Két férfi és egy mózeskosár – Asterix fia

A Móra remekül halad az Asterix képregények kiadásával, a franciák egyik legnagyobb kedvencének kalandjaiból most már tényleg csak néhány maradt magyar nyelven kiadatlanul. A legfrissebb kötet, az Asterix fia ismét remek komédia, kicsit más hangsúlyokkal, mint azt megszokhattuk.

Az Asterix fia eredetileg 1983-ban jelent meg Franciaországban, hat évvel azután, hogy a sorozat korábbi zseniális írója, René Goscinny elhunyt. Uderzo – miután a rajzolás mellett az írást is magára vállalta – addigra egyre nagyobb rutinnal dolgozta ki történeteit, az általa készített albumok eddig egészen kellemes meglepetéseket okoztak. A megosztott falu rendkívül humoros politikai szatírája után a valamelyest gyengébb, de legalább mozgalmas és fordulatos kaland, az Asterix Odüsszeiája következett, az Asterix fia pedig szépen levezetett, vicces jelenetekben bővelkedő, vérbő komédia lett.

A történet szerint óriási rejtély tartja izgalomban a bátor hősök lakta gall falu lakosságát: valaki egy apró csecsemőt hagyott Asterix küszöbén. A pletyka természetesen azonnal beindul, megy a találgatás, hogy ki lehet az anya, és milyen kapcsolat van közte, valamint a köztiszteletben álló, nem mellesleg agglegény Asterix között. A rómaiak elpáholásához szokott Asterixnek, és a gyerekneveléshez egészen kiváló adottságokkal rendelkező barátjának, Obelixnek emiatt is egyre sürgetőbb, hogy megtalálják az igazi szülőket, és az okot, amiért pont az ő ajtójuk elé lett lerakva a csöppség.

A jól bejáratott panelek természetesen itt is ugyanazok, Panoramix varázsitala szükségben nagy segítség, visszatérő menhires poénok és az állandó mellékszereplő kalózok kipipálva, a rómaiak keze pedig ebben a kalamajkában is benne van. Uderzo saját ötletei is működnek, az áldadus például parádés, de vannak meglepő húzásai is, mint a rómaiak minden korábbinál hatékonyabb faluostroma. Főleg az album fináléja sikerült az átlagosnál is komorabbra, ami mindenképpen új elem a sorozat eszköztárában.

Uderzo egy egyszerű alaphelyzetből épített roppant szórakoztató sztorit, a végén két meglepetés vendéggel – ha már a menetrend szerint felbukkanó híres emberek paródiái ezúttal elmaradtak. Egyesek szerint ez az utolsó igazán jó sztori Uderzo képregényei közül – ha így is van, az az Asterix fia érdemeit nem kisebbíti.

Farkas Dávid

Asterix #27: Asterix fia
Alkotó: Albert Uderzo
Kiadó: Móra
Megjelenés: 2019. június