Képregény Info 2009/5

Börze még itt sincs, máris érkeznek a fesztivál hírek. Alfabéta jelöltekről és további eseményekről szóló infókat szedhetünk ki az MKSz legújabb csomagjából.

Kati Kovács az 5. Magyar Képregényfesztivál díszvendége

A Nyitott Könyvműhely bejelenti, hogy az április 18-i képregényfesztivál alkalmából megjelenteti Kati Kovács finn rajzolónő képregényét, a “Zöld rapszódiát”. A rendezvény alkalmából a részben magyar származású, jelenleg Olaszországban élő művésznő Budapestre látogat, és a fesztiválon kiállítás is megtekinthető lesz munkáiból.

További információkat Kati Kovácsról hírlevelünk következő számaiban közlünk.

A fesztivál további külföldi vendégei lesznek Dodo Nita , a Román Képregényszövetség elnöke, aki monográfiát írt Rusz Líviáról, és Alexandru Ciubotariu képregényrajzoló, akinek a kötetét magyarul a Nero Blanco Comix jelenteti meg a Roham kiadó támogatásával.

Alfabéta-díj: az első kategória jelöltjei

Immár negyedik alkalommal, az 5. Magyar Képregényfesztiválon kerül sor az év legjobb képregényeinek a díjazására. A kiadókból, alkotókból és gyűjtőkből álló előzsűri kategóriánként nevezi meg a jelölteket, amelyek közül az ismert kritikusok és a fesztivál külföldi vendégei fogják kiválasztani a nyerteseket.

Az első kategóriában (“kép-regény”, avagy önálló kötetben közölt képregény) a 2008-ban megjelent 24 mű közül a jelöltek az alábbiak lettek:

Futaki Attila-Nikolényi Gergely Spirál (Magvető kiadó)

Felvidéki Miklós: A fiú, akit Zsuzsinak hívtak (Képes Kiadó)

Kemenes Iván-Varga Péter: Stroboscopa (szerzői kiadás az MKSZ támogatásával)

Brazil: Johnny Fellow 0 (Roham kiadó)

Pályázati módosítás

– Március 7-ig meghosszabbította leadási határidejét az Európai Bizottság Az Európai Unió és az uniós polgárság című pályázatára.

Események

– Március 12-től 14-ig a Millenáris Fogadójában rendezik meg az 5. Gyermekirodalmi Fesztivált és Vásárt, amelyen most először standot állít a Képregény Nagyker is.

– A 17. Képregénybörze hagyományos helyén, az újpesti Munkásotthon utcai általános iskolában március 22-én vasárnap várja az árusokat és a vásárlókat. Belépő 300 forint, árusoknak asztalpénz további 300 forint.

– A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Japán Nap címen tartanak rendezvényt a Thália színházban március 21-én és 22-én. Az eseményen részt vesz többek között a Magyar Anime Társaság , az Animax és a Mangattack. Mindkét napon 11 és 17 óra között ingyenesek a programok. Képregény, valamint japán tárgyú könyv és DVD vásár, filmvetítés, origami foglalkozás, ikebana bemutató, kandzsi rajzolás, manga rajzolás, cosplay, táncpad, játékok, teaszertartás és japán gasztronómia, koto hangszerbemutató és további japán érdekességek várják a látogatókat a színház előcsarnokában.

A rendezvényen a Mangattack standján kapható lesz az összes magyarul megjelent, japán szerzők által készített mangakötet.