Olvasócserkészés: Cserkeszterek

Ó, gyermekkorunk csodálatos nyarai, amikor távol a város zajától és a civilizáció béklyóitól (értsd: szülők és suli) vagy táborba, vagy rokonokhoz utaztunk, közel a természet lágy öléhez. Amikor az éjszakai égbolton az összes csillagot láthattuk, és olykor nem mertünk kimenni sötétedés után a vécére, mert meg voltunk győződve róla, hogy az ajtónk előtt medve szuszog, nem pedig süni. Van valami bája a gyermeki szem lencséjén keresztül megszűrt természetnek, ami a felfedezésre váró nagybetűs Ismeretlent jelentette egykor számunkra.

Ahol a rengetegben nem csak farkasok, vaddisznók és rókák, hanem jetik, taviszörnyek és hasonló titokzatos teremtmények rejtőztek. Amely éjszaka egy teljesen más világgá válik, ahol táborvezetői felügyelettel, zseblámpa fénnyel is egy nagy kaland barangolni. Erre persze már Alex Hirsch is rájött, amikor megalkotta a Gravity Falls sorozatot, azonban Noelle Stevenson (Nimona, Kalandra fel!) a saját csapásait járja írótársával, Grace Ellisszel, őket pedig Brooklyn Allen egészíti ki gyerekkönyveket és ifjúkorunk rajzfilmjeit egyaránt idéző rajzaival.

Ők hárman éppen olyan összehangolt csapatot alkotnak, mint szeleburdi fruskáik, Jo, April, Mal, Molly és Ripley, akik nem átallnak éjnek évadján kiosonni az erdőbe, csak mert egyikük medveasszonyt látott, vagy eltévedni a vadon kellős közepében, pokollá téve cserkészvezetőjük, Jen életét. Nem mintha nagyon félteni kellene őket, mert… egy pillanat! Az erdő tele kriptaleheletű kriptidekkel, és az Indiana Jones-filmek teljes repertoárját felvonultató ősi romokkal. Még szép, hogy a felnőttek nagyon is óvják a lányokat attól, hogy ne vegyék komolyan a rájuk váró veszélyeket – akkor is, ha közben a világ felfedezésére bíztatnak.

Mert hát a világ igen is nagy, csodálatos, mesés, ijesztő és felfedezésre váró, a legapróbb mókusoktól kezdve az őzeken át egészen a háromszemű mágikus rókákkal bezáróan. Ahol olykor élet menthet az, ha ismerjük a különböző növényeket és gombákat, vagy az, ha képesek vagyunk tájékozódni a vadonban. Ahol olykor nagyon is jó érzés helytállni, és kicsit magunknak is bizonyítani. Amikor nem a felnőttek döntenek mindenről, hanem mi és a barátaink.

Valami mesés az, hogy a világgal együtt az alkotók képesek néhány ecsetvonással felvázolni a hőseiket úgy, hogy mindnyájan élő, saját jellemmel és hanggal bíró karakterekké válnak, akiknek csetléseik és botlásaik viszik előre sodró lendülettel a történetet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fordító Kleinheincz Csillának sikerült zseniálisan visszaadni azt a szívvel teli, szeleverdi, vadóc szertelenséget, ami az egész történetet jellemzi főhőseinkkel az élen.

Eh, nem is áradozok többet.

Mentem fel, a hegyekbe. Jetit lesni.

Pusztai Dániel

Cím: Cserkeszterek #1 – Rettegjetek a szent nyávogótól
Szerző(k): Noelle Stevenson, Grace Ellis, Shannon Watters, Brooklyn Allen
Kiadó: Ciceró
Ár: 3490 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 128 oldal
Megjelenés: 2021.06.04.
Megvásárolható: Könyvesboltok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu