Két legendás világ – Baldur’s Gate és Warcraft

Nehéz megmondani, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. De vannak nehezebb kérdések is. Ha egy mai gyereket megkérdezel, azt mondja, a Pókember előbb volt film, mint képregény. Ha egy felnőttebbet kérdezel, azt mondja, azt se tudtam, hogy a Vaják eredetileg regénysorozat volt. Ha engem kérdezel… Inkább ne kérdezz.

Van fantázia-irodalom. De nem minden irodalom fantázia? A nyelv nem fantázia?

Jó, akkor vannak mítoszok. Néphagyomány. Erre épülő fantáziairodalom. Erre épülő számítógépes játékok. Erre épülő filmek. Számítógépes játékokra épülő irodalom, film, filmre épülő játék, játékra képregény, képregényre regény, játékfigurára film, össze-vissza frencsájzokban.

Mé’ nem rakják az egészet egy nagyon-nagyon-nagy közös bolygóra, ahol elférne a hobbitoktól a mátrixig minden?

A Szukits Kiadó két, legutóbb hozzám került fantasy képregénye közül az egyik táblás szerepjátékon alapuló számítógépes játékon alapuló képregény (Baldur’s Gate), a másik egy számítógépes, valós idejű stratégiai játékon alapuló film előzményképregénye (Warcraft).

Magyarul: mindkét világ legendás. Baldur kapujának világa egy 1998-as BioWare-es PC-játékban volt először átélhető, míg a Warcraft-ot évekkel előbb, 1994-ben adta ki a legendásnál is legendásabb Blizzard.

Olyan játékok ezek, amelyeknek volt előzményük, egyes folytatásaik, más világba helyezett verzióik még sikeresebb lettek, de kocsmai vagy tábortüzes beszélgetéseknél úgyis előjönnek a „több száz, több ezer órát toltam bele b+, k’va jó volt”-szólamok.

Mindenkinek megvan az egyedülállóan átlagos saját története.

Amire egy mai gyerek legyint egyet, nekem pampogsz, negyven éves öregember, csak a Minecraftba annyit tettem bele, mint te a Diablo 2-be, egy emeraldom többet ér, mint te Trang Oul’s Avatar-szetted. Meg mi az, hogy nem játszol online? Hát akkor hogy CS Gózol meg Fortnite-ozol meg LOL-ozol? Hát úgy, hogy én voltam Gordon Freeman, és egyedül kellett végigküzdenem magam világok vérmocskos útvesztőin, míg neked négyen vigyázzák a segged, hogy megszerezz a küldetés végén egy új frizurát, te… Te… Meg én… Értsük meg egymást.

Na, erre jó ez a két képregény.

A Sárkányok háborúja szerzője, Jim Zub, aki az Image-nek és a Marvelnek is írt már képregényeket, jó érzékkel vezeti be a tapasztalt és az új olvasókat is Baldur kapujának világába. Nem fáraszt hozzám hasonlóan történelmi visszaemlékezésekkel, in medias res kaland kezdődik egy szimpatikus, intuitív fiatal varázslólány, egy nagy mamlasz brutál harcos, valamint egy félelmetes harci hörcsög szereplésével. A sztori bejáratott elemei ellenére (árulóvá sötétedett testvér, háttérben szerveződő gonosz összeesküvés) is érdekes, köszönhetően a jó karakterizációnak, a kötetben a komolysággal vegyülő, vagy inkább azt erősen ellenpontozó humornak, Max Dunbar fiatalos, amerikai-mangás képi világának.

Molnár Gábor 5Pallosa köszönt vissza többször a karakterekben, gesztusokban, világépítésben, ami azért érdekes, mert a kanadai író biztosan nem ismeri a magyar szerző művét, és ez ugyanígy van fordítva, egyszerűen mindketten kitűnően ismerik és belakják a zsánert.

A Warcraft – Testvérség játszódhatna Azeroth helyett akár az Elfeledett Birodalmakban, a lényeg itt is a sztori felépítése, a jól megírt karakterek, a különbség, hogy egy rég a ködbe veszett testvér keresése helyett egy értelmetlen vérengzésre adott vérbosszú-válasz indítja el az események láncolatát. (Paul Cornell le se tagadhatná, hogy inspirálta egy másik zsáner alapműve, Medivhe mágus karaktere szinte egy az egyben Carl Jenkins agyfürkész-karaktere a Csillagközi invázióból, de az egész buddy-hangulat hasonló ahhoz) Emellett szembeötlően esztétkus beírást kapott a honosítás.

Aki szereti az orkokat, ember mágusokat, elfeket, sárkányokat, harci hörcsögöket, mindenféle nem evilági fajzatokat, és szereti a jól megalapozott fantáziavilágokat, biztosan jól szórakozik majd e két képregénykötet olvasása közben is.

Akár fiatal, akár negyvenéves és öreg.

Lénárd László

Cím: Warcraft: Testvériség
Szerző(k): Paul Cornell, Mat Broome
Kiadó: Szukits
Ár: 4990 3743 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2020.03.25.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu