Offline kalandmodulok, nem csak játékosoknak! – Vaják #1-2

Andrzej Sapkowski lengyel fantasy író sorozatára 2007-ben figyelt fel szélesebb körben a popkultúra, az első számítógépes szerepjáték elkészültével. Különleges, kelet európai hangulatával, a világot átjáró erőteljes iróniával, a moralitásukban megkérdőjelezhető hőseivel egykettőre a játékosok szívébe lopta magát. 2011-ben, a második rész megjelenésével együtt indult a Szukits kiadó gondozásában a regényfolyam hazai megjelentetése is.

2014-ben a Dark Horse a játékot fejlesztő CD Projekt Red-el egyetemben kiadta az első amerikai képregényt, ami történet szempontjából független a könyvektől és a játékoktól is. Ez volt a magyar fordításban “Az Elátkozott Ház”, amit még két másik történet követett.

Az Elátkozott Ház Paul Tobin író és Joe Querio első közös munkája, és egyáltalán nem sikerült rosszul. Klisés, nem is túlzottan izgalmas, de jó tempóval összerakott történet. Különösebb meglepetést ugyan nem okoz, a csavarokat messziről látni. Viszont sikerül úgy bemutatnia a világot, hogy az a könyvek
és a játékok ismerete nélkül is élvezetes. Sajnos, ez a karakterekről már nem mondható el. Jobban mondva a főhősünkről. Ha még nem találkoztunk Ríviai Geralttal, nem ebből a történetből fogjuk igazán megismerni. Querio rajzait nehéz volt megszokni, végig váltogat a nagyon sablonos és a kidolgozottabb ábrázolás közt, és nagyon sok megúszós panellal operál. Gyorsan fogyasztható, és ugyan az összkép nem rossz, inkább olyan, mint egy mellékküldetés a játékban, és nem egy önálló képregény.

Ezzel szemben a Rókagyermek minden téren sokkal teljesebb élményt nyújt. Egy év telt el a két képregény közt, de az írás és a rajzolás is sokkal érettebb, összetettebb mint az előző történetben. Querio ábrázolása egységesebb, és pár oldalban már gyönyörködni is lehet. Tobin írása is érdekesebb – egyrészt az alapkonfliktus is ötletesebb, másrészt a több karakter mozgatása egy sokkal színesebb történetet tett lehetővé. A környezet is izgalmasabb az előző rész szokványos szellemház/misztikus erdő kliséjéhez képest. Ezeknek köszönhetően végre jobban kibontakozik Geralt személyisége is, van valódi karakter- és jellemábrázolás. A végeredmény egy lendületes történet, ami nem csak a rajongóknak, de mezei képregényolvasóknak is a kedvére tesz.

Remélhetőleg ezen az úton halad tovább a sorozat harmadik kötete, ami Varjak bosszúja címmel várhatóan idén érkezik.