Magyar Rocktörténet ’80-’90

Cím: Magyar Rocktörténet ’80-’90
Szerző(k): Felvidéki Miklós, Haragos Péter, Kántor Mihály
Kiadó: Képes Krónikák
Ár: 6900 5200 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 108 oldal
Megjelenés: 2024.05.10.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás:

Májusban érkezik a Magyar Rocktörténet második kötete, ami a 80-as és 90-es évekbe kalauzolja az olvasókat.

Azok a 80-as évek… Szakadt farmer, Alföldi papucs, gázálarctáska.
A Beatrice lepusztult művházakban a külvárosi farkaskölyökről és Jerikó falainak lerombolásáról énekel. Hobó József Attilára, Ginsbergre meg a Stonesra tanítja a „csöveseket”. A P. Mobil koncertjén kétforintosokkal dobálják a zenekart.
A Vörösmarty téri üvegpalota urai, Bors Jenő és Erdős Péter megpróbálják elnyomni a lázadókat: a magyar punk első hullámát, a CPg-s fiúkat még börtönbe zárják, de az URH, az Európa Kiadó, a Kontroll Csoport rendszerellenes szövegeivel már nem bírnak.
Aztán a ’90-es években Ganxta Zolee-ék, a Tankcsapda, a Sex Action már szabadon hirdethetik a „sex, drogs and rock’n’roll” szentháromságát.
A Magyar Rocktörténet 2. részének főszereplője, Pallaghy Karcsi már befutott zenei menedzserként éli a középkorú férfiak mindennapjait. Magánéleti válságok, a vállalkozói lét problémái, az élet viszontagságai közepette azért megmarad a rockzene örök rajongójának.
Kántor Mihály történetét a magyar rock „felnőttkoráról”, a ’80-as és ’90-es évekről Haragos Péter és Felvidéki Miklós rajzolók öntötték képekbe.

A kiadó oldalán található leírás:

A Képes Krónikák Kiadó a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával létrehozta az első magyar „rockzene-történeti” képregényt.

Futaki Attila, Magyarország leghíresebb képregényrajzolója szakmai irányítása mellett fiatal, tehetséges rajzolókkal (Szabó Csaba, Fritz Zolán Haragos Péter, Felvidéki Miklós) Kántor Mihály forgatókönyve alapján megrajzoltattuk a Magyar Rocktörténet képregénysorozatot. A két kötetesre tervezett mű 100-100 oldalon mutatja be egy kitalált szereplő, Pallaghy Karcsi közepesen tehetségtelen rockzenész élettörténetét. Főszereplőnk egy amatőr együttes tagjaként találkozik a korszak ismert zenészeivel és a hazai zeneipar korabeli alakjaival. A képregény 1960-tól 1999-ig kalauzolja végig az olvasót a magyar rock- és beatzene hőskorán, felvonultatva a hazai zenei élet fontos eseményeit és ikonikus alakjait.

A Kántor Mihály forgatókönyvíró által megálmodott „rock- minilexikon” egy izgalmas utazás a múltba, amely során az olvasók újra átélhetik a magyar rockzene felemelkedését, megismerhetik a huligánok és a jampecek világát, az akkori klubéletet, és betekintést nyerhetnek a korszakot meghatározó zenei irányzatokba, mint például a pol-beat vagy a hard rock.

A képregény lapjain többek között olyan legendás előadóművészek és zenekarok is megelevenednek – a képregény műfaji jellegéből adódóan „karikatúra-szerűen”, ám szerethető módon – , mint a GERILLA, SCAMPOLO, BERGENDY, RADICS BÉLA, HUNGÁRIA, GEMINI, KEX, BEATRICE, LGT, P. MOBIL, SKORPIÓ, PIRAMIS, GENERÁL, FONOGRÁF, BOJTORJÁN, ILLÉS, METRO, OMEGA, ZALATNAY CINI, KONCZ ZSUZSA, KOVÁCS KATI, PRESSER, MÁTÉ PÉTER, ZORÁN, CSEH TAMÁS, HOBO, EDDA, BRÓDY vagy DEMJÉN FERENC.

A Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró által lektorált, 2. rész a magyar rockzene 1980-2000. terjedő időszakát mutatja be.

A sorozat első kötete időközben jelölt az Alfabéta-díjra, az átadó pedig a májusi Fesztiválon lesz.