Peter Parker hamarosan feltámad!

Korábban egy részletesebb blogposztban már foglalkoztam Peter Parker halálával (The Amazing Spider-Man #700), és az azt követő remek képregénysorozattal, amely a The Superior Spider-Man címet kapta. Röviden arról van szó, hogy Pókember és Dr. Octopus még vív egy utolsó nagy csatát, ám egyáltalán nem úgy, ahogy azt az olvasó alapból elvárná. Otto fondorlatosan kicseréli a tudatát Peterével, így ő kerül a fiatal testbe, míg Pókemberünk benn ragad ősellenségének haldokló porhüvelyében, és az említett harc végén ki is leheli a lelkét. Ezt követően Octavius elkezdi élni Peter és Pókember életét, és ezzel útjára indult az elmúlt évek egyik legjobb szuperhős képregénye, a The Superior Spider-Man. A jóvilágnak azonban lassan vége, hiszen a Marvel ma hivatalosan is bejelentette, hogy Peter Parker áprilisban feltámad, azaz kevesebb, mint másfél év után az eredeti Pókember visszatér, hogy elfoglalja az őt megillető helyét a Marvel univerzumban.

PETER PARKER FELTÁMAD

Néhány nappal ezelőtt már napvilágot látott az interneten a The Amazing Spider-Man #1 borítója, ám a Marvel kezdetben nem nyilatkozott Peter Parker feltámadását illetően, sőt, több weboldalról (pl. Newsarama) le is vetették az ominózus képet, de a szivárgások következtében ma végleg megtört a jég, és a kiadó hivatalosan is bejelentette, hogy idén áprilisban Peter Parker visszatér az élők sorába. Azt persze mindannyian sejtettük (na jó, tökéletesen tisztában voltunk vele), hogy Peter Parker nem marad örökké halott, ám a visszatérés mégis kicsit korainak tűnik, már csak azért is, mert a Dan Slott által írt The Superior Spider-Man tényleg az elmúlt évek egyik legjobban összerakott szuperhősös képregénye: friss, eredeti, ötletes és nem utolsó sorban izgalmas, az olvasó sosem tudhatja, hogy mi történik a következő számban, köszönhetően a rendesen megbolygatott status quo-nak (a széria amúgy a poszt írásakor épp a 24. számnál tart).

EGY KORSZAK LEZÁRUL?

A visszatérés híre persze nem hagyja hidegen a rajongókat, és jómagam is érdeklődve várom Peter feltámadását, de ezzel együtt egy kicsit csalódott is vagyok, mert még nagyon sokáig szívesen nyomon követtem volna a Pókemberként és Peter Parkerként tevékenykedő Otto Octavius kalandjait. Aggódni persze nem aggódom, Dan Slott már a The Superior Spider-Man előtt is bizonyította, hogy nagyon ért a hálószövőhöz (és a visszatérést is ő írja), és abban is biztos vagyok, hogy a Dr. Octopus okozta “károk” helyrehozása még rengeteg érdekes történetet és fordulatot eredményez majd, de ennek ellenére azt gondolom, hogy ennél még jóval tovább lehetett volna szőni ezt a kifejezetten érdekes fonalat. Persze a képregénykiadás is üzlet, és a Sony által készített The Amazing Spider-Man 2 mozifilm érkezésekor nem lehet olyan Pókember képregényt futtatni, amiben nem Peter a főhős, így valahol érthető a visszatérés, még ha kicsit szomorú is, hogy a hideg marketinglogika ismét felülkerekedett a kreativitáson. Hogy ezt követően mi lesz a The Superior Spider-Man sorsa? A magam részéről biztos vagyok benne, hogy március végén elbúcsúzunk a szériától, és bár nem kételkedem az újrainduló The Amazing Spider-Man minőségében, akkor is az elmúlt időszak egyik legjobb sorozatáról kell majd — valószínűleg — végleg lemondanunk.

2014. január 12. bateman.hu