Fekete Péter – Noir

„Vicces, a felolvasásaim után mindig megkérdezik, miért olyan sötét a könyveim hangvétele. A rengeteg szenvedés, amit elképzelek… Elviselhetetlennek tartják. A minden reményt kizáró befejezésektől sem érzik jól magukat. De… Az élet még rosszabb. Ha egy színt kéne mondanom hozzá, az a fekete lenne.” – mondja Peter, a Noir (Fekete) című lengyel krimi főszereplője.

Peter író, testvére, Oskar munkanélküli ügyeskedő, apjuk rendőrtiszt. Peter felesége, Iza kórházban dolgozik. Az életük nem fekete, inkább átlagosan szürke, annak más és más árnyalataival. A fiúk hetente összejönnek egy közös lőgyakorlatra.

Peter épp munkában van. Ezúttal egy szerelmi háromszög és egy gyilkosság történetén dolgozik. A szerelmi háromszög két másik tagja Oskar és Iza. A gyilkos pedig ő.

A fényképalapú képregény utómunkájában eltűnnek az árnyalatok. Minden kontrasztos. A szürke életek feketévé válnak, az erőteljes, hangulatkövető ecsetvonások esztétikai funkciójuk mellett érzelmi hatások felerősítését végzik. Zaklatott, erős, ecsettextúrát láttató vonalak. A bizonytalanban kezdődnek, aztán dühödt gesztussal kerülnek papírra. Sok-sok fekete.

Lukasz Bogacz és Wojciech Stefaniec művét „2013-ban megválasztották az év legjobb lengyel képregényének.” – írja a hátlapi szöveg.

Az írópáros több képirodalmi toposzt dolgozott fel – a narráció és az egész környezet tesz róla, hogy eredetire hajlított műfaji noirnak tűnjön az anyag. A végzete felé haladó pszichopata gyilkos, a slusszpoén (nem árulom el, úgyis mindenki kitalálja – ez lehet az egyik kulcs, hogy megtörténhetett-e a „dolog”), valóság és fikció egymásra játszása gyakori motívumok. Ezeket a motívumokat fordítja ki, vagy inkább csavargatja több ismerős helyről a mű. Így összhatásában inkább bűnügyi tévéfilm-szerűsége van, nem egész estés, nem is sorozatepizód, inkább a kettő között – képregényben.

Mi forrasztja össze? Az elbeszélésmód, a keretes szerkezet, a párhuzamos kettős narráció, a narrációk irodalmisága („krimisessége”), a párbeszédek életszerűsége, a panelek változatos, kreatív használata, filmszerűség, emellett festői képek, oldalak (egyszeri olvasás után egyszerre nézegetnivaló art book és olvasnivaló képregény), az egyszerre a háttérben és előtérben is arató gyászos, fekete hangulat. Ez a hangulat nem „lengyel” vagy „kelet-európai”, nincs erős helyi színezete, van valami, de inkább univerzális fabula.

Üdítő olvasmány felnőtt bűnügyi történet-kedvelőknek a krimikiadóvá (is) vált Nero Blanco Comixtól.

Lénárd László

Cím: NOIR
Szerző(k): Łukasz Bogacz, Wojciech Stefaniec
Kiadó: Nero Blanco Comix
Ár: 3000 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2019.12.15.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu