Készül az uzsorakölcsön képregény változata

Képregény készül az uzsorakölcsön következményeiről az írni-olvasni nem tudó emberek tájékoztatására, akiket leginkább érint ez a jelenség. A felvilágosító programot, melynek része a szeptemberre elkészülő kiadvány, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség dolgozta ki. A megyében öt ügyben nyomoznak az uzsorakölcsön, valamint a szociálpolitikai támogatások jogosulatlan igénybevétele miatt.

Mind az öt ügy a Taktaközt érinti. Az év elején indult nyomozás eddigi eredménye: három esetben súlyos, fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt, egy esetben több tízmillió forint szocpol felvételével való visszaélés, csalás miatt, egy esetben pedig csoportos garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség. A 11 előzetesen letartóztatott között van a szerencsi építési hatóság osztályvezetője is, aki a gyanú szerint közreműködött a törvénytelen ügyletekben – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Mecser Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A csalók magukat építési vállalkozónak adják ki, és a családok nevében fiktív szerződést kötnek a több millió forintos támogatás megszerzéséért. A kifizetést követően a jogosultak pár százezer forintot kapnak, a felépült házak pedig nem kerülnek a birtokukba. Az esetek egy részében az elkövetők félkész házakat hagynak maguk után, majd lelépnek. Ezután a szorult helyzetben lévő családok 50-100 százalékos havi kamatra vesznek fel pénzt, és ha nem tudnak fizetni, duplázódik az összeg. Így kényszerítik törvénytelen ügyletekbe az adósokat, hogy rendezhessék mesterségesen generált tartozásukat.

A bűnügyi igazgató szerint biztos, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó. A megye más részein is történhettek hasonló ügyek, ezeket az eseteket jelenleg vizsgálják. A rendőrség hangsúlyozza: a bajt el lehet kerülni azzal, hogy a sértett minél hamarabb a rendőrséghez fordul, van kiút az adósságcsapdából. A megyei bűnmegelőzési osztály ezért „Nehéz út” címmel programot dolgoz ki. Ennek részeként egy képregényszerű, úgynevezett „Uzsoranaptárat” készítenek, amelyben 12 hónap leforgása alatt pörgetik le az uzsorakölcsön súlyos következményeit.

Forrás: hirtv.hu