Megváltás #1 – Keresztesek, ahogy Kuroszava szereti

Nehéz elrontani egy képregényt, amiben kereszteslovagok vannak. Nagyjából olyan ez, mint a nyerő film gyerekkel és kutyával. Szinte mindegy, milyen korban játszódik a sztori, egy kereszteslovag azonnal eladja a kalandra éhes olvasóknak. Itthon nem gázolunk térdig a kalandos történelmi-fikciós képregényekben, ezért roppantul megörültem, amikor a Királyok és Keresztek gárdája – azaz a Képes Krónikák -belengette a Megváltás hazai kiadását. Na nem mintha tudtam volna, mire kell számítanom, csak két dologgal voltam tisztában: a főszereplő egy templomos lovag és Farkas Lajos rajzolta.

A történet 1190-ben játszódik, a harmadik keresztes hadjárat idején. Azonban a Szentföldért vívott harc csak emlékképekben jelenik meg, a helyszín ugyanis Dél-Franciaország. A főhősünk egy kiégett remete, Adhémar de Monfort, aki egykor az Úr – vagy inkább az egyház – dicsőségéért mészárolt le Jeruzsálem falai alatt katonákat és ártatlanokat egyaránt. A gyilkolástól megcsömörlött lovag esküt tesz, hogy soha többé nem fog ölni. Ám egy nap felkeresi egy fiú, akinek a faluját veszély fenyegeti, és a segítségét kéri. Természetesen a lovag elsőre azonnal nemet mond, aztán meg persze meggondolja magát. Felkeresi hát egykori társait és barátait, hogy együtt védjék meg a falut. Igaz, ők az első kötet végén még csak hárman vannak, nem heten, de nem nehéz felismerni a sablonokat, amikből a történet építkezik. A karakterek is hasonlóan jól bejáratott figurák: a mogorva, kiégett francia lovag, a nagy darab, német kovács és a zsidó faluban boldogságát megtaláló muszlim harcos stílusjegyei óhatatlanul visszaköszönnek tucatnyi hasonló történetből.

Amiben Niko Tackian története mégis roppant erős, az a hangulat és a környezet. Precíz bemetszést ejtett a történelem szövetén, hogy a világ valós eseményei közé finoman beillessze ezt a mesét. A színfalak mögött játszódó hatalmi harcok és intrikák nagyon jót tesznek a kötetnek, az elég egyszerűnek tűnő vezérfonal mellékszálai sokszor érdekesebbek is, mint a főhősünk és a sorsához vezető útja. Néha ugyan egy-két jelenetnél úgy éreztem, hogy inkább csak azért van, hogy visszafogja a tempót, nehogy túl gyorsan pörögjenek az események a fő szálon, szépen legyen ideje mindennek összefonódni a következő kötetben.

Amire viszont aztán tényleg egy rossz szavam nem lehet, az a képi világ. Farkas Lajos rajzai ünnep a szemnek, teljesen mindegy, hogy elsősorban milyen rajzstílusért rajong valaki. Lenyűgöző, mennyi élet és érzelem tükröződik a szemekben, az arcvonásokban. A rajzok dinamikája is pompás, szinte filmszerű élményt nyújt egy-egy mozgalmasabb jelenet – amiből ebbe a kötetbe nem került túl sok, viszont ami van, az remek.

A csodás rajzokhoz abszolút méltó a kötet kivitelezése is. A Megváltás francia album méretű, kemény táblás kiadvány, remek nyomással és roppant elegáns előzékkel. Egyetlen bánatom, hogy roppant gyorsan elfogy ez a 48 oldal, ami javarészt egy nagyon szépen kidolgozott felvezetésből áll. Jó lenne még idén elolvasni a második – befejező – kötetet.

kóbor

Cím: Képes Krónikák – Megváltás #1 – A hit zsoldosai
Szerző(k): Nicolas Tackian, Farkas Lajos
Kiadó: Libub Group Kft
Ár: 3490 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 48 oldal
Megjelenés: 2020.05.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu