Kilenc válasz #4 – Év végi körkérdés

Év végi merengés ürügyén kilenc embert zargattam egy-egy kérdéssel. Mivel megígértem, hogy nem lesz több kérdés, csak ez az egy, nem zavartak el azonnal.

A kilenc kérdést négy csoportba rendeztem. Az elsőben a képregényes életmódról kérdezek (Életmódszerelemzés.)  A másodikban két rajzolót faggattam módszereikről (Életmódszerelemzés). A harmadikban a képregényekhez főződő felfokozott érzelmeket tárgyaltunk ki (Életmódszerelemzés), míg a negyedik csoportban akasztják a hóhért, és a kilencedik.hu csapatának két tagja vall színt (Életmódszerelemzés). Ez itt az.

Életmódszerelemzés

Nyolcadik kérdés Szabó Zoltán Ádám, a kilencedik.hu és a (volt) Panel szerkesztője számára: Mi volt a kedvenc idén megjelent képregényed, és miért?

Nem vagyok az az ember, aki év végén összerakja az év legjeit tartalmazó listáit. Biztosan vannak olyanok, akik rögtön ráéreznek a tutira, de én sok mindenre akár tíz éves késéssel hangolok rá. Ez a külföldről rendelt képregények esetében fokozottan igaz. Ha néhány (sok) havonta rendel az ember, akkor előfordul, hogy inkább klasszikusokat választ, mint újdonságokat. A magyar kiadásokra mondhatjuk, hogy azok rögtön eljutnak hozzám, de őszintén meg kell vallanom: elég szegényes év volt ez… De még ebben a helyzetben is akad sok olyan kiadvány, aminek baromira örülök, hogy egyáltalán van. Ilyenek egyes retrospektív kiadások, a Lucky Luke, az Asterix vagy a leginkább fialatolknak szánt Epicline… csakhát ezekre nehéz azt mondanom, hogy az év kedvencei lettek volna… Legjobban Lénárd Laci Semmijét vártam, de még jobban a BMX kölyök folytatását.

Lénárd László Semmi

Kilencedik kérdés Uray Márton számára: beszélj kérlek a kepregeny.net – kilencedik.hu átállásról. Beváltak a számítások, vannak tervek?

A kepregeny.net indulása óta eltelt pontosan tíz év. Ideje volt valami újnak, de hasonlóan hiánypótlónak. A kilencediken amellett, hogy továbbra is előnyt élvez minden, ami képregény, a korábbinál egy picit nagyobb teret kap (majd) a többi művészeti ág is…

Beváltak a számításaink? Egyáltalán, jók-e azok a számítások? Korai lenne még megmondani. Majd 2014. szeptemberében… Az viszont már most látható, hogy a kepregeny.net-hez képest majd kétszer több havi tartalom nemhogy megtartotta, de elkezdte növelni a látogatóink, olvasóink számát, ha csak lassan is.

Tervünk több is van. Az egyik ilyen a képregénykiadás(-támogatás): Az ellopott futár szerzői kiadványként a kilencedik.hu égisze alatt jelenik majd meg márciusban, a 27. Képregénybörzén. A többi tervünk a következő év folyamán kiderül, de ez az egy most bőven lefoglalja a kapacitásunkat!

Szép Eszter