Családalapítás a mélyűrben – Saga #2

Brian K. Vaughan és Fiona Staples képregénysorozata 2012-ben jött, látott és győzött. Igaz, nálunk csak 2018-ban indult el, de a hatás ugyanaz: a Saga őrült hullámvasútra ülteti olvasóját, mi pedig jajongva követeljük, hogy még gyorsabban!

A Pesti Könyv kiadónak hála a második kötete is megjelent már magyarul az amerikai piac jelenlegi egyik legsikeresebb független képregény-sorozatának, sőt hamarosan a harmadik is követi azt. A Saga egy olyan sokszínű világot kínál, ami azonnal magával ragad, amiben mindig történik valami, és amiben öröm elveszni. Nem titok, hogy a képregény történetét az író Brian K. Vaughan apává válása inspirálta, két gyermeket nevel, az viszont már látszólag határtalan fantáziájának tudható be, hogy megszerzett tapasztalatait nem egy pelenkázós-gügyögős, rögrealista képregényben, hanem egy szédítő tempójú, intergalaktikus sci-fi – fantasy őrületben beszéli ki magából.

A történetfolyam rögtön egy szülésről testközelből tudósító jelenettel indult. Két ellenséges táborba tartozó, a véget nem érő háború helyett a békét választó kiugrott katona egymásba szeret. Marko és Alana szerelméből aztán minden írott és íratlan szabály ellen vétve egy kislány is születik. Ő Hazel, a képregény narrátora, aki éppen csak világra jött, de az újdonsült családnak rögtön menekülnie kell, nyomukban saját hadseregeikkel, illetve az azok által felbérelt, halálos fejvadászokkal. A második kötet ezt a menekülést szó szerint a fél galaxisra kiterjeszti, és ami talán még dermesztőbb, bevonja a képletbe a nagyszülőket is – akik egyáltalán nem könnyű esetek.

Marko és Alana szerelme egy háborúval átitatott, átpolitizált világban a remény lángja, amit unos-untalan próbálnak elfújni minden oldalról. A Rómeó és Júlia receptjét eleinte szorosan követő sztori aztán panelről panelre igyekszik egy jobban kitekinteni, és néhány epizód alatt igazi agymenésbe fordul át: akad itt monitorfejű robotherceg, érzelmeivel küzdő fejvadász, valamint egy űrhajó is, ami valójában egy fa.

Brian K. Vaughan az egyik legmegbízhatóbb író a képregényes világban, akinek valahogy a legjobb sorozata lett a legmegosztóbb. Még azt sem gondolnám, hogy tudatosan tabukat döntöget, szimplán csak egy nyitott gondolkodású, sokat látott ember beszél kendőzetlenül bármiről, ami aztán lehet, hogy valakinek túl sok, lásd a szoptatós borítót övező netes felháborodást például. A párkapcsolatok hétköznapi nehézségei, egy baba érkezése jelentette sokk, a gyermeknevelés apró-cseprő problémái, vagy a gyász ugyanúgy ott vannak a Saga oldalain, mint az űrben való utazás, a jobb fantasyket idéző, furábbnál furább teremtmények, és ezek meg is férnek szépen, egymás mellett. Ahogy Fiona Staples BKV mellett, egyenrangú félként, gyönyörű rajzokkal – nehezen lehet elképzelni nélküle ezt a sorozatot.

A Sagát sokan a Star Warshoz hasonlítják, pedig ez a hasonlat nem adja vissza sokszínűségét, nyitottságát, a lényegét. Ezzel kapcsolatban egy a megfejtés: Brian K. Vaughan-nak helyén van a szíve, és megannyi elmesélt történet után végre talált egy utat, egy felületet, amibe minden, fejéből kipattanó ötletét beledolgozhatja. Mert jól átgondolt világ ide, koherens történet oda, a legelképesztőbb mégis az író kreativitása. Ami csak nem akar kihunyni.

Farkas Dávid

Saga #2
Író: Brian K. Vaughan
Rajzoló: Fiona Staples
Kiadó: Pesti Könyv
Megjelenés: 2019. március