Az első képregényes Civil Sziget

Képes élménybeszámoló Bayer Antal, MKSz elnöktől.

1: Megvan a sátor, be lehet lakni. Alig egy órába tellett kidobálni a szomszéd által előző nap önkényesen elfoglalt helyről a cuccaikat és megszerezni a szerződésben előírt asztalt, székeket és hosszabbítót. Utóbbira végül nem igazán volt szükség, mert a laptopon nem látszott semmi a verőfényes napsütésben. Első tanulság. A „Képregénysátor” táblát is a Sziget szolgáltatta, minden mást az üdvözletét küldő Lanczinger Mátyás (MKA) és Takács Nóri (Képregény Nagyker) fog mindjárt felapplikálni.


2. A dekoráció első variánsán dolgozókat Geek (úgyismint a Zap főszerkesztője) látja el hasznos tanácsokkal.

3. Pedro (Roham) is befutott és viccet mesél Mátyásnak.


4. Geek már ismeri a poént.


5. Mátyás méretet vesz a kólás üvegről, ha már Alvinékra hiába várunk.

6. Szomszédaink valamivel erőteljesebben nyomultak. Később volt még hastánc, kutyaidomítás, harcművészet- és amerikaifutball-bemutató. Mind pont a mi sátrunk előtt.
7. Minden kész, jöhetnek az érdeklődők. Az első Korchma Zsombor, a Roham főnöke. Hasonlít magára, ahogy az látható Zorro karikatúráján is.
8. Második nap: kezdődik Cserkuti és Gáspár doktorok rendelése. Az ifjú hölgy nem volt beteg, mégis sokáig maradt.


9. Barátnői közben Zapot nézegettek. Mögöttük Fórizs „Dr. Herman” Gergely, aki huszonnyolcadszor olvassa fel a Fülöp-Szigetek képregényeiről szóló előadását.

10. Doktor Cserkuti Serj Tankiant írja fel túlzott mangafogyasztás ellen.


11. Pedro és Cserkuti konzíliumon beszéli meg, hogy ki lehet az az alak, akinek MKA-buborék jön ki a szájából. Rég nem láthatták.


12. Harmadik nap: végre valami úgy történik (kábé), ahogy elterveztük. Farkas Gábor „Gábriel”, színész, énekes, festő, a „Vámpírok bálja” egyik sztárja megérkezett és elmondja, milyen képregényfigurának tudná elképzelni magát. Mindjárt kiderül.
13. Pedro örül, hogy pont elment sörért, így nem neki kellett beülni rajzolni a lebetegedett Zorro helyett. Inkább majd Forig. Mindenki jobban jár.
14. Fórizs először csinál ilyet. Alakul.

15. A ceruzáknál és filceknél Felvidéki Miklós.16. Gábriel azt mondja, Gergely portréja a megszólalásig hasonlít. Az apjára.
17. Igen, szerinte is zseniális volt Heath Ledger alakítása. Még nem láttam, nem mondok ellent.
18. Ráigazítás, a kamera kedvéért.


19. Másodszorra Forig is viccesebbre veszi a fazont.


20. Péteri Gábor megmutatta Gábrielnek, hogy melyik poént írta ő a Szivárvány közben.


21. Köszönjük a grafikusoknak.
22. Megkezdődik a beszélgetés a magyar képregény helyzetéről: Bayer Antal (MKSZ), Halmos Ádám (Art Comix), Futaki Attila (Spirál), Korchma Zsombor (Roham). A hallgatóságban négy beépített emberünk, egy betévedt vendég és egy tucat véletlenül pont ott reggeliző francia, akik hálásan megköszönik az első mondatok tolmácsolását és gratulálnak a Spirál franciaországi megjelenéséhez, bár eddig azt sem tudták, hogy létezik magyar képregény. Viszont tetszik neki és visznek ők is Eduárdokat. Aztán elmennek.


23. Egyetértünk: több kritika kéne a magyar képregényekről.


24. Futaki Attila elmondja Takács Nórinak, hogy miért nem tudott eredeti Bilal-rajzokat venni egy párizsi galériában.


A főbb következtetéseink: jó volt ez így is, hogy lényegében csak információs sátorként működtünk, de ahhoz elegen lettünk volna naponta hárman is. Nagyobb érdeklődést interaktív és látványos dolgokkal lehet kelteni, ahhoz viszont ki kell találni pár esőbiztos ötletet, vagy nagyobb sátor kell. Nem kizárt, hogy érdemes megpróbálkozni kereskedelmi tevékenységgel – bár valószínűleg nem érné meg. Mindenképpen kell vinni legközelebb angol nyelvű magyar képregényeket, mert minden harmadik érdeklődő külföldi volt, és nagyon sajnálkoztak, hogy nem értik, bár tök jól néz ki mindaz, amit bemutatunk. Ja, és beszélgetni akár csak egymással is csak a Nagyszínpad két koncertje közti szünetekben lehet, különben semmit sem hallani (feltéve, persze, hogy egyik szomszéd sem örvendeztet meg épp akkor kihangosított bírósági tárgyalással vagy AIDS-prevenciós felvilágosítással).

Megjegyzés: Fenti szöveg eredetileg fórumunkon hangzott el.