Képregénypályázat a HM és az MKSZ közös szervezésében

A Honvédelmi Minisztérium a Magyar Írószövetséggel és a Magyar Képregénykiadók Szövetségével közösen pályázatot hirdet katonai témájú művek készítésére. Irodalmi művekkel immár 44. alkalommal, képregényekkel azonban most először lehet pályázni.

Az Első Katonai Képregény Pályázat részletes kiírása:

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Képregénykiadók Szövetsége a szerződéses haderő megalakításának 5. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet képregényalkotók számára három kategóriában.

A pályázat célja, a Magyar Honvédség, a hivatásos, szerződéses katonai pálya, valamint a Magyar Honvédség békemissziós-béketeremtő tevékenységének bemutatása, ismertetése, népszerűsítése.

A kategóriák részletezése:

  1. kategória. Képregény-csíkok (comic strip): minimum három darab, 3 képkockából álló képregény-történet. A három képregénycsík alkothat sorozatot, vagy azonos, ismétlődő szereplőkkel önálló történeteket, vagy különböző szereplőkkel különböző történeteket.

  2. kategória. Egy oldalas képregény

  3. kategória. Több oldalas képregény: 2-5 oldalból álló képregény-történet.

Az alkotások színes és fekete-fehér változatban is készülhetnek. A pályázat kiírói felhívják az alkotók figyelmét, hogy kizárólag grafikai megoldásokat fogadnak el. (tehát pl. fotó-képregényt nem)

Az alkotók létszámában nincs megkötés, a pályázaton alkotócsoportok is indulhatnak. Egy személy (pályázó) egy kategórián belül csak egy alkotással pályázhat, azonban akár mindhárom kategóriában indulhat. A pályázaton kizárólag eddig meg nem jelent alkotásokkal lehet részt venni.

A pályázatnak tematikai és stílusbeli megkötése nincs, de a bírálat során – a kiírásban megfogalmazottak alapján – a honvédség és a katonai pálya népszerűsítése szempontként jelentkezik.

A pályázat kiírója fenntartja magának a jogot, hogy a helyezettek pályaműveiben – azok publikálása esetén – ellentételezés nélkül kisebb mértékű változtatásokat kérjen az alkotótól.

A meghirdetők az alábbi témakörökben várnak pályamunkákat:

Az Önkéntes Haderő (2004-2009) életét, tevékenységét, feladatait és a tiszt, tiszthelyettes – képzést bemutató alkotások;

A Magyar Honvédség jelenlegi nemzetközi szerepvállalásait (missziós tevékenység) bemutató pályázatok (Afganisztán, Irak, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Ciprus, Egyiptom-Sinai-félsziget)

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Képregénykiadók Szövetsége a kiemelkedő pályamunkákat az alábbi pénzdíjakkal (bruttó összeggel) jutalmazza, melyek odaítéléséről a meghirdetők által felkért szakmai zsűri dönt. A négytagú zsűribe a HM és az MKSZ két-két főt delegál.

  1. kategória:

   1. helyezett: 60 000 Ft
   2. helyezett: 40 000 Ft
   3. helyezett: 30 000 Ft

   Különdíjak: 10 000 – 30 000 Ft

  2. kategória:

   1. helyezett: 60 000 Ft
   2. helyezett: 40 000 Ft
   3. helyezett: 30 000 Ft

   Különdíjak: 10 000 – 30 000 Ft

  3. kategória:

   1. helyezett: 180 000 Ft
   2. helyezett: 120 000 Ft
   3. helyezett: 90 000 Ft

   Különdíjak: 30 000 – 60 000 Ft

A helyezettekkel a díjak átvételét követően a Honvédelmi Minisztérium szerződést köt, amelyben beleegyeznek, hogy alkotásukat egy alkalommal nyomtatott és / vagy digitális formában a Honvédelmi Minisztérium vagy a Magyar Képregénykiadók Szövetsége egy későbbi időpontban publikálja.

A pályázatok beadására az alkotók postai és elektronikus lehetőség közül választhatnak.

Az elektronikus leadás két lépésben történik:

A pályázatukat ezen az úton leadni szándékozóknak 2009. augusztus 15-ig jelentkezniük kell a Magyar Képregénykiadók Szövetségénél az infoKUKACkepregeny.info címen. A szervezők a feladónak címezve küldik meg annak az FTP szervernek az adatait (felhasználó név, jelszó), ahova az alkotását fel kell töltenie 2009. szeptember 15-én 24.00-ig. Az oldalakat külön fájlban, 300 dpi felbontású JPG képként kérjük leadni. A sikeres feltöltést kérjük e-mailben jelezni, amelyet 24 órán belül visszaigazolunk.

A postai leadás módja:

Az A4-es méretű oldalakra kinyomtatott pályaműveket kérjük postára adni 2009. szeptember 15-én 24.00-ig a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Közhasznú Társaság címére (Cím: 1438 Budapest, Pf.: 344.) A borítékra jól látható formában tüntessék fel a következő jeligét: „Önkéntes haderő – képregény”