Képregény Sziget a KAFF-on

Képregény-kiállítások és -workshop

Immár hagyomány, hogy a Magyar Képregény Szövetség – a Képregény Akadémiával karöltve – részt vesz a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF), hogy kiállításokon, előadásokon keresztül mutassa be az animáció és a képregény, e két könnyen rokonítható művészeti ág kapcsolatát. A Képregény-sziget idén a Szabad Animációs Filmkészítők Találkozóján (SZAFT) épül fel.

A népmesei „kerek” 7 esztendővel ezelőtt megalakult Magyar Képregény Akadémia, azaz az MKA ezúttal a Strip 10 és a Roham Magazin stábjával kiegészülve várja mindazokat, akik érdeklődnek (és/vagy rajonganak) a 9. művészet, vagyis a képregény iránt.

A Képregény-szigeten híres képregény-rajzolók életműve, a képes forgatókönyvírás fortélyai és a digitális képregény-készítés mikéntje is górcső alá kerül.
Kertész Sándor képregény-történész Zórád Ernő születésének századik évfordulója alkalmából előadást tart „A bohém képregényes” címmel.
A képregény-alkotókkal a „Comic Jam” fedőnévre hallgató képregény jamboree-n is részt lehet venni. A képregény-iskolában résztvevő rajzolók munkáit a nap végén értékelik a szervezők, és a legjobb alkotókat értékes rajzfelszerelésekkel jutalmazzák.

A Képregény-sziget számtalan kiállításnak is otthont nyújt.

A „Call It a Day” (azaz „Fejezzük be mára”) című kiállításon 10-10 finn és észt művész víziója látható a „nap 24 órája” témájában – reggel, nappal, este meg éjjel. A papíralapú megjelenésen túl összművészeti Galériával újító Roham Magazin öt évvel ezelőtt a street art, a képregény, a sci-fi és a szépirodalom közös vadóc gyerekeként született meg. A fesztiválon az „agresszív fantasztikus magazin” magazin alkotóinak munkáiból nyílik tárlat, akárcsak a negyedévente megjelenő Strip10 magazin első számában közölt képregények eredeti rajzaiból.

2005 óta jelenik meg az MKA hivatalos lapja, a PinkHell. A fesztiválon a Magyar Képregény Szövetség és a Magyar Képregény Akadémia közös képregényes antológiája 7. számának megjelenése alkalmából rendezett kiállítás anyaga lesz látható, óriás képregény-figurákkal kiegészülve. A képregény-rajzolók, nem meglepő módon, gyakran foglalkoznak animációs filmkészítéssel, így könnyű szerrel találkozhatunk az alkotók nevével a filmes programokat böngészve is.

2011. június 15–19., SZIGMA Kiállítótér

Forrás: kaff.hu