Pókembert megjelentető kiadók sorába, és kis túlzással onnan folytatta a falmászó kalandjainak kiadását, ahol a Hihetetlen Pókember abbahagyta. Az azóta is rendszeresen megjelenő Kingpin kötetek azonban már nem az újságárusoknál, hanem a könyvesboltokban szerezhetők be, és egy átlagos képregényfüzetnél jóval több történetet tartalmaznak, sőt, még a kivitelezésük minősége (borító, belívek, színek) is jóval túlmutat a hagyományos képregények színvonalán.

Újrakezdés

Ez a felállás egészen 2011 januárjáig tartotta magát, amikor is a Csodálatos Pókembert megjelentető kiadó közölte, hogy a 90. szám után felhagy az Ultimate Spider-Man történeteinek közlésével (ennél a pontnál Amerikában is újraindult a sorozat), és a képregényt az első számtól ismét újraindítva folytatja a The Amazing Spider-Man sztorik közlését. A Csodálatos Pókember (harmadik szériájának) első száma február elején került az újságárusokhoz, és az említett sorozat 529. és 530. számával vette fel újra a fonalat – mintegy folytatásaként a Kingpin által megjelentetett Pókember köteteknek. Ez az időszak nemcsak a Pókember, de az egész Marvel Univerzum életében meghatározó pont volt, hiszen ekkor kezdődött a Civil War (Polgárháború) nevezetű, minden szuperhőst egyaránt érintő globális esemény, melynek során a hősök két táborra oszlanak: a csoportra, akik meg akarják védeni a titkos személyazonosságukat, illetve azokra a szuperhősökre, akik támogatják a kormány regisztrációs törvényét és hogy minden egyes álruhás igazságosztót egy külön kormányhivatal irányítson.

A kezdeti ellentétek hamar komoly összecsapásokba torkollanak a két oldal hívei között, és a kormány, illetve az őket támogató hősök egy idő után már attól sem riadnak vissza, hogy szuperbűnözőket alkalmazzanak a regisztrációs törvénnyel szembeszálló maszkos igazságtevők ellen. Kedvenc Pókemberünk egy idő után két tűz közé kerül, és a februárban indult új sorozat leginkább arra koncentrál, hogy Pókember/Peter Parker miképp küzd meg a nem mindennapi helyzettel, a titkos személyazonossággal és a családjára leselkedő veszéllyel. A Polgárháború kezdetén hősünk teljesen új pókruhát kap, aztán ahogy eldurvulnak az események, újra előkerül a fekete-fehér kosztüm is, majd mindennek a lezárásaként hősünk kénytelen lesz szembenézni élete legnehezebb döntésével is. A Civil War összesen tizenhét The Amazing Spider-Man történetet érintett (#529-545), ám az előzetes tervek szerint A Csodálatos Pókember nem csak ezeket fogja közölni (hanem más párhuzamos póksztorikat is), így jó hosszú időre el leszünk látva izgalmas és tartalmas hálószövős kalandokkal.

Harmadik nekifutás

Akik tehát szeretik a hálószövő kalandjait, azokra meglehetősen érdekes, akciódús és helyenként egyenesen drámai történetek várnak, kiváló rajzok kíséretében. S mivel a sorozat „visszatért a gyökereihez”, azoknak is érdemes bepróbálni az újraindult Csodálatos Pókembert, akik eddig azért nem gyűjtötték ezt a füzetet, mert nem szimpatizáltak a Ultimate Spider-Man fiatalabb főhősével. Minden megváltozott, tökéletes alkalom az újrakezdésre.

Bateman, (PC Guru)

A cikk eredetije az alábbi képekre klikkelve is elolvasható: