Klasszikus mangadömping

Bízom benne, hogy nem csak magamat szórakoztatom el ezekkel a hírekkel, de az utóbbi időben annyira megszaporodtak a klasszikus (ha úgy tetszik régi) mangákkal kapcsolatos infók, hogy képtelen voltam csak úgy elmenni mellettük.

Ahogy azt nemrégiben megírtuk, a PictureBox nevű amerikai kiadó először Shigeru Sugiura Az utolsó mohikán-adaptációját, majd az ősz folyamán Osamu Tezuka The mysterious underground men című kötetét jelenteti meg. Utóbbi híre az amerikai mangás bloggereket is megbolondította, és a Same hat! oldal gazdája előtúrt egy japán weblapot, ahol néhány mintaoldalt lehet végigböngészni a műből.

De hogy még nagyobb legyen az ámulat, a Drawn & Quarterly nem csak egy Kitaro-válogatást ad ki idén a zseniális Shigeru Mizukitól, de belekezd annak 8 kötetes Showa: A History of Showa Japan sorozatába is. Az első kötet idén év végén érkezik az amerikai könyvesboltok polcaira.

Készítettem magamnak egy idei (nem csak klasszikusokból álló) ‘muszáj beszerezni’ listát a megjelenő mangákról, amit egyből felborított a hír, miszerint a Dark Horse a nyártól kezdve omnibus kötetekben is kiadja Goseki Kojima és Kazuo Koike Lone Wolf and Cub című sorozatát.

Aztán a VIZ újabb sorozatot von be a piszkosul olcsó, cserébe teljesen átlagos (közepes) minőségű 3-in-1 sorozatába: Akira Toriyama Dragon Ball-ját adja ki, az eredeti ütem szerint idén kettő érkezik (az első hat kötettel). Egyébként ebben a formátumban több másik sikeres mangasorozatot is beszerezhetünk, mint például a Fullmetal Alchemist, Bleach, Naruto vagy a One Piece.

Az egy ideje Amerikában is tevékenykedő Kodansha pedig Makoto Yukimura Vinland Saga című vikinges képregényének kiadásába is belekezd. A 460 oldalas első kötet kemény borítóval (a Kodansha első keményborítós amerikai megjelenése) kerül a polcokra.