A Csodálatos Pókember – Múlt, jelen és jövő

Harza Tamás, a Kingpin Kiadó vezetője, ős-Semic munkatárs oldalunk számára összefoglalta az itthon szinte példátlanul hosszan futó Csodálatos Pókember sorozat történetét és kilátásait a jövőre nézvést.

Tudom, hogy néhányan vártok már tőlem egy, a magyarországi Pókember további sorsára vonatkozó nyilatkozatot. Most látom annyira tisztán a dolgot, hogy ezt megtehessem. Kezdjük az elején, és haladjunk szépen sorjában!


A Csodálatos Pókember #1 és #127
A kezdetek kezdete, és az első vég…

1989. májusától jelenik meg rendszeresen Pókember nálunk. A Semic-Interprint kiadásában 127 szám jelent meg tíz éven át (1989. május – 1999. december) – többnyire a The Amazing Spider-Man címből. Kicsivel több, mint egy év szünet után belekezdtek egy fiatalabbaknak szóló sorozatba, az Ultimate Spider-Man kiadásába, mely 90 részt ért meg majdnem szintén tíz év alatt (2001. május – 2010. december).


A Csodálatos Pótember Pókember #1 és #90 (2. sorozat)
A teljes Ultimate Spider-Man v1 = Tíz évnyi újrafeldolgozás…

Ezalatt az olasz Panini kiadó kísérletet tett a The Amazing Spider-Man folytatására, így abból a sorozatból további 27 szám jelent meg majd két év alatt (2005. október – 2008. január) A Hihetetlen Pókember címen. Távozásukkor kezdtünk bele mi (azaz, a Kingpin kiadó – a szerk.) a fő Pókember történetek folytatásába – de már kötetes formátumban.


A Hihetetlen Pókember #1 és #27
Az új remény nem tartott ki sokáig. Az utolsó szám igazi ritkaságnak számít!

2010. végén az akkor már Adoc-Semic néven futó „anyacég” úgy döntött, hogy az első sorozat Újvilág Pókember lefutását követően nem kívánnak belekezdeni a második sorozatba, mert annak rajzát vállalhatatlannak minősítették (tegyük hozzá: nem minden ok nélkül). Tőlem kértek javaslatokat a továbbiakra, hogy mivel folytassák a havi kiadást. Három alternatívát vázoltam fel nekik. Az egyik szerint belekezdhettek volna a legújabb Marvel Team-Up sorozatba (v3, 2005-2006), amely amellett, hogy vicces volt, Pókember mellé sok vendégszereplőt sorakoztatott fel, ahogy azt az Újvilág Hatalom történetben már megszokhattuk. Ezt végül elvetették, mert az eredetileg 25 részes sorozatban sok olyan rész is volt, amelyben egyáltalán nem szerepelt Pókember.


Marvel Team Up v3 #1 és #25
Nem volt eléggé Pókembere „nekünk”!

A második lehetőség az volt, hogy adják ki a Brand New Day-vonalat. Tökéletesen passzolt volna az addigi újvilági történetekhez, hisz ugyanúgy kicsit könnyedebb, lazább, súlytalanabb sztorikat tartalmaz, amely kicsit talán a fiatalabb korosztályt célozza meg, ráadásul azoknál a történeteknél nem lett volna akkora probléma a gyengébb „Semices minőség„… Ez ráadásul teljesen beleillett volna a Kingpin terveibe is, mert mi kötetben pontosan a One More Day-jel szerettük volna befejezni a legújabb Pókember történetek kiadását, onnantól ráálltunk volna a klasszikusabb sztorikra.


Nap nap után, de mit hoz a holnap?

A harmadik verzió szerint a Semic visszavehette volna a The Amazing Spider-Man címet, mi meg elkezdtük volna már 2011-től a klasszikus történetek közlését – miközben a Polgárháborút összehangoltuk volna az általuk megjelenő Pókemberekkel. Ennek vitathatatlan előnye az volt (vagy lett volna), hogy kötetben nem lehetett volna kiadni egy év alatt 24 számot, mint füzetben, hisz ha könyvben jelenik meg a Polgárháború Pókemberes része, az legfeljebb egy kötetet jelentett volna, nagyjából 7 résszel. Akkor nem lett volna előzmény, és sok egyéb kiegészítő történet magyarul. Nagy hátránya pedig a minőség, persze.

