Nyitott Könyvműhely 2010.

Alexsandar Zograf: Elhasznált világ

(megjelenik: 2010. május)

Alexsandar Zograf talán a legelismertebb szerb képregényalkotó, művei számos országban megjelentek, és különböző díjakat nyert el mind hazájában, mind pedig külföldön. A Saša Rakezić néven született művész írói álneve magyarra fordítva annyit jelent: Képíró Sándor.
A magyar olvasók eddig Pszichonauta című kötetével találkozhattak. Hősei hétköznapi emberek, sok esetben maga a szerző illetve a baráti köréből, munkatársai sorából kikerülő, megformált figurák, akik a mindennapjaikat néha álmaikon néha művészetükön keresztül élik meg.
A műfaj rajongói a 2010-es Képregényfesztiválon vehetik először a kezükbe a szerző 2009-ben bemutatott, Elhasznált világ című kötetét.

Marjane Satrapi: Embroideries

(megjelenik: 2010. május)

Az Embroideries Marjane Satrapi hatalmas sikerű Persepolisának könnyed folytatása, betekintés az iráni nők mindennapjaiba. Marzsi a nagymamájához érkezik vendégségbe, ahol már összegyűlt egy kisebb társaság: a nagymama, az anyukája, a nagynénje és a barátnőik történeteket kezdenek mesélni neki arról, hogy milyen volt az életük, és elsősorban azokról a férfiakról, akikkel együtt éltek vagy akiket túléltek. Egyikőjük például elmesél egy történetet egy barátnőjéről, aki el akarta hitetni a jövendőbelijével, hogy még szűz, de a terve alaposan félresikerül. Egy másik arról mesél, hogyan szökött el tinédzserkorában tábornok jegyese elől. Néha nehéz, néha pedig örömteli élményekből szövik össze az iráni nők életének történetét. A mesék szórakoztatóak, a hétköznapi életükhöz vagy a néphagyományhoz kapcsolódó történetek, néha nosztalgikus, néha emelkedett, néha családias hangnemben. Satrapi egyszerű, fekete-fehér rajzai csupán illusztrálják az asszonyok meséit, nem próbálják túlmagyarázni azokat. A szerző törekedett arra, hogy a szereplők ne legyenek túlzottan karakteresek, és hogy az arckifejezések, a gesztusok ne tükrözzenek érzelmeket. Az Embroideries egy bájos képregény, az érzelmekben gazdag, sokszor feszült hangulatú Persepolis könnyed, szívmelengető kiegészítése.
(Jobb oldalt az eredeti borító látható!)

Scott Adams: A Dilbert-elv

(megjelenik: 2010. április)

Ha szereted Dilbert képregényeit, akkor ideje elolvasnod az üzleti tippjeit is! Vagy tán szerencsésebb lenne anti-üzleti tippeknek nevezni őket…
Scott Adams hasznos tanácsokkal szolgál az olyan szerencsétlenek számára, akik áldozatául estek a gazdasági válságnak, hogy hogyan szerezzék vissza az állásukat vagy legalábbis hogyan próbálkozzanak meg vele. Heti ezer órát dolgozol és nincs semmi esélyed az előmenetelre? Adams megmutatja, hogy mit kell tenned azért, hogy úgy érezd, mindez mégis megéri. Még azt is elmagyarázza, hogy mit jelent az ISO 9000, és rámutat, hogy a női mérnökök egyszerűen ellenállhatatlanok.
A Dilbert képregények leghűségesebb rajongói már bizonyára hozzászoktak a szerző könyörületet nem ismerő kirohanásaihoz a vezetőség, a nagyvállalatok, az értelmetlen bürokrácia és a szadista irodai szabályok ellen. A munka örömének olvasói pedig már azt is tudják, hogy a szerző ezek megörökítése közben szemernyit sem túloz, csupán a rajongói levelek tanuláságát és a saját tapasztalatait igyekszik hűen visszaadni. Scott Adams ebben a kötetben is képregénybetétek és e-mailek felhasználásával kísérli meg bizonyítani azt az egyébként kétségbevonhatatlan tényt, miszerint az emberek idióták.
Az utolsó fejezet ráadásként bemutatja az üzleti siker modelljét, az OA5 tervet. Mérsékelt csinnadrattával, fölösleges ígéretek nélkül, és csak egy csipetnyi öniróniával megfűszerezve.
(Jobb oldalt az eredeti borító látható!)
(Ez a kötet az Edge 2000 Kiadó égisze alatt pár éve már megjelent, a Nyitott Könyvműhely kiadásában újrafordítás jelenik meg!)

Oldalak: 1 2