Képregényes jelenlét a Szigeten

Frissítve! Augusztus 15. és 17. között képregényes programokat kínál a Civil Sziget. Az MKSz, MKA és Roham közös pódiumának részletes programja a folytatásban..


Mindhárom napon:

Nyitás 14 órakor, programok várható vége 19 órakor.
Képregényiskola az MKA alkotóival
Rajzverseny: a rajzokat nyitástól 17 óráig lehet leadni, eredményhirdetés 18 órakor. Az ajándékokat az MKSZ tagjai ajánlják fel.
A sátor dekorációja az MKA és a Roham kiadványaiból áll.
A műsor moderátorai: Bayer Antal és Korchma Zsombor.

Péntek, augusztus 15:

14 óra: Mit jelent a Gemini? Bayer Antal bemutatja, hogy készült a Gemini-jelentés című képregény forgatókönyve, hogyan valósította meg Fazekas Attila a kész oldalakat. Első alkalommal tekinthetők meg a folytatás nyers, szöveg nélküli oldalai.
15 óra: Pinkhell. Fehér Zoltán főszerkesztő bemutatja a Magyar Képregény Akadémiát és időszakos, képregényes rendezvényeken kapható kiadványát.
16 óra: Legyél te is képregényhős: Alvin és a Mókusok. Már harmadik éve, hogy egy rövid beszélgetés keretében rajzolóink képregényfiguraként örökítenek meg ismert személyiségeket. Ezúttal a Sziget műsorának a fellépői közül készül el többeknek a portréja. A grafikusok: Fehér Zoltán és Lanczinger Mátyás.
17 óra: Roham. Az ingyenes irodalmi és művészeti magazint, a kortárs magyar képregény egyik legfontosabb színterét Korchma Zsombor, a magazin főszerkesztője mutatja be.
18 óra: Mitől lesz jó a sztori? Az előadó Ábrai Barnabás, a Roham kiadó Zap antológiájának a szerkesztője, számos képregény írója és rajzolója.

Szombat, augusztus 16.

14 óra: Hősmagyar, a hazai superhero. Bayer Antal a Nero Blanco Comix 2. számában megjelent, a Pásztor Tamás-Horváth Henrik páros által rajzolt képregényből kiindulva közös gondolkodásra kéri a jelenlévőket arról, hogy mitől is lesz igazán „magyar” egy képregényfigura, milyen új karaktereket lehetne kitalálni.
15 óra: Egy kis egzotikum: a Fülöp-Szigetek képregényei. A távol-keleti ország jellegzetes alkotóit és munkáikat bemutatja Fórizs Gergely, az MKA tagja.
16 óra: A manga hatása a nyugati képregényekre. Előadó: Tóth H. József, a Vad Virágok Könyvműhely vezetője, többek között az Usagi Yojimbo, a Kázmér és Huba és a Borsmenta hazai kiadója.
17 óra: Az alkalmazott képregény. Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás illusztrátorok, képregényrajzolók és reklámgrafikusok, akiknek tavaly jelent meg Unicum-illusztrációk című közös kötetük a Képes Kiadónál, a pályán szerzett tapasztalataikról beszélnek.
18 óra: A Roham kiadó kiadványai és tervei. Bemutatja Korchma Zsombor kiadóvezető.

Vasárnap, augusztus 17.
14 óra: Legyél te is képregényhős: Farkas Gábor „Gábriel”. Fehér Zoltán és Felvidéki Miklós a népszerű jazz- és musicalénekest, a budapesti Moulin Rouge egykori konferanszát kapja ceruzavégre.
15 óra: Így készült a Spirál. Futaki Attila a tavasszal itthon a Magvető kiadónál és Franciaországban az Editions Carabasnál megjelent első képregényalbumát mutatja be.
16 óra: Art Comix. Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely vezetője bemutatja a kiadó művészi igényű képregényeit és terveit.

A Civil Színpadon:
17 óra: A mai magyar képregény. Kerekasztal-beszélgetés rajzolók, szerkesztők és kiadók részvételével: Fehér Zoltán, Futaki Attila, Halmos Ádám, Korchma Zsombor. A beszélgetést Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége elnöke vezeti.
18 óra: A manga és az anime trendjei Európában. Solti Antal (Japanimánia) beszélgetőtársai Boros Csaba, a MangaFan kiadó vezetője és Sárközy Bence, az Athenaeum 2000 kiadó Mangattack sorozatainak a szerkesztője.