De mivel szerintünk nagyon fontos, hogy újságosoknál kaphatóak legyek képregények, mindenképpen a Semicé lett az elsőbbség. Így, amikor a Polgárháborút választották, vita nélkül utat engedtünk nekik. Aztán beütött a krach.


A Csodálatos Pókember #1 és #2 (3. sorozat) – A Polgárháború előszele
Valami már akkor érezhető volt a levegőben…

Mostanra már elég biztosra vehetjük, hogy ismét megszűnt Magyarországon a Pókember képregény (legalábbis újságosnál). Idén még csak 2 szám jelent meg – azok is késve -, és lassan fél éve nem jött ki egyetlen szám sem. Egy ideig még reménykedhettünk, hogy csak idő kérdése és a Semic rendezi sorait, és onnan folytatják majd, ahol félbehagyták. De aztán egyre több aggasztó hír érkezett róluk és az ellenük indult csődeljárásról, míg végül nyilvánvalóvá vált: bármennyire is szerették volna, nem lesznek képesek folytatni a Pókember sorozat kiadását. Hogy mennyire vették biztosra a folytatást, abba itt nem szeretnék belemenni – a fórumokon majdnem csak erről szóltak a viták -, a lényeg az, hogy egy rossznak bizonyult döntés következtében az összes előfizető elbukta a pénzét – köztük én is (bár hallottam már olyanról, aki bement személyesen és levásárolhatta az előfizetése árát a régebbi számokból) -, ami igazán megnehezíti egy következő kiadó számára, ha előfizetést akar hirdetni.

Eközben mi folyamatosan kaptuk a híreket és kérdéseket a Paninitől – többek között megkérdeztük, hogy tervezik-e, hogy visszajönnek ide Pókembert kiadni, de sajnos határozott nemmel feleltek. Végül megegyeztünk abban, hogy mi (a Kingpin – a szerk.) mégis ki fogjuk adni a Polgárháború Pókemberes részeit – remélhetőleg még idén.


„Marvel”: Polgárháború #2 – A 22. Képregény Börzére jelenik meg!
A Csodálatos Pókember: Polgárháború – A 22. Képregény Börzére jelenik meg?

A miértekről és hogyanokról még folyik az egyezkedés: egy kötetben, vagy kettőben, illetve mikor, de azt már biztosra vehetitek, hogy a Pókemberes részek is meg fognak jelenni magyarul a Polgárháborúból. Habár a fő történet anélkül is teljes egészet képez, nem szükséges hozzá a Pókember, de mégis egy nagyon jó kiegészítője ennek a nagy eseménynek (lényegében a fő sorozat és a Pókemberben megjelent részek magukba foglalnak minden fontosabb eseményt a Polgárháborúból).

Ezzel az egyik nagy problémát sikerült elhárítani, de itt van még a másik: továbbra sincs képregény az újságárusoknál. Bár ahhoz a Kingpin Kiadó nem elég nagy, hogy bevállaljunk egy havi képregény kiadását, de igyekszünk valami köztes megoldást találni erre a nehéz és tarthatatlan állapotra.
Reméljük, hogy hamarosan jó hírekkel tudunk jelentkezni. Legkésőbb az őszi börzére már mindenképpen meg kell oldódnia minden problémának.

Kapcsolódó írásunk a PC Guru lapjairól, A Csodálatos Pókember 3. szériájának indulása kapcsán könnyfakasztó emlékeket csalhat elő: Pókember újra akcióban

A Semic Kiadó honlapja: semic.hu
A Kingpin Kiadó honlapja: kingpin.hu
A Csodálatos Pókember v1 #1-127 db adatlapjai: db.kepregeny.net
A Csodálatos Pókember v2 #1-90 db adatlapjai: db.kepregeny.net
A Csodálatos Pókember v3 #1-2 db adatlapjai: db.kepregeny.net
A Hihetetlen Pókember #1-27 db adatlapjai: db.kepregeny.net