Négy mozaikdarab

A Seuso-mozaik az utóbbi évek legszebb kiállású magyar képregényalbuma (belevettem a Helkát, a Kittenbergert és a Királyok és kereszteket, az Operaház fantomját, Mesék az ágy alólt), és szinte minden előzmény, reklám, bejelentés nélkül tűnt fel a tavalyi Hungarocomixon. A Kockást is kiadó Vitanum nem verte nagy dobra a megjelenést, pedig valószínűleg igen költséges kiadvány. Ha rendes újságíró volnék, megkérdezném a kiadót, és az ötletgazdát, miért van ez. De nem vagyok.

Régi korok emlékei, kincsei mindig sokak fantáziáját izgatták. Pechemre, engem sose érdekeltek. Mármint szemtől szemben. Papíron, úgy esetleg. De attól, hogy engem ezek nem hatottak meg sose, körülnézve a világban azt tapasztaltam, hogy ez a világot nem hatja meg, és tömegek zarándokolnak maja, egyiptomi, római, ókori és középkori, világi és egyházi kincseket nézni a múzeumokba.

Gyöngy Balázs ötletéhez, a Seuso-kincsek történetének fiktív és valós képregényes megjelenítéséhez válogatott csapatot. A forgatókönyvet, és ezzel a képregény hátterét Kiss Ferencre bízta, a több évszázadon átívelő történet rajzait több képregényes generáció alkotói jegyzik. A történetek sorrendjében Szendrei Tibor, Sváb József, Sarlós Endre, Tebeli Szabolcs. Egyben tartja a grafikailag sokszínű kötetet Pilcz Roland színező munkája.

A szép kötet négy mozaikdarabból áll, 368-tól 1992-ig meséli el az Európa-szerte páratlannak ítélt, felbecsülhetetlen értékű, hazánkban a hetvenes években fellelt, aztán vándorútra indult római kori „kincs” törtétét. Különböző hosszúak a különböző fejezetek, nyelvezetüket is direkt különbözőnek alkotta meg Kiss Ferenc, merített Marcellinusból, Jókai Mórból, Szilvási Lajosból, és személyes élményekből. A mozaikok teljes képpé állnak össze. Hiányérzetet az 1992-től az utóbbi évekig terjedő időszak jelent, hiszen nem kevésbé érdektelen, bár talán kevésbé kalandos a műkincs sorsának ezen része. Fedina Lidia kisregénye, mely a képregény alapján készült, feldolgozza ezt az időszakot is, de az (egyelőre) nem képregény.

A fejezetek műfaja különböző. Az első rész, a római kori, néhány oldalas prelűd. A reformkorban játszódó kisnovella, az 1945-ben fiktív történelmi regény-részlet, az 1976-ban induló pedig hosszabb képnovella. Ez utóbbi, a Tebeli Szabolcs által rajzolt rész teszi ki a hatvan oldalas kötet kétharmadát, így ez a legszövevényesebb. Időnként már nehezen követhető szövevénységű, sokszereplős rész, mely ugyan figuráival, helyszíneivel kiválóan visszaadja a kádári kor hangulatát, de tovább kellett mozaikolnom, mert elvesztem a magyar katonák és a fejükre ültetett szovjet apparátusnak a konspirációiban, és kellett két újraolvasás, hogy kisimítsam magamban a sztorit.

Ahogy írtam, minden rajzoló más karakterű, mégis egységes a kötet. Ez köszönhető Kiss Ferenc képregény-forgatókönyvírói rutinjának, egyedi összhangú történetet írt, irodalmi szótárában fennköltség, dokumentarista ismeretterjesztő jelleg, (nem voltam katona, nekem helyenként eléggé öblös) katonahumor, az irodalmi stílusoknak egész nagy hangulatfestő spektruma megjelenik, Pilcz Roland színezőnek, és annak, hogy látszik, minden résztvevő komolyan vette, hogy ilyen szép, és egyelőre magyar vonatkozásban különleges kiadású képregény elkészítésében vesznek részt.

Tudvalevő, hogy más metódust követ egy irodalmi adaptációs képregény, ahol megadott oldalszámra kell beszuszakolni az adott cselekményt, illetve mást egy valódi comics történetvezetése, ahol sok-sok oldalon keresztül lehet taglalni akár egyetlen eseménysort. Én igyekeztem valamilyen feltételezett középúton ellavírozni a két képregényes vonulat között…

– olvashatjuk Kiss Ferenc szavait a Reprint képregénymagazin 2017 őszi számában. Ismerve munkásságának egy részét, a Seuso-mozaik ennek egyik legkiválóbb bizonyítéka. Cs. Horváth Tibor, és egy teljes korszak egy személyben viselt örökségével szinte lubickol ebben a következetesen vállalt írói szerepben.

Szendrei Tibor munkája – mivel ritkán látni képregényét – külön élményt jelentett. Tebeli Szabolcs 34. oldalon lévő kivégzős animés képkockái, valamint a kötet címoldala is sokszor nézegetősek.

Lénárd László

Cím: Seuso mozaik
Szerző(k): Kiss Ferenc, Szendrei Tibor, Sváb József, Sarlós Endre, Tebeli Szabolcs, Pilcz Roland
Kiadó: Vitanum
Ár: 5980 5480 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 64 oldal
Megjelenés: 2019.12.15.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu