L+K+U=E? – Hihetetlen Hulk

Azaz: Lebutított + Képregénytelen + Unalmas = Eladható?

Nehéz erről írnom, de csalódottabb vagyok, mint voltam. Amikor láttam a bemutatókat, már abból tudtam pontosan mi is fog itt történni, de sajnos a sztori bizonyítja, hogy ezt eredetileg még kazettára és dvd-re szánták. Olyan is. Hanyag, kidolgozatlan és arra megy, hogy sztárokkal adják el.

Ang Lee egy érzelmes művész filmet csinált, de nagyon sokat foglalkozott két dologgal, ami szebbé tette azt a filmet. Az a képregényes világkép és Hulk igazi átérezhető dühöngései.

Mi is a főgond? A túl sok elvárás és túl sok beleerőszakolás. Először is a legtöbb hősképregénynek kell egy vonal, ami jellemzi. Vasember a humor, Pókember az érzelmek (bár ez hiba volt…) és X-men a félelem. Ez tök jó, de itt? Semmi.

Először is monoton. Bujkál, menekül, harcol és ez háromszor vagy négyszer. Nem rossz… de dög unalmas. Én imádom Hulkot. Peter David és Greg Pak írásai óta rajongók a vad szörnyért, de ez egy élettelen vacak.

Másodszor is a furcsa szexjelenet, ami minden logikát felrúg, aztán az élettelen beszélgetések, a szürke képvilág és valljuk be Edward Norton teljesen olyan bambán néz mint Eric Bana, de neki jobban állt ez. Ha már itt vagyunk akkor a szereplők. Az új Betty Ross nem jobb, de nem is rosszabb tény gyengébb színész, viszont külsőre jobban emlékeztet engem Bettyre. Ross tábornok, na ő egy tragédia… nem vicc. Az eredeti filmben egy érzelmekben szenvedő férfi volt, aki a jó szíve és a katonai sorsa közt szenvedett. Mind az írók mind Ang Lee remekül ábrázolta és még a néma képeken is látszott, hogy neki ez tényleg szenvedés. A mostani? Kész vicc. Minden feláldozó unalmas fapofa, aki azonnal rájön, hogy ha valaki szörpöt iszik akkor az Hulk vérét kóstolta és kiküld a semmibe egy katonai osztagot. A szállítás ára nagyobb volt, mint az esély, hogy tényleg ott lesz… mindegy. Akkor is nevetséges, a színész meg se erőlteti magát, de a szerepe is szánalmas. A lányát lopkodják, meg minden és ő simán élvezi sőt a gyermekéért is csak akkor aggódik amikor már teljesen késő. Ez nem elég, de miután mindent feláldozott méghozzá logikátlanul, mert pl simán szuperkatona szérumot adott egy pasinak, akit három napja ismert (mellesleg még csak nem is amerikai az illető…) és persze lazán a szörny kezébe adta a lányát halál nyugodtan, ezek után még engedi Hulkot elszabadulni. Mindezt olyan élettelen előadással, hogy már az járt az eszemben, hogy lépjen valaki a lábára, hogy lássak egy parányi érzelmet! Ha már szörny, akkor Emil. Tim Roth jó színész, de ehhez még ő is kevés! Értelmetlenül függővé váló mániákus, aki verekedni akar. Megjegyzem, még az egyik szereplő is beszól már neki, hogy miért üt le mindenkit, szerintem itt ezt célzásnak egy képregényt ISMERŐ írta be, csak az alkotóknak nem esett le. Micsoda ötlet és még a Vasember főgonosza volt logikátlan… jaj, de még nem vagyunk a végén!

A főharc! Azt hinnéd, hogy ez menő lesz, mert eddig egészen jól néztek ki ezek a jelenetek, már a bunyósak, de nem. Ez Hulk nem őrjöng, nem ver semmit addig, ameddig csak van benne szusz, ez nem Ang Lee alkotása itt Hulk mindent egyszer megcsap és olyan nyugisan megy tovább mintha nem is alakult volna át. Annyi benne a düh, mint Edward Nortonban a forgatókönyv írásához való jog. Nem, még annyi se. Szóval az utolsó csata átmegy Transformersbe, bizony, pixeles lábujjakat láttunk és húsz centiről az egyiknek a kezén az eret, mert ilyen közelítésben megy a verekedés. Pedig ez megmenthette volna, még a rossz animáció se lenne baj, de ez? Az első film az egyesszámú állandó filmhibát (sötét és nem látható több milliárdos animáció) követte el, de a második a kettes számút (gigantikus alakok extra közelről… néha látnám is, hogy pontosan mi is folyik, nem csak a részletekre vagyok kíváncsi…). Szóval igazi siralom. Semmit sem látsz és azt is rángatva. A rendezőnek a kezeit kéne levágni… a végén Hulk, vagy Pókemberként, vagy King Kongként (ahogy tetszik) ugrál a háztetőkön.

Na, ennyi elég volt jöhet a jó rész! Először is Hulk megrémül egy villámlástól és dühében vagdalkozni kezd és dobálja az eget, na ez Hulkos volt. A célzás a klasszikus lila nadrágra és a vad taxis, aminek hála Betty kicsit hárpiás lett. Tony Stark megjelenése komolyan kellett. Ööö… igen, ennyi volt a jó rész. Négy. Együtt max 50-60 másodperc, legjobb esettben talán másfél perc.

Összességében sikeresen alkottak egy filmet, aminek nincs köze a Hulkhoz! Vicces, hogy új Hulkot is kapunk, nem zöld, szürke vagy vörös hanem… (dobpergés!) fekete! Ugyanis az animátorok (akiknek köszönhetően még pixelből van a helikopter is és nem egy helikoptert kértek kölcsön a felvételért, mondtam már, hogy irritáló ez a tonnányi és felesleges 3d-s animálás?) valamiért besötétítették a bőrét a nagy barátunknak és így a végére mindig full feketének tűnik. Szóval jó film, de nem a Hulk című képregényről készült.

zspider, 2008. június 19.