Mazsola (09/39)

Mazsolás kalács, hozzávalók: 1 kg liszt, kb. 7 dl langyos tej, 4 dkg élesztő, 4 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, csipet só. A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Áztassunk be egy marék mazsolát annyi rumba vagy rumaromás vízbe, ami ellepi. Csöpögtessük le, majd adjuk a kalácstésztához, dolgozzuk bele. A tésztát tegyük meleg helyre addig, míg megkel (kb. 1 óra), majd borítsuk lisztezett gyúródeszkára. Formázzunk belőle 2 kis cipót, ezeket vegyük 3 felé, a darabokat sodorjuk rúddá, majd fonjuk össze. Így 2 nagyobb kalácsot kapunk.
Kikent tepsire helyezve kenjük meg egy elhabart egész tojással, kelesszük meg még egyszer (kb. fél óra), majd forró sütőben süssük pirosra (200 °C-on 25-30 perc). Jó étvágyat.

Persze ennek mind semmi köze ahhoz, ami a folytatásban van!


A képregény, mint tömegszórakoztató eszköz

A képregény, idegen szóval comics, amerikai eredetű elnevezés, amelyel a komikusra, szórakoztatóra utal, és a többségük valóban a tömeges kikapcsolódást kívánja biztosítani. Mostanában szinte naponta jelennek meg az újabb képregények, amelyek sokszor egy aktuális mozifilmet dolgoznak fel.

A képregény a legtágabb értelemben egynél több, sajátos tartalmat hordozó és sajátos módon összekapcsolt kép sorozata vagy szövevénye. Szűkebb értelemben a tömegkultúra, és ezen belül is a közkeletű szórakoztatóművészet-ipar terméke, amely lehet hasznos vagy haszontalan élvezeti forrás. Sokan úgy gondolják, hogy a képregény tömegszórakoztató eszköz. A képregény amerikai angol elnevezése a komikusra, szórakoztatóra utal, és a többségük valóban a tömeges kikapcsolódást kívánja biztosítani…

Tovább: napvilag.net


Vasemberré tehet az új típusú robotkéz

Elsősorban sérült katonáknak és rokkant embereknek fejleszt új típusú hidraulikus kart az Egyesült Államokban található Oak Ridge Nemzeti Laboratórium. A szerkezet a várakozások szerint akár egy átlagos ember erejének többszörösével is képes lesz majd felruházni használóját.

A kutatók már megépítettek egy 25 mozgó részből álló, úgynevezett mezofluidikus mesterséges ujjat, amely több mint 9,4 kilogrammos szorítóerőt képes kifejteni – ez a kétszerese annak, amelyre egy emberi ujj képes. A technológia a borsószem méretű hidraulikus szerkezetek alkalmazásával foglalkozik olyan területeken, ahol kicsi rendelkezésre álló helyen szükséges nagy erő kifejtése. A legfontosabb új fejlesztések, amelyek lehetővé teszik az új típusú mesterséges végtagok konstruálását, egy kis hidraulikus, 30 wattos pumpa, valamint azok az apró szelepek, melyek a mozgást szabályozzák…

Tovább: Forrás: index.hu


Beatles F4


The Mico Galéria


Iskandar Salim Galéria