Képregény Info 2009/10

Pár Képregény Infot kihagytunk, mivel mind a fesztiválról szólt. De most itt a legújabb… amiben már megint szó esik a fesztiválról, de azért már látni az alagút végét! ;)

[toc]

Fesztivál után

A Magyar Képregénykiadók Szövetsége és tagkiadói köszönetüket fejezik ki mindazoknak, akik megtiszteltek minket látogatásukkal az április 18-i képregényfesztiválon. Reméljük, jól éreztétek magatokat és sok remek olvasnivalóval gazdagodtatok. Köszönjük továbbá partnereinknek, akiknek a támogatása révén gazdagítani tudtuk programunkat és a korábbinál szélesebb körben tudtunk hírt adni a rendezvényről. Találkozunk jövõre, a 6. fesztiválon!

Alfabéta 2008

Az 5. Magyar Képregényfesztivál keretében került sor a tavalyi év legjobb új magyar képregényeit elismerő Alfabéta-díjak átadására. A díjakat a zsűri nevében Kati Kovács, a fesztivál díszvendége adta át az alábbiaknak:
„Kép-regény”: Kemenes Iván és Varga Péter: Stroboscopa
„Kép-novella”: Lakatos István: Miserere homine
„Kép-sor”: Szentgyörgyi Ottó? Papír(on)

Az új képregényekről

A legutóbbi hírlevelünkben felsorolt valamennyi újdonság megjelent a fesztiválra és folyamatosan kerülnek be a könyvesboltokba, jutnak el az alternatív terjesztőkhöz.

Az alábbiakról várható, hogy könyves forgalomban lesznek kaphatók: Batman: Hush visszatér 1: Társkeresés – Dilbert: A munka öröme – Kázmér és Huba 5: Bosszú, édes bosszú – Képregényes világtörténet 2: Kína tündöklésétől Róma bukásáig – Pókember: A vadász lelke – Pókember: Az új Bosszú Angyalai? – Guszti 1: Guszti, a tehenek barátja és 2: Guszti történelmet ír – Kati Kovács: Paprikás rapszódia – Szörny-tetralógia 3: Párizsi randevú – Tintin 7: A hét kristálygömb és 8: A naptemplom – Berserk 4 – Death Note 4 – Démonnapló 4 – Mennyei dallamok 2 – Naruto 7

Előbb újságos terjesztésben, majd könyvesboltokban is kapható lesz: Lucky Luke 11: A washingtoni férfi

Ingyenes, különböző kulturális rendezvényeken beszerezhető: Roham 8

Szerzőjüktől vagy kiadójuktól szerezhetők be közvetlenül illetve képregényboltokban, rendezvényeken kaphatók: Ács Zsolt-Ábrai Barnabás: Pestblog.hu – Buborékhámozó 5 – Alexandru Ciubotariu: ÉN története – Fazekas Attila: SF klasszikusok 1 – Panel különszám 2 – Pinkhell 6 – Viorál Andrea: Prince – Vahan 2 – Vincze Nóra és Hromkó István: Múzeum

(Megjegyzés: fentiek közül némelyiknél remélhető, hogy megrendelhető lesz a Bookline-on is.)

Kevés kivétellel valamennyi kiadvány megvásárolható a Képregény Nagyker és a Nyitott Könyvműhely standján az április 23-26. közötti XVI. Budapesti Könyvfesztiválon.

Képregénysziget a Könyvfesztiválon 2009. április 23-26.

A Képregénysziget immár másodszor mutatja be a Könyvfesztivál érdeklődő közönségének a képregény műfajának sokszínűségét. A rendezvényen amellett, hogy valamennyi magyarországi képregény megvásárolható, animációs filmek, könyvbemutatók, kiállítások, játékok szórakoztatják az látogatókat.

A Könyvfesztivál helyszíne a Millenáris Park. A termekbe a belépő 600 forint, ami levásárolható valamennyi magyar kiadó standjánál. További információk a könyvfesztiválról: www.bookfestival.hu.

Program:

Péntek, április 24:
16.00 Kati Kovács kiállításának megnyitója és Paprikás rapszódia címû új kötetének bemutatója.
17.00 Az Anilogue animációs filmfesztivál díjnyertes filmjeinek vetítése

Szombat, április 25:
12-14.00 Az Anilogue animációs filmfesztivál díjnyertes filmjeinek vetítése
14.00 A Lucky Luke képregényeket bemutatja a Pesti Könyv. A bemutatón a kiadó ajándékokkal várja az érdeklõdõket.
15.00-17.00 Képregényiskola gyerekeknek a Roham szervezésében Brazil és Sirály Dóri részvételével.

Közben dedikálások:
Sirály Dóri: Kiberiáda
Göndöcs Gergely: Dr. Sör Kálmán, matematikus

17.00 Képregénykiadók kereszttűzben – a magyar képregénykiadás helyzetéről Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége elnöke, Sárközy Bence, a Magvető és a Mangattack sorozat szerkesztője és Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely vezetõje beszélget.

Vasárnap, április 26:
11-15.00 Az Anilogue animációs filmfesztivál díjnyertes filmjeinek vetítése
14.00 A Roham kiadó bemutatja a legújabb köteteit. A bemutató után az alkotók dedikálják a műveiket. Résztvevõk: Korchma Zsombor, Szöllősi Géza, Baranyai B. András, Stark Attila.
16.00 Bemutatkoznak az Alfabéta-díj idei győztesei, Kemenes Iván és Varga Péter. A beszélgetést Bayer Antal vezeti.

Kiállítások végig:
Kati Kovács, magyar származású finn alkotó, az 5. Magyar Képregényfesztivál díszvendége mûveibõl
Pieter de Poortere flamand képregényrajzoló Guszti címû mûveibõl

Képregényes standok:
Szabad téren a Jövő Háza előtt: Képregény Nagyker
A Fogadó épületében: Nyitott Könyvműhely, Líra (Mangattack), Egmont