Képregény Info 2009/6

Benne: börze, Japán nap, AlfaBéta és Francia Intézetes kiállítás…

17. képregénybörze

A 17. Képregénybörze hagyományos helyén, az újpesti Munkásotthon utcai általános iskolában március 22-én vasárnap várja az árusokat és a vásárlókat. Belépő 300 forint, árusoknak asztalpénz további 300 forint.

A rendezvényen standot állít a Magyar Képregénykiadók Szövetségének legtöbb tagja és számos szerzői kiadású képregény alkotója is.

Bejelentett újdonságok:

 • Mutánsvilág 2 (Kingpin kiadó)
 • Usagi Yojimbo 6: Körök (Vad Virágok Könyvműhely)
 • Árnybíró 12 (MangaFan kiadó)
 • Tomster hihetetlen kalandjai: Botrány hébe-hóba (Kingpin kiadó)
 • Négyzet 1 (havilap első száma Szentgyörgyi Ottó képregényeivel, Anycase)
 • Új szerzői kiadvány: Vahan 2 (Papp Imre-Nyeste Gyula)

Japán Nap

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Japán Nap címen tartanak rendezvényt a Thália színházban március 21-én és 22-én. Az eseményen részt vesz többek között a Magyar Anime Társaság, az Animax és a Mangattack. Mindkét napon 11 és 17 óra között ingyenesek a programok. Képregény, valamint japán tárgyú könyv és DVD vásár, filmvetítés, origami foglalkozás, ikebana bemutató, kandzsi rajzolás, manga rajzolás, cosplay, táncpad, játékok, teaszertartás és japán gasztronómia, koto hangszerbemutató és további japán érdekességek várják a látogatókat a színház előcsarnokában.

A rendezvényen a Mangattack standján kapható lesz az összes magyarul megjelent, japán szerzők által készített mangakötet.

Alfabéta-díj: kép-novella jelöltjek

Immár negyedik alkalommal, az 5. Magyar Képregényfesztiválon kerül sor az év legjobb képregényeinek a díjazására.

A második kategóriában („kép-novella”, avagy két oldalnál hosszabb, de nem önállóan megjelent képregény) a kiadókból, alkotókból és gyűjtőkből álló előzsüri 60-nál is több munkát tekintett át, és az alábbiakat jelölte az április 18-án sorra kerülő fesztivál előestéjén összeülő, ismert kritikusokból és a fesztivál külföldi vendégeiből alkotott zsűri számára:

 • Az apák bűnei
  Írta Christina Brand novellájából Zorro de Bianco
  Rajzolta Graphit
  Megjelent a Pinkhell 5. számában

 • Kántor
  Írta és rajzolta Kovács Péter
  Megjelent a Zap antológia 1. számában

 • Miserere homine
  Írta és rajzolta Lakatos István
  Megjelent a Műút 8. számában

 • Whole car
  Írta Árva-Szabó Péter
  Rajzolta Horváth Henrik
  Megjelent a Zap antológia 1. számában

Képregénykiállítás a budapesti Francia Intézetben

50 évvel a Római Szerzõdés aláírása után a Belga Képregénymúzeum a mai Európa lakóit veszi górcsõ alá. Hogyan látják a szlovén, holland, francia képregényrajzolók a lengyeleket, a belgákat, az angolokat és a többi európai szomszédjukat? A képregény görbe tükrén keresztül egy eredeti és mulatságos európai társadalmi portré rajzolódik ki elénk.

A március 18-án megnyílt vendégkiállítás májusig lesz látható Magyarországon, a budapesti Francia Intézet után több vidéki városban is. A tárlatot Jean Auquier, a brüsszeli múzeum igazgatója nyitotta meg.