Netes Sajtókörkép #46

Szabó Palócz Attila, a Magyar Hírlap Online munkatársa közölt cikket a horvát Vecernji list napilap és kiadó által elkezdett Horvát történelem képregényben sorozat Csata a pagi öbölben című füzetéről a horvát-magyar közös történelem tükrében. (Személyes megjegyzés, hogy tavalyi nyaralásom során egy újságosnál két Alan Ford kötet mellett én is ezt a füzetet vásároltam meg, de nyelvtudás híján vajmi kevés fogalmam volt róla, hogy miről is szól. A bevezetőben részletesen mutatják be a történelmi kort, az utószót a hazánkban is megfordult Darko Macan jegyzi, a képregény rajzai pedig a hazai klasszikusok stílusát idézi.)

horvat-tortenelem-kepregenyben-pag

Rusznyák Csaba a Tiszatáj Online-on teszi fel a kérdést: miért jó a képregény? Ráadásul ezzel a kérdéssel indít Csaba és Szekeres Niki közös képregényes rovatot az oldalon, aminek következő cikke is kikerült már: A nagy amerikai mítosz.

Az Ekultura.hu portál szerzője, Galgóczi Tamás készített interjút a tavalyi Hungarocomix-on a Bloodlust alkotópárosával.

Startra kész a 74-es járat! Verebics János új sorozatában negyven évet repül vissza az időben, és idézi fel az éppen „aktuális” magyar képregénymegjelenéseket, alkotókat, fontosabb műveket. Ennek a rovatnak a bevezetője, ha úgy tetszik kedvcsinálója már olvasható is.

Recenziók:
Boros András: Busók – Epicline (Kötve-fűzve)
Dani Áron: Marvel+ #7-12 – Astonishing X-men (prae.hu)
Farkas Dávid: Vampire Knight #7 (kilencedik.hu